19 lipca 2008 - co dalej??

Zaczęty przez marcheewka, 05 Lut 2008, 11:51:29

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marcheewka

- mamy:
-  lokal
-  kościół i godzinę ślubu
-  fotografa
- dj-a
- suknię (wybrana, w czwartek zaliczka)

szukamy
- filmowca (kto zna??)

mamy na oku
- cukiernię (tort)
- fryzjera

Dziewczyny, co jeszcze??

wiem - garnitur, dodatki do sukni, itp

inkageo

Jeżeli godzina ślubu i miejsce przyjęcia są pewne to teraz w zimie jest dobry moment na zamówienie zaproszeń (jeżeli nie robicie ich sami), na wiosnę termin oczekiwania bardzo się wydłuża..

[ Dodano: 05-02-2008, 12:10 ]
Cytat: "marcheewka"co to jest licencja(=zgoda na ślub?)
To jest zgoda na ślub w innej parafii.
Imagine there is no hate

marcheewka

Dzięki, tak myślałam, że licencja to zgoda na ślub.

Rozumiem, że za tą zgodę się płaci "co łaska"?czyli ile...

Robiłaś poradnie życia rodzinnego? Bo to chyba gadanie o planowaniu rodziny i itp

radiowiec_wawa

No wlasnie z tym "co laska"... jest roznie. Czasem faktycznie "co laska" i dajesz ile uznasz za stosowne ale czasem jest "co laska" nie mniej niz... lub "co laska" tzn dokladna kwota...

inkageo

Cytat: "marcheewka"Robiłaś poradnie życia rodzinnego? Bo to chyba gadanie o planowaniu rodziny i itp
Nie, u nas nie wymagali :)

[ Dodano: 05-02-2008, 12:34 ]
W mojej parafii licencja podobno kosztuje połowę stawki ślubnej.
Imagine there is no hate

Kasia

z licencją jest różnie
w niektórych parafiach co łaska a w innych życzą sobie opłacenia półślubku

jak dostałaś "papierek" do poradni to raczej nie ma zmiłuj - trzeba iść

Kata

marcheewka ja też miałam ślub w tzw. trzeciej parafii 9ani mojej ani męża) i udało mi się uzyskać zgodę  na ślub w innej parafii. To było bezpłatne i pisane na miejscu oświadczenie przez proboszcza jednej z Waszych parafii, że wyraża zgodę na spisanie protokołu w parafii takiej a takiej (dokładne dane są potrzebne) i że udziela zgody na udzielenie ślubu księdzu proboszczowi tamtejszej parafii (a on w dniu ślubu udziela pełnomocnictwa księdzu, który będzie prowadził Mszę ślubną). Księża sie wycwanili i często od razu w takiej sytuacji mówią o licencji bo za nią mogą sobie zaśpiewać niezłą opłatę, ale masz prawo żądać zwykłej zgody (takiej jak opisana przeze mnie powyżej), a jak Ci tego nie respektują to idziesz do kurii ze skargą i dostajesz ten świstek. Prawda jest bowiem taka, że nikt nie może Cię zmusić do brania ślubu w parafii!!! Na wszelki wypadek dopytajcie także czy ksiądz w parafii w której będziecie brać ślub zgodzi się na spisanie tam protokołu i załatwienie wszystkich papierów - bo czasem oni trzymają sztamę i się może nie zgodzić. Ale jeśli się zgodzi to spróbujcie z ta zgodą, bo ja osobiscie uważam, że to jest skandal i zdzierstwo żądanie kasy za licencję!!!
Pozdrawiam

Kata

rubin04

A kto mi dziś powie czy ową zgodę czy też licencję muszę mieć i ze swojej i z narezczonego parafii?
Boję się że u mnie moze być pod górkę bo kościół się buduje....

No i poza tym - chcę brać ślub w kościele gdzie brali moi rodzice ślub. Ale... księdzem prowadzącym chcę by był ksiądz z parafii nr 4 (ani moja, ani N., ani z tego kościoła gdzie ślub bierzemy).

No to jak - 2 licencje?
I protokół gdzie?
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

spragnienie

rubin04 - my bedziemy miec slub w 3 parafii -> potrzebujemy mieć oboje zgodę ze swoich parafii  (to dosłownie 1-2 zdania "wyrażam zgodę by moja parafianka XX z parafii pw. AB  zawarla sakrament małżeństwa w parafii XY", kosztuje to 50 zł u mojego 'księcia') o żadnej licencji nikt mi nie mówił, a ja nie wspominam mojemu księdzu, bo to od razu brzmi "drożej"  ;-)  a protokół spisywany będzie już w tej 3 parafii, tak nam powiedzial ksiądz jak się zapisywaliśmy..

rubin04

spragnienie, oj pięknie.. To może jeszce m,i napisz czy to jedna z moich parafii "do obejścia" ma takie pozytywne podejście do tematu:
ja jestem z parafii przy Bałtyckiej (nowy kościół, Odkupicela Świata)
mój N, jest z Oporowa
a slub na Ołtaszynie.

Kata

rubin04 taka zgoda lub licencja jest Wam potrzebna tylko jeśli nie bierzecie ślubu w Waszych parafiach, i wystarczy ją załatwić w jednej parafii, najlepiej tej, w której jest milszy  ksiądz i pójdzie Wam łatwiej na rękę  :mrgreen:
Pozdrawiam

Kata

rubin04

Kata, no my wasnie w 3 parafii bierzemy wiec myslałam że i z mojej i z parafii mojego N. musimy mieć zgody. No ale już rozumiem. A keidy najwczesniej mogę iśc po taką zgodę?

spragnienie

Nie, to żadna z tych parafii  ;-)
Ale nie martw się na zapas, najlepiej się spytać - może zgoda będzie potrzebna tylko z Twojej parafii?
A kościół na Ołtaszynie to ten stary z ładnie odremontowaną elewacją na ul. Parafialnej? (czy jak się tam nazywa ta główna ulica) Nie chcieliście przenieść gdzieś bliżej Casablanki, skoro ksiądz i tak ma być z 4 parafii?

Jak coś to w swojej parafii mów o zgodzie, a nie licencji.. Słyszalam, że w niektórych parafiach księża chcą za licencję 1/2 kwoty takiej jak za ślub i nazywa się to półślubek - to już gruba przesada
:shock:

[ Dodano: 06-02-2008, 20:18 ]
najlepiej mieć wszystko na tyle "świeże", żeby w dniu ślubu nie minęły 3 m-ce od wydania danego dokumentu (z tego co mi mówił ksiądz)

Kata

rubin04 ja byłam na początku czerwca a ślub był na początku października, czyli jakieś 4 miesiące przed, bo taka zgoda nie jest ograniczona czasowo, nie wiem jak się mają  ograniczenia czasowe w kwestii licencji. A do księdza z papierami z kursów, zgodą i z USC idziecie niecałe 3 miesiące przed ślubem - wtedy spisuję się protokół i dostajecie kartki na zapowiedzi, które zanosicie do swoich parafii a potem odbieracie po 2-3 tyg. podpisane. Te 3 miesiące biorą się stąd, że papiery z USC są ważne tylko 3 miesiące od daty wystawienia, dlatego trzeba je załatwić, tak żeby na 100 % w dniu ślubu były te 3 miechy.
Pozdrawiam

Kata

rubin04

spragnienie, tak, to ten kościółek. Moi rodzice brali tam ślub 32 lata temu (szcześliwe małzeństwo do dziś :-) ) mieszkają tam moi dziadkowie, ja tam chodziłam jako dziecko, i jakoś emocjonalnie jestem z tym kościołem trochę związana.

No i kosciół też piękny..

Byłam tam dziś i zarezerwowałam datę :)

spragnienie

a to rozumiem  ;-)   a na którą godzinę wam się udało zarezerwować? bo my się ostatnio zdziwiliśmy - na nasz wrześniowy dzień zapisane były już 2 pary i została nam godz. 15
:mrgreen:

Kata nasz ksiądz próbował wmówić, że ta zgoda jest ważna 3 tygodnie  :lol:  (czyt. przed samym ślubem znów będę musiala kupić jego zgodę)
niestety, ale nie ze mną te numery, ale próbować zawsze można nie...
ja nie mam żadnych sentymentalnych względów, ani oporów żeby prznieść ślub do innej parafii (blisko sali), wlaśnie przez tego księdza..
przez ostatnie 4 lata ŻADNA dziewczyna z mojej ulicy nie wzieła ślubu w parafii... niestety ksiadz nie wyciaga wniosków co do swojego zachowania (umie tylko wypominać innym)

Kata

spragnienie no mój też mi po dobroci tej zgody nie dał, próbował mi wcisnąć, że musi być licencja, ale mu zrobiłam wykład ze znaczenia słów i powiedziałam, że wiem, że mam prawo dostać zgodę i jak on mi jej nie da to mi dadzą w kurii, a wtedy dostanie upomnienie, bo w kurii jest trend coby ludzi zachęcać a nie zniechęcać do Kościoła i sakramentów. I zgodę dostałam bez określania jej terminu ważności :-)
Pozdrawiam

Kata

rubin04

spragnienie, zarezerwowałam na 16:00 i wszystko wolne było, ale to chyba mało populrany kościół.

spragnienie

Kata widzę, że twarda z Ciebie sztuka  :mrgreen:   mnie właśnie denerwuje takie traktowanie ludzi jakby był XVII w. i nieliczni potrafili czytać i zbierać informacje, więc im można wmówić różne bzdury - tym sposobem niektórzy księża sami odstraszają parafian od siebie i zniechęcają do KK, w imię ugrania w danym momencie czegoś  ($) dla siebie..
Księdza-proboszcza  z parafii obok (przyjaciela naszego zwanego przez babcie "tym szatanem z XX" - tu nazwa osiedla  :lol: ) już przeniesiono za karę, ale nasz nie wyciąga wniosków, to smutne bo w tak malej parafii fajny ksiądz mógłby mieć naprawdę jak w rodzinie... Pamiętam jak bylam mala i był inny ksiadz, był super, z podejsciem, życzliwością - i mial kurcze full dzieci na różańcu czy na ubieraniu choinek, a teraz... 0..  Cóż jego wybór, ja się wkrótce wyprowadzam i już mam go gdzieś..

rubin04 super wam się udało z tą godziną

marcheewka

Cytat: "rubin04"spragnienie, tak, to ten kościółek. Moi rodzice brali tam ślub 32 lata temu (szcześliwe małzeństwo do dziś :-) ) mieszkają tam moi dziadkowie, ja tam chodziłam jako dziecko, i jakoś emocjonalnie jestem z tym kościołem trochę związana.

No i kosciół też piękny..

Byłam tam dziś i zarezerwowałam datę :)

A to jest własnie moja parafia, z której mamy wziąć zgodę na ślub w innej :-)

Jeszcze tam nie byliśmy, ale myślę, ze ksiądz nie będzie robił problemów.

Rubin, wiesz może kiedy jest tam czynna kancelaria parafialna??

magdarynka

Dziewczyny nie dajcie sobie wmowic ze potrzebna jest wam zgoda z dwoch parafii ! My zalatwialismy wszystko we wtorek w parafi mojego M. po uprzedniej wizycie w parafii w ktorej bierzemy slub. Ksiadz powiedzial co nam bedzie potrzebne :
odpis aktu chrztu ( zaznacznie ze potrzebny do slubu ), bierzmowania i wymieniana zgoda na slub w trzeciej parafi. Jedyne co mnie zdziwilo to swiadectwa maturalne do wgladu ( ukonczenia religii ) i tyle

[ Dodano: 07-02-2008, 12:46 ]
Cytat: "Kata"wiem, że mam prawo dostać zgodę
Nam ksiadz probowal wmowic ze zgode powinno dostarczyc sie z parafi panny mlodej bo to tradycja  :shock:

marcheewka

Dla mnie parafia młodego czy młodej jest bez znaczenia, bo nalezymy do jednej. Mieszkamy razem w tej parafi ponad rok, wiec to logiczne, że będziemy brali stąd.
Bywa inaczej? Parafii chrztu, parafii komunii, parafii rodziców?
Dla mnie tylko liczy się parafia ze względu na zamieszkanie.

magdarynka

Cytat: "marcheewka"Bywa inaczej?
Bywa, moj narzeczony chrzest mial w jednej parafi a bierzmowanie w innej. Slub w jeszcze innej.

zwierzatko_mojej_mamy

magdarynka15,  a moj mezczyzna wlasnie dzwonil do parafii mojej jakby starej (chrztu bierzmowania i teraz bedzie slubu), powiedzial, ze mieszkamy w krakowie i ksiadz mu powiedzial, ze nie potrzebujemy tych licencji, czy tam zgody z krakowa!! cos mi sie wierzyc nie chce, ale by bylo fajnie ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

magdarynka

Cytat: "zwierzatko_mojej_mamy"magdarynka15, a moj mezczyzna wlasnie dzwonil do parafii mojej jakby starej (chrztu bierzmowania i teraz bedzie slubu), powiedzial, ze mieszkamy w krakowie i ksiadz mu powiedzial, ze nie potrzebujemy tych licencji, czy tam zgody z krakowa!! cos mi sie wierzyc nie chce, ale by bylo fajnie  

Jak to jest prawda to tylko sie cieszyc  :lol:  My biezemy slub w kosciele gdzie ja bylam chrzczona, bierzmowana a i tak zgode musimy miec bo teraz moja parafia w miejscu zamieszkania.