Gulasz z warzywami

Zaczęty przez jo_miekka, 03 Lut 2008, 17:50:29

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jo_miekka

A więc był gulasz. Kurczę, to nie był tradycyjny, bo miałam dużo resztek warzyw w domu, więc był taki bardziej warzywny niż mięsny, ale proszę:

ok30dag wieprzowiny
kilka suszonych grzybów
10 dag pieczarek
2 małe cebule
pół papryki czerwonej
pół papryki zielonej
marchewka
pół małego bakłażana
pół małej cukinii
przyprawy

Mięso pokroiłam w sporą kostkę, przyprawiłam solą pieprzem, papryką słodką i ostrą i kuminem. Polałam trochę oliwą i ciut sosem sojowym. Odstawiłam do przeżarcia na całą noc.
Dzisiaj podsmażyłam w rondlu delikatnie mieszając cały czas. Kiedy z każdej strony było "chwycone" wlałam do rondla około szklankę wody (tyle tylko, żeby przykryło mięsko nawet nie do końca). Dorzuciłam kilka suszonych grzybów i liść laurowy. Gotowałam na małym ogniu około pół godziny.
W tym czasie pokroiłam pieczarki i rzuciłam na patelnię bez tłuszczu - posoliłam, odparowałam. Dodałam cebulę, potem marchewkę w półtalarki, potem papryki obie w paski, cukinie i bakłażana. Podsmażyłam lekko i też chlapnęłam wody, żeby się dusiło. Nie lubię takiej ciapy warzywnej, więc długo się nie dusiło - tyle tylko, żeby marchewka była taka w sam raz. Potem odparowałam trochę i dodałam mięso z rondla i pozwoliłam jeszcze chwilę się podusić. na koniec przyprawiłam jeszcze odrobina pieprzu i ząbkiem czosnku.
Podałam z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi. PYCHA! I jak zwykle zostało jeszcze na jutro.

Pozdrawiam  :chef:

abkasia

wyglada extra...:) :lol: tez mam przepis na taki wzrzywno - miesny gulasz, jak znajde to wkleje.. wychodzi super :-P

panikarola

o matko, jo, jezyk mi ucieka na sam widok  :mrgreen: pieknie to wyglada!!!
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

jo_miekka

panikarola, no a jak tam polędwiczki?!

panikarola

a nie, kochana, poledwiczki to na przyszly tydzien! zrobilam mac&cheese (moj drugi kuchenny sobotni watek) zanim sie pojawilyscie z przepisami i wyszlo tego tyle, ze zostalo na dzisiaj. wyszedl mocno sredni. tzn. moze i jest smaczny dla dzieci i jesli rodzice podjadaja tylko (tak jak w tym artykule z linku do przepisu), ale w charakterze glownego dania to za nudne w smaku. nic sie nie dzieje w tej potrawie, jednolite dosc, nie ma czym odmienic smaku, musza byc koniecznie dodatki, w wersji podstawowej malo wyraziste.

ale co tam, czlek doswiadczyl co tam w hAmeryce wcinaja, zawsze to madrzejszy umrze  :-D
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

inkageo

Mięso z rondla razem z sosem wlać do warzyw? Czy tylko ciała stałe? ;)
Imagine there is no hate

jo_miekka

inkageo razem, razem :)
Chyba że nie chcesz sosu.

vobi

Cytat: panikarola w 03 Lut 2008, 18:20:56
wyszedl mocno sredni. tzn. moze i jest smaczny dla dzieci i jesli rodzice podjadaja tylko (tak jak w tym artykule z linku do przepisu), ale w charakterze glownego dania to za nudne w smaku. nic sie nie dzieje w tej potrawie, jednolite dosc, nie ma czym odmienic smaku, musza byc koniecznie dodatki, w wersji podstawowej malo wyraziste.

mamma mia, panikarola to czy Maklowicz wdarl sie podstepem na strefe? :hmm:

sonja

No widzicie jaki ładny przepis sońka wygrzebała ;)

jo_miekka

sonja

Można sobie ściągnąć je za to ;)