Bułeczki z ciasta twarogowego

Zaczęty przez didi_loczek, 14 Sie 2021, 14:51:05

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

didi_loczek

250 g twarogu, zmielić, chyba że mamy gotowy z pudełka
1 jajko
1/2 szkl. cukru
1 op. cukru waniliowego
1 op. proszku do pieczenia
7 łyżek oleju słonecznikowego
300 g mąki
szczypta soli
+ jedno jajko rozbełtane z odrobiną mleka do posmarowania bułeczek

W misce wymieszać twaróg z jajkiem, olejem, cukrem, cukrem waniliowym.
Dodać mąkę, proszek, sól i wyrobić ciasto.
Dużo zależy od twarogu, jak ciasto bardzo się klei i jest rzadkie podsypuję troszkę mąki.
Uformować bułeczki, mi wychodzi z reguły 12 sztuk. Posmarować jajkiem.
Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 200 stopniach (bez termoobiegu piekę) ok 20 min.

Jemy je na śniadanie do kawy/kakao już bez żadnych dodatków.
Jak ktoś lubi może z dżemorem 😂

errata

Super. Dziękuje. Na pewno w najbliższym czasie wypróbuje. Jak zasmakują moim dzieciom to będą do szkoły dostawać :)


errata

Jeśli chodzi o wypieki to dwójka starszych jest bardzo wybredna. ;) ale wyroby z twarogu lubią, wiec powinni być zachwyceni. :)

justynaaaa2

Cytat: errata w 14 Sie 2021, 16:05:00
Super. Dziękuje. Na pewno w najbliższym czasie wypróbuje. Jak zasmakują moim dzieciom to będą do szkoły dostawać :)
Fajny pomysł, żeby wrzucić do śniadaniówki
Też wypróbuję
Sama chętnie zjem do kawy ;)

ishka82


malutenka

didi_loczek, zrobię sobie na drogę do pociągu w poniedziałek :D Dzięki!

konwalia

Didi próbowałaś z masłem zamiast oleju? Bo ja jakoś lubię piec na maśle

didi_loczek

konwalia, nie próbowałam, w oryginalnym przepisie jest olej, nie czuć go wcale

ishka82

Chyba dziś wypróbuję przepis 🙂 Patrząc na karierę u mnie w domu Twojego sernika z rosą wiele sobie po tych bułeczkach obiecuję 😉

jestynka

Mi coś tu nie gra z proszkiem do pieczenia ( pieklam).jaka to gramatura? Bułki lepsze 1 dnia
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

didi_loczek

jestynka, o kurcze 🤔 opakowanie ma 15 g, wielkości opakowania cukru waniliowego np.

Są w Polsce większe? Nie pomyślałam  :sciana:

jestynka

didi_loczek, są większe i mniejsze. Ja bałam się wsypać to duże ( że będzie czuć proszkiem) więc wsypałam mniejsze i nie urosły za bardzo
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

ishka82

didi_loczek, dziś nie zrobiłam, ale jutro ;) serio opakowanie proszku? Ja zazwyczaj do muffin np., czy gofrów daję łyżeczkę, nawet nie łyżkę 🤔

Kasia

Ja kiedyś zrobiłam piękne muffiny. Dałam dużo proszku.
Piękne były, wyrośnięte, kształtne, nic nie opadło itd. Idealne na Instagram :)

No śle jeść ich się nie dało lol takie gorzkie!
Mamy z nich polewkę cały czas a to już z 10 lat minęło lol

didi_loczek

ishka82, w tych naszych opakowaniach jest 15 g proszku, to będą 2 łyżeczki

ishka82


didi_loczek

Jako, że właśnie piekę ciasto... o takim opakowaniu proszku czy cukru waniliowego mowa