Co powiecie na taką propozycje menu?

Zaczęty przez sylvia_b, 17 Sty 2008, 15:06:37

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sylvia_b

Dostałam właśnie ofertę menu weselnego z lokalu, w którym chcielismy urzadzić nasze wesele i powiem szczerze, że troche mnie zaskoczyła. Dodam, że nie wyszło to najtaniej, ale nie o to chodzi. Co sądzicie o takiej propozycji?

Przewidywana ilość uczestników: 110 osób – 18 stołów 6-cio osobowych:

Program:
ok. 14:00 -    początek przyjęcia, toast, szampan i życzenia
ok. 14:30 -   obiad
ok. 16:00-   tort
ok. 18:00 -   kolacja
ok. 23:00 -   danie gorące

Na stołach – wewnątrz - przystawki:
•Półmisek swojskich wędlin (1 półmisek na stół), 18 półmisków      
•Deska serów (1 deska na stół) 18 desek         
•Półmisek sałatek jarzynowych w majonezie (1 na stół) 18 półmisków   
•Półmisek sałatek (pikle)(1 półmisek na stół) 18 półmisków
•Deska swojskiego pieczywa 18 desek         
•Patera z owocami (1 patera na stół) 18 pater         
•Soki owocowe (2 dzbany na stół – 1 + wymiana) 36 dzbanów        
•Woda mineralna (2 dzbany na stół – 1 + wymiana)   36 dzbanów        
•Kawa, herbata bez ograniczeń            
•Ciasta (dostarczone przez klienta)

Obiad :
•Rosół z makaronem 110 porcji           
•Kotlet schabowy panierowany, ziemniaki, surówka 110 porcji      
lub
•Schab ze śliwką, ryż z rodzynkami, żórawina 110 porcji      
•Tort lodowy   110 porcji   

Kolacja
•Beff Strogonoff lub   danie wegetariańskie 110 porcji      
•Rolady śledziowe – 1 rodzaj (jeden półmisek na stół) 18 półmisków   
•Rolady śledziowe – 2 rodzaj (jeden półmisek na stół) 18 półmisków      
Danie gorace dodatkowe
•Bulion z pasztecikiem lub barszcz z krokietem 110 porcji      

Tort (dostarczony przez klienta)

+20 % za obsługę                     

Alkohol :
•Wódkę weselna dostarcza klient Organizatorzy pobierają  ”korkowe” w wysokości 6 zł od butelki
•Drinki oraz piwo do nabycia w barze na własny koszt uczestników lub wg osobnej kalkulacji
•Wino białe półsłodkie – reńskie lub włoskie  18 butelek ( 075l) x 30 zł   
•Wino czerwone półsłodkie – włoskie lub francuskie 18 butelek ( 075l) x 30 zł   

Dziewczynki! Co Wy na to?  :szok:

mika

Cytat: "sylvia_b"Alkohol :
•Wódkę weselna dostarcza klient Organizatorzy pobierają ”korkowe” w wysokości 6 zł od butelki
•Drinki oraz piwo do nabycia w barze na własny koszt uczestników lub wg osobnej kalkulacji
•Wino białe półsłodkie – reńskie lub włoskie 18 butelek ( 075l) x 30 zł
•Wino czerwone półsłodkie – włoskie lub francuskie 18 butelek ( 075l) x 30 zł

co za ździerstwo!!

maroonbug

Cytat: "sylvia_b"Wódkę weselna dostarcza klient Organizatorzy pobierają ”korkowe” w wysokości 6 zł od butelki

menu wydaje sie ok, dopytaj sie jak czesto (lub w ogole?) te gotowe polmiski na stolach sa uzupelniane w czasei przyjecia. postaraj sie ustalic, ze np. 5 razy w ciagu 8 godzin, niz wtedy kiedy zabraknie. 2kiedy zabraknie" to pojecie wzgledne w takim wypadku, inaczej oceniane przez Was i gosci (Wy najpewniej chcecie gosci nakarmic i zeby stoy byly zastawione caly czas) niz przez wlasciciela sali (ktory chce ograniczyc koszty)

kamelia04.08.2007

mika9983,

zgadzam sie, że zdierstwo jesli chodzi o korkowe (duzo) i o wino, bo podadza jakiegos sikacza za 10 zł, a liczą 30 zł.

czy "szampana" zamawiasz sama czy od nich?

odiad: rosól powinien byc do wyboru z czyms innym, tak samo schabowy i cos innego do wyboru, a nie schabowy lub schabowy.
Te dzbany sokó to o jakiej pojemności. Jeśli o poj. 1 litra, to 2 litry soków + 2 litry wody min. na 6 osób to nie za dużo.
Woda min powinna byc gazowana i niegazowana, soki mogłyby byc do wyboru, tylko bez wynalazków tymbarku typu kaktus (fuj).

Sery jesli pleśnowe, to odradzam, bo bedą cuchneły i inne potrawy moga przejść ich zapachem. We francji sery podaje sie po daniu glównym, a przed deserami. Sery nie stoja przez całą impreze na stole, bo stawiaja na stoł, a potem sa chowane do lodówki (bo sie rozpływaja).

odradzam tez stawianie na tym samym stole ciast ze sledziami, powód taki sam jak wyżej: śmierdzą.

Brakuje mi zwykłuch jajek w majonezie czy jajek faszerowanych. Generalnie mniej serów, a wiecej wędlin
legalna teoria dowodowa rozbudowała klasyfikację dowodów wg. ich wartości, znano min. dowody pełne, niepełne, półpełne, niezupełne, więcej niż półpełne, mniej niż półpełne, a także oczywiste, poważne, przekonujące, rzeczywiste, wątpliwe, podejrzane

maroonbug

Cytat: "kamelia04.08.2007"zgadzam sie, że zdierstwo jesli chodzi o korkowe (duzo) i o wino, bo podadza jakiegos sikacza za 10 zł, a liczą 30 zł.

w moim hotelu korkowe od butelki 0,5l wodki/ 0,75 wina (cudnie nazywane przez nich oplata serwisowa) wynosi 30 zl :shock:

kamelia04.08.2007

maroonbug,

u mnie korkowe za alkohol było 10 zł/osoby

zdzerstwo jak cholera

ale 30 zł to mega-zdzierstwo
legalna teoria dowodowa rozbudowała klasyfikację dowodów wg. ich wartości, znano min. dowody pełne, niepełne, półpełne, niezupełne, więcej niż półpełne, mniej niż półpełne, a także oczywiste, poważne, przekonujące, rzeczywiste, wątpliwe, podejrzane

maroonbug

Cytat: "kamelia04.08.2007"maroonbug,

u mnie korkowe za alkohol było 10 zł/osoby

zdzerstwo jak cholera

ale 30 zł to mega-zdzierstwo

I know!!! ale i tak bardziej sie oplaca kupic swoj alkohol i placic to niewyobrzalne korkowe, bo ceny alkoholi w Mazurkasie sa jak w dublinskim pubie, ja nie moglam uwierzyc, ze ktos za tyle pieniedzy sprzedaje butelke wodki. rekompensuja ten gigantyczny minus menu, ktore jest zaskakujaco obszerne i w standardowej cenie..

salsa

sylvia_b, wysłałam info na prw
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

wrobelek0403

zgadzam sie w całej rozciaglosci z kamelia,

a od kaktusa gorsze sa napoje typu costa. Jaka to jest straszna zemsta, ktos to ostatnio przyniósł na impreze pod wodke. Ohyda!!!! Juz sama wodka była smaczniejsza.  :-D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

nionczka

Moim zdaniem kolacja troche za wczesnie. Za malo czasu daja na odpoczynek pomiedzy obiadem i deserem a kolacja. Prezrzucilabym na 20h a potem ten kolejny cieply posilek np. na 24. Do ktorej w ogole ma byc to przyjecie?

sylvia_b

A ja jestem mega zawiedziona tym menu. Za 127 zł/os spodziewałam sie czegoś lepszego niz śledzi i sałatki jarzynowej.

nionczka

Nie wiem jak to widza inni, ale moim zdaniem stanowczo za malo wody w porownaniu do innych napojów.

Druga uwaga. Rolady sledziowe w 2 rodzajach? Moze byc za nudno a jak ktos nie lubi sledzi to mu od razu odpadaja dwa dania.

[ Dodano: 18-01-2008, 16:32 ]
Cytat: "sylvia_b"A ja jestem mega zawiedziona tym menu. Za 127 zł/os spodziewałam sie czegoś lepszego niz śledzi i sałatki jarzynowej.

Tez prawda! Takie to wszytsko za codzienne. Jedzenie na weselu nie musi byc wymyslne i dziwne, ale troche odswietne i wyjatkowe powinno byc. Salatke jarzynowa to sie je przez caly rok. To takie "ubogie" danie. I nie chodzi mi, zeby szpanowac nie wiadomo czym, ale zeby to bylo chociaz odrobie wyjatkowe. Jest tyle ciekawych i wykwintnych salatek, ktore wcale drogo nie wychodza.

mayagaramond

Cytujsylvia_b napisał/a:   
A ja jestem mega zawiedziona tym menu. Za 127 zł/os spodziewałam sie czegoś lepszego niz śledzi i sałatki jarzynowej.   

Tez prawda! Takie to wszytsko za codzienne. Jedzenie na weselu nie musi byc wymyslne i dziwne, ale troche odswietne i wyjatkowe powinno byc. Salatke jarzynowa to sie je przez caly rok. To takie "ubogie" danie. I nie chodzi mi, zeby szpanowac nie wiadomo czym, ale zeby to bylo chociaz odrobie wyjatkowe. Jest tyle ciekawych i wykwintnych salatek, ktore wcale drogo nie wychodza.

I ja sie zgadzam. Troche malo zimnych potraw, a za duzo schabu. Bylam kiedys na wesele na ktorym wszystko krecilo sie wokol schabu...
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

nionczka

Cytat: "mayagaramond"Bylam kiedys na wesele na ktorym wszystko krecilo sie wokol schabu...

12 dan z ksiazki "Tysiac dan ze schabu" :-)

spragnienie

mayagaramond

Cytujayagaramond napisał/a:   
Bylam kiedys na wesele na ktorym wszystko krecilo sie wokol schabu...   

12 dan z ksiazki "Tysiac dan ze schabu"

Dobrze, ze nie bylo poprawin :-D
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

rubin04

Dla mnie Twoje menu za te cenę to nieporozumienie...

Dla porównania za 155 zł we Wrocławiu mam:

ZUPA:
- krem borowikowy z grzanka serową

DANIE GŁÓWNE PODANE NA PLATERACH:
- polędwiczki wieprzowe duszone w czerwonym winie podawane w delikatnym sosie kurkowym
- łosoś „Casablanca” z sosem czosnkowym
- eskalopki cielęce z prosciutto

DODATKI PODANE NA PLATERACH :
- kluseczki śląskie
- talarki ziemniaczane
- ziemniaki z wody
- bukiety surówek

DESER:
- naleśniki Humphrey’a Bogarta z owocami i lodami skropione amaretto

PO OBIEDZIE ZASTAWIMY PAŃSTWA STÓŁ:
- boczek rolowany z zielonym pieprzem
- schab faszerowany morelą
- karczek nadziewany czosnkiem na ostro
- schab po warszawsku z chrzanem i ziołami
- pasztet z dziczyzny w sosie korniszonowym
- jaja w sosie tatarskim
- sałatka grecka z oliwkami i serem feta
- sałatka staropolska
- koszerna sałatka żydowska
- śledzie po wiejsku
- girydony ze świeżymi owocami
- pieczywo w trzech rodzajach

MIĘSA PIECZONE NA GRILLU:
- karczek pieczony na ostro
- łosoś grillowany
- pieczarki duszone w białym winie
- warzywa grillowane
- sosy

NAPOJE: B/O
- kawa , herbata
- napoje gazowane ( woda mineralna, coca cola, sprite)
- soki owocowe
- szampan na powitanie

Barszcz z krokietem
Pikantna zupa gulaszowa

Oczywiście nie ma korkowego, a ciasta samą daje i tort bo tak chciałam, a oni za obsługe mojego tortu już nic nie doliczają.

Lepiej poszukaj innej możliwości...

PS
..a śledzi nie lubię :)

spragnienie

masz bardzo fajne menu rubin04  :)

mayagaramond

rubin - wpadne na nalesniki :-D

rubin04

mayagaramond, zapraszam :)

[ Dodano: 18-01-2008, 16:58 ]
nionczka, jesli tylko przyjedziecie to zapraszam - ja sie potem do Was wproszę na jakąś paele czy co tam u Was no i wino, wino, wino!!!

nionczka

rubin04, blagam dopisz mnie do lity gosci!!! Mniam,mniam, mniam. Slina po pysku cieknie.

nionczka

Cytat: "rubin04"Pikantna zupa gulaszowa
4 lata juz nie jadlam zupy gulaszowej :-(

Wszytsko mis ie podoba w tym menu. i ten pasztet w sosie korniszonowym  :-P  i warzywa grilowane i losos....

rubin04

nionczka, jesli tylko przyjedziecie to zapraszam - ja sie potem do Was wproszę na jakąś paele czy co tam u Was no i wino, wino, wino!!!

zwierzatko_mojej_mamy

no to ja widze, ze musze sie tym menu tez zainteresowac w koncu bo to Twoje sylvia_b tak dziwnie wyglada w porownaniu dorubin04, a ja nawet nie wiem co u mnie bedzie :D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

rubin04

nionczka, ja to chyba wszystkie pieczarki z grilla zjem, kieckę ubrudzę pewnie nimi, no i  z nikim się nie podzielę ;) Uwielbiam pieczarki...