KWIATY

Zaczęty przez mam6lat, 13 Sty 2008, 13:32:36

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

feeling.good

uff..super! coraz bardzo mi się podobaja i zasnanawiam się co by je połączyć z białymi kwiatami. Dziękuję:)

kwiaty-aga

jeśli z białymi to może takie..

kwiaty-aga

elizapj

mi tez sie te santini zaczynaja podobac;)
tragedia;)
ps., szukajac ich fotki by wrzucic do mojej nieszczesnie rosnacej palety, znalazlam ta strone http://www.flower4all.nl/bloemsoortenuk.asp, wiec uwaga z zamawianiem santini...jest ich troche, i roznia sie dosc miedzy soba..zielone tylko 2
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

maroonbug

Mi sie wydaje ze santini to polsku margerytki po prostu :)
Dla mnie te zielone to byly od zawsze margerytki Yoko Ono.
Sa jeszcze zeilone chryzantemy ale nie wiem jak ich jest nazwa. Po ang. chryzantemy to mums (od chrysantemums)
Ale trzeba to chyba potwierdzic fachowo.

mika

Maroon margarytki to inne kwiatki, takie białe, też pochodne chryzantem, a te zielone to santini rodzaj chryzantem

mika

choć z tejs trony wynika że santini też może być białe
http://www.flower4all.nl/bloemsoortenuk.asp

maroonbug

Ok, to prawda, sprawdzilam :) :
W tegorocznej ofercie Dekkera nie zabraknie też nowości z przebojowej grupy Santini. Otóż do, dotychczas najsławniejszej z tej "stajni" hodowlanej, zielonkawej odmiany 'Yoko Ono' (jej znaczenie rośnie, gdyż nie traci ona latem charakterystycznej barwy) dołączył 'John Lennon' (fot. 11). Ta kreacja o białych koszyczkach z zielonym "środkiem", nie wytwarzających pyłku, określana jest jako najbardziej obecnie poszukiwana w tej grupie kolorystycznej wśród chryzantem Santini. Podkreśla się dobrą jakość kwiatów ciętych produkowanych zimą, szybki wzrost i wyrównanie roślin.

elizapj

to przynajmniej latwe do zapamietania nazwy!!

mam6lat

Cytat: trik26 w 20 Kwi 2008, 19:44:49
A czy wiecie co to takiego??
bukiet z tojadu (Aconitum)

claridad

Witam serdecznie :)
Od niedawna będąc narzeczoną od niedawna też planuję swój ślub i wątek ten spadł mi jak z nieba :)
Ślub planujemy we wrześniu 2009 i główną osią wystroju wszystkiego mają być kwiaty :) Nie planujemy balonów ani tkanin ani niczego takiego - po prostu kwiaty - cięte, w doniczkach, kwiaty na stołach, w łazienkach - oczywiście wszystko w ramach rozsądku.
Wesele jednak zostało zaplanowane na dość klasyczne w swoim designie i zależy nam na obecności kwiatów - dodającej uroku i romantyzmu.

I moje pytanie - na jakie kwiaty mogę liczyć we wrześniu?

Ponieważ wesele odbędzie się na wsi myśleliśmy o włączenie w dekorację sal zbóż. Co myślicie o tym pomyśle?

I co do tej sukni?
http://www.le-spose-di-gio.it/mod6.html

Kolorystykę uzależniamy od dostępnych kwiatów wrześniowych :)

elizapj

czesc claridad! witaj nowa narzeczono:)

suknia piekna, byla i wsrod moich zbiorow. nie przymierzalam jej jednak. ale mierzylam inne tej formy. musze Cie tylko od razu na poczatek 'wyprostowac';)
cudownie jest ogladac zagraniczne suknie i zbierac pomysly. ja mialam w pewnym momencie w folderze ponad 160 modeli:D
ale nie 'napalaj' sie na zadna z firmy, kt nie jest w Polsce sprzedawana, chyba ze planujesz jezdzic za suknia zagranice:) lub mieszkasz gdzies wlasnie gdzie suknie firm kt Cie interesuja sa w sprzedazy.
to taka serdeczna rada, nie zniechecam do podziwiania i czeprania inspiracji:) okres kt Cie czeka jest wspanialy i na tym polega by oczy nacieszyc ile sie da pikenymi widokami sukni, kwiatow, tortow, etc...
ale w momencie gdy sie zblizysz do wyboru suknie najgorsze co sie moze okazac to to ze twoje faworyty sa nigdzienie dostepne. z reszt ajesli sjedzisz to forum jakis czas to pewnie sobei o takich rozczarowaniach poczytalas...
nawet pronovias, st, patrick and co. kt w polsce sa nie maja w polsce sprzedazy pelnych swoich kolekcji....wiec mimo ze poszlam do pierwszego salonu z lista ponad 10 kt chcialam przymierzyc, okazlao sie ze z mojej listy dostpene w polsce jest 2 czy 3:(
warto wiec z gory zdecydowac gdzie ja kupisz, i czy zecche Ci sie srodki przeznaczyc na ewentulane podroza za suknia. spose di gio w polsce nie sa dostepne (chyba ze sie cos ostatnio zmienilo:)...stad ten wywod.

co do zboza, ja tez mam takie jakies zachcianki...ale ograniczalam sie do bukiety ze zbozem, wiec mi sie pomysl podoba:)
powodzenia i witam raz jeszcze:)

claridad

Witam również :)

No właśnie - niestety Le Sposa nadal nie jest dostępna w Polsce a i ich cena jest dość, jakby to powiedzieć...konkretna. W wyniku komunikacji e-mailowym wynikło, że standardowo ceny ich sukien to jedyne i bagatelne: od 2500 Euro :)
Ja niestety z suknią mam problem, bo właściwie to mam po prostu pecha :) Z Cymebeline też spodobała mi się jedna suknia - niestety w Polsce ani widu ani słychu :)
Natomiast ta suknia z Le Sposy zapadała mi głęboko w serce :) Najprawdopodobniej (o ile nie znajdę niczego na miejscu) spróbuję sobie taką uszyć. Znalazłam już nawet salon który ma na swoim koncie kilka podobnych sukien z ich kolekcji. Ale zdecydowanie ten styl do mnie przemawia :)

A jak Twoje bukiety ze zbożem? Ładnie wyglądały? Może jakieś zdjęcie? Jak do tej pory widziałam tylko dwie takie aranżacje - w czym jedną z makami na które nie mam co liczyć we wrześniu, żebym nie wiem jak mocno chciała :)

zwierzatko_mojej_mamy

jaka z cymbelina? :> moze moja ? :D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

claridad

Hm, czyżby udało Ci się dostać suknię którą widziałam jeden raz na filmiku z pokazów w Mediolanie?! Jeśli tak to powiedz jak i dlaczego, jakim sposobem i gdzie leży sekret i tajemnica? ;)

zwierzatko_mojej_mamy

ee eto chyba nie ;D jest normalnie na stronce cymbelina

ta:

www.annawilk.pl

claridad

Fakt, to nie ta :) Tamta była prosta - stylizowana na małą czarna, tyle, że była długa i biała ;)
A Ty też miałaś...hm, czarną?

A wracając do kwiatów - ponieważ sala będzie dość skromna myślałam o zapełnieniu jej bardziej okazałymi kwiatami, jak np. piwonie czy hortensje, ale zdaje się, że mogę o nich zapomnieć we wrześniu.
W ogóle pomysłów mam raczej miliony i im więcej rzeczy widzę tym mniej wiem jakie kwiaty wybrać. O bukiecie ślubnym to nawet nie myślę :) A powinnam ;)

zwierzatko_mojej_mamy

claridad no mialam ecru/zloto ;) a na przymiarce mialam czerwona, bo tylko taka byla w salonie i zdecydowalam w ciemno ;) wszystkie kolory wygladaly ciekawie ;)

babka mi pokazywala w takim katalogu cymbelinowym taka wlasnie jak mowisz i twierdzila, ze nie zamawialy do polski, bo ktos z gory jak wybieral to co zamowia, to twierdzil, ze kilka tych prostych modeli nie lezalo w ogole na "normalnym" czlowieku ;) moze tak i bylo z Twoja

www.annawilk.pl

elizapj

claridad
co do sukni cymbeline, to fotki nie podalas wiec nie wiemy o kt mowa:) rozwiazaniem jest jeszcze ebay....sa i raz uzywane i nowki zupelne, jesli znasz dokladnei nazwe modelu lub jego kod to mozesz wyszukac, moze akurat ktos w europie by ja sprzedawal:)

odnosnie bukietow - moje pomysly bukietowe nadal ewoluuja...w zasadzie co kilka dni zmienia mi sie zachcianka;) (na cyw mialam kremowe roze na kosc tysiac idei) moje rozterski oraz pomocne rady forumek tu http://strefaslubna.pl/forum/index.php/topic,1875.0.html
jesli mnie pamiec nie myli to wlasnie w tym watku zwierzak mi podala linki do stron dzialkowiczow gdzie mozesz doczytac jakie gatunki sa dostepne w jakie miesiace. gatunki jak z suknie, dobrze wiedziec od podstaw co jest dostepne w miesiacu kiedy to potrzebujemy:) inaczej niepotrzebnie mozna sie napalic na same niedostepne:(
jesli tych linkow w watku nie znajdziesz to wrzucilam je na pewno do swojego bloga (jak i wszystkie inne cenne linki slubne) znajdziesz je w prawym menu pod KWIATY http://normalnyslub.blogspot.com/

konkretnie wrzesniowych bukietow 'dlugiego' watku nikt jeszcze ni zalozyl, moze zaloz Ty:) w 2008 bedzie kilka strefowych slubow we wrzesniu to sie na patrzysz co dziewczyny sobie wybraly:) za to jest krotki watek tez mam6lat o poznym lecie http://strefaslubna.pl/forum/index.php/topic,304.0.html oraz inny krociutki tu http://strefaslubna.pl/forum/index.php/topic,247.0.htm

i te swoje 2 przyklady bukietu ze zbozem wrzuc prosze albo do swojego watku gdy go zalozysz albo do mojego:) ja narazie nie mam ani jednego przykladu. ponadto wczoraj sie nam wlamali i ukradli moj laptop wiec tysiac wspanialych zdjec przepadlo... :'( co niektore tylko wrzucalam do picassa web...

claridad

zwierzatko_mojej_mamy: no nazwy/numeru/czegokolwiek sukni nie podałam albowiem ponieważ nie znam :) Suknię widziałam raz - na filmie z pokazuTakże nikłe szanse, że ją odnajdę. Ale bardziej nastawiam się na Le Spose bo są obłędne.  Delikatnie mówiąc.
Z prostotą sukni faktycznie może być tak, że one ładnie wyglądają tylko na 190cm wzrostu i takich wymiarach w górnych partiach ciała ;) Szkoda tylko, że niekoniecznie można się o tym przekonać. A ja właśnie takie skromne suknie lubię.A Twoje przymiarki sukni to prawdziwe wędrówki krainą Oz - od czarnej na zdjęciu przez czerwoną po białą/ecru :)
No ale dobra - bo to wątek o kwiatach a ja nawijam o sukienkach ;)

elizapj:  strasznie przykra sprawa z laptopem i zdjęciami :( Tyle naszperanych po sieci danych :(
Idąc za Twoją radą cenną założę wątek z wrześniowymi ślubami i kwiatami :) Wrzucę tam te zbożowe zdjęcia tylko je zeskanuję - znalazłam je bowiem w jednej z miliona gazet ślubnych - tak mi się spodobały, że kupiłam całą gazetę, dotargałam ją do domu (400 stron na kredowym papierze) po to żeby mojemu Narzeczonemu pokazać jedną stronę z owych 400 -  z obłędnym uśmiechem na twarzy rzecz jasna i w poczuciu dobrze spełnionego obowiązku :)
Także chętnie się podzielę -  transport 400 stron gazety MUSI okazać sie jakoś społecznie przydatny :)

Dzięki za wszystkie linki - zapoznam się wnikliwie :)
A nazwa bloga bardzo taka...akuratna :) W zasadzie  chciałoby się na to powiedzieć "amen"
;)

elizapj

Cytat: claridad w 03 Lip 2008, 23:32:49
tak mi się spodobały, że kupiłam całą gazetę, dotargałam ją do domu (400 stron na kredowym papierze) po to żeby mojemu Narzeczonemu pokazać jedną stronę z owych 400 -  z obłędnym uśmiechem na twarzy rzecz jasna i w poczuciu dobrze spełnionego obowiązku :)
nie jedno jeszcze takie szalenstwo Cie czeka;) jakos wszystkie poswiecenia slubne bezwzgledu jak bolesne, kosztowne i czasochlonne zawsze wydaja sie warte swieczki;)

Cytat: claridad w 03 Lip 2008, 23:32:49
A nazwa bloga bardzo taka...akuratna :) W zasadzie  chciałoby się na to powiedzieć "amen"
;)
bardzo mnie to cieszy  :P

lenka

kiedyś zaglądałam na nowotworzona stronę na stronę mam6lat inną niż podaną w sygnaturce http://www.tuft.mhd.pl/ ale gdzieś zgubiłam linka

czy ktoś może wie jaki to link??? bo za chiny nie mogę odnalźć a bardzo mi zalezy

z góry dzięki

mam6lat

czesc dziewczyny - szkoda,ze nie mam juz czasu do Was zagladac.....
układam sobie powoli życie wsiowe ;)
i na razie poswiecam sie agrotechnice, łapaniu unijnej kasy i bieganiu  po polach z GPSem;
moaj strona niajk nie zmieniona i nie zrobiona, bo nie mam czasu...inny link? nie pamietam ;)

salsa

witaj mam6lat-dawnoooooo Cie nei widziałam, co tam?

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)