Inspiracje łazienkowe

Zaczęty przez inkageo, 13 Sty 2008, 12:40:54

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

feeling.good

Dziewczyny, pomocy! :) :) :)

W jakich programach robiłyście te aranżacje?

My się zabieramy w styczniu za remont łazienki i WC. Płytki mamy już wybrane, tylko zastanawiam się jeszcze jak je poukładać.

inkageo

Ja nie znalazłam żadnego fajnego programu  :thumbdown: W końcu malowałam na zdjęciu łazienki w gimpie, ale efekt też mizerny.. W programie na stronie koła, nie ma nawet ich produktów i nie da się ich wstawić..
Imagine there is no hate

zwierzatko_mojej_mamy

feeling.good ja polecam MyVirtualHome - w tym robilam te inkowe - jest darmowy i jak na darmowy to super wypasny ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

feeling.good

Cytat: inkageo w 12 Gru 2009, 16:43:18
Ja nie znalazłam żadnego fajnego programu  :thumbdown: W końcu malowałam na zdjęciu łazienki w gimpie, ale efekt też mizerny.. W programie na stronie koła, nie ma nawet ich produktów i nie da się ich wstawić..

Próbowałam tego "kołowego", ale faktycznie nic się w nim zrobić nie dało.

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 12 Gru 2009, 18:48:35
feeling.good ja polecam MyVirtualHome - w tym robilam te inkowe - jest darmowy i jak na darmowy to super wypasny ;)

Bardzo dziękuję. Będę próbować.

Zapewne też Was o radę na temat tych kafli poproszę. Muszę "tylko" zrobić zdjęcia łazienki. Tak jej nie lubię, że nawet fotografować jej nie chcę  :rotfl:

inkageo

A jakie kafelki wybrałaś?
Imagine there is no hate

feeling.good

Polcolorit kolekcja Channel w tonacji szarej:

http://www.polcolorit.pl/produkty.php?id=97

Zastanawiam się czy na całość ścian dawać jasne szare, czy na obudowę wanny dać ciemniejsze i jak umiejscowić te dekorowane.
Jak mi się uda, to jutro wkleję zdjęcia łazienki. Niestety jest maleńka, więc poszaleć nie mogę  :thumbdown:

inkageo

Mają spore rozmiary, więc rzeczywiście trzeba pokombinować najpierw z ich rozmieszczeniem, bo w małej łazience może wyjść sporo docinania jak 40 cm położycie poziomo. Ja miałam 15 wersji połączeń kolorystycznych, trudne zadanie przed Tobą :D
A widzę, że czerwień też jest w tej linii ;)
Imagine there is no hate

zwierzatko_mojej_mamy

oj tam - od tego sa panowie, zeby dociac ;D my mamy 30X60 plytki i narysowalam panom rozklad na kartce w kratke kazdej sciany :D zajelo mi to 40 minut na piwie ;D

www.annawilk.pl

inkageo

Ale po docięciu nie jest już tak ładnie, jak kończy się skrawkami.. Liczyłam, że jak dam fugę w kolorze płytek to docięcia znikną, a tu mnie wielce oszukali, czerwona fuga po wyschnięciu ma biały nalot, właśnie skończyłam smarowanie jej olejem spożywczym, co dało efekt czerwonej czerwieni na minut 15.. Jutro kupujemy farbę, pędzelki i będziemy malować te fugi..  :crazy: Atlas mnie oszukał! Na wzorniku było pięknie..
Imagine there is no hate

feeling.good

Cytat: inkageo w 12 Gru 2009, 23:55:40
Mają spore rozmiary, więc rzeczywiście trzeba pokombinować najpierw z ich rozmieszczeniem, bo w małej łazience może wyjść sporo docinania jak 40 cm położycie poziomo. Ja miałam 15 wersji połączeń kolorystycznych, trudne zadanie przed Tobą :D
A widzę, że czerwień też jest w tej linii ;)

Wiem, że lepszy byłby mniejszy wymiar, ale te są jedyne, które odpowiadają nam i kolorystycznie i fakturą. Pierwsze, które mi się podobały miały prawie metr szerokości :) :) :) Muszę posprawdzać dokładnie wymiary ścian i zastanowić się czy będę kładzione poziomo czy pionowo. Jak na razie bardziej ergonomiczne wydaje mi się ułożenie w pionie, choć pewnie ładniej by było w poziomie...

Czerwień jest i to naprawdę piękna. Ale łazienka za mała żeby jeszcze ją dodawać, więc czerwone będą dodatki, m.in. szafki. Sporo już u nas czerwieni w domu i trochę obawiam się, że może nam kiedyś zbrzydnie, więc w razie czego szafki czy inne dodatki można zmienić.

A teraz zdjęcia:

Dodany tekst: 13 Gru 2009, 12:00:14

1. w WC podniesiona będzie niższa ścianka i w nią wmontowany będzie geberit, muszla więc będzie bardziej cofnięta.
Myślę żeby na ściany dać wszędzie szare kafle (czyli te jasne), a tylko na ściankę, gdzie będzie toaleta położyć grafitowe.

2. W łazience zastanawiam się czy wszędzie kłaść jasno szare kafle, czy na obudowę wanny i tego murka pod umywalkę położyć grafitowe.

3. nad wanną (zdjęcie: łazienka 3) chciałabym położyć pas z kafli dekorowych. Mają taki sam wymiar jak podstawowe. Pas symetrycznie na środku wanny czy asymetrycznie?

Napiszcie, co sądzicie o tych pomysłach i jak Wy byście tę łazienkę widziały. Chciałam rozwalić ścianę pomiędzy toaletą i łazienką - byłoby więcej miejsca, ale niestety komin wentylacyjny to uniemożliwia :( :( :(

zwierzatko_mojej_mamy

inkageo my mamy mapei i jest czekoladowa fuga jak miala byc ;)

www.annawilk.pl

inkageo

W wc nie dawałabym kafli na ściany obok toalety, tam się raczej nie chlapie ;) Może wystarczy dać na zabudowę geberitu i podłogę? Ściany wtedy można pomalować na jakiś fajny kolor, można też na szaro. W łazience ja bym stawiała na symetrię jak się da i ustaliła co ma być elementem głównym przyciągającym uwagę - może jakaś ciekawa umywalka?

Dodany tekst: 13 Gru 2009, 12:55:53

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 13 Gru 2009, 12:32:22
inkageo my mamy mapei i jest czekoladowa fuga jak miala byc ;)
Wiesz, że skąpy dwa razy traci? :D Znaleźliśmy tylko dwie czerwone fugi - Atlas za 20 zł odcień na wzorniku prawie idealny i Mapei Kerapoxy design za 150 zł, odcień idealny, ale pieniędzy już mieliśmy mało, czekałam na przelew i cholera kupiliśmy tą atlasową.. Na mokro jeszcze była ok, a jak wyschła to ma kolor niedojrzałego arbuza, taki różowawy i jak przyprószony mąką. Niech ich szlag trafi!
Imagine there is no hate

feeling.good

Cytat: inkageo w 13 Gru 2009, 12:52:05
W wc nie dawałabym kafli na ściany obok toalety, tam się raczej nie chlapie ;) Może wystarczy dać na zabudowę geberitu i podłogę? Ściany wtedy można pomalować na jakiś fajny kolor, można też na szaro. W łazience ja bym stawiała na symetrię jak się da i ustaliła co ma być elementem głównym przyciągającym uwagę - może jakaś ciekawa umywalka?

Kafle raczej muszą być wszędzie. Ściany są strasznie nierówne i chyba nie chcę się bawić w tonę gładzi. No i kafle łatwiej w czystości utrzymać. Przy psie, dziecku niebawem i tłumach gości, którzy nas odwiedzają, to ważne. Codziennie latam ze ścierką i zmywam ślady ze ścian, w miejscach, w których zupełnie bym się ich nie spodziewała:)

Z umywalką też jest problem. Może być tylko zwykła wisząca ze względu na murek pod nią, w którym idą wszystkie rury, podłączenia i co tam jeszcze.
Gdybym chciała go zlikwidować musielibyśmy kuć z ścianach z żelbetu, a to zdecydowanie wydłuża czas remontu, zwiększa koszt i syf w mieszkaniu.
Myślę o tym jeszcze, ale potwornie się boję tego rozwiązania. 

inkageo

Ja też zdecydowałam się na kafle prawie do sufitu, bo ściany były okropne, no i jak to dać tyle gładzi, a później majster i tak zbił tynk do cegieł w całej łazience, bo ściany były krzywe i wyprowadzał je tynkami na nowo, czyli można było mieć ładne ściany bez kafelek, no ale mądry Polak po szkodzie :D W ogóle ja żałuję, że nie porozmawiałam z majstrem na etapie planowania.. Na pewno kilka rzeczy bym zmieniła mając kompletną wiedzę ;) Teraz takie cuda robią z rurami, że wszystko jest możliwe do przesunięcia/zlikwidowania, a ja myślałam, że to się nie da ;D Fakt, że przez to remont się przedłuża i syf w mieszkaniu jest.. Ale jak się już i tak robi ;D
Imagine there is no hate

zwierzatko_mojej_mamy

feeling.good no wiesz - mysmy kuli do rur i jak sie okazalo na jednej scianie byly 2 warstwy k-g na sobie i MUR Z CEGIEL :D dodatkowy - przy normalnym zelbecie :D ergo - mamy lazienke szersza o 10 cm :D

www.annawilk.pl

feeling.good

Heh...tylko żebyśmy się do sąsiadów nie przekuli :hmm:

Tak sobie myślę, że zamówimy kafle na całość. Zwłaszcza, że w sklepie internetowym cena glazury jest o 18 złotych niższa, a gresu o 35 (!) niż w sklepie, który jest dystrybutorem polcoloritu. Szok :padam:
Zobaczymy, co wyjdzie w czasie skuwania. Może uda się w miarę bezboleśnie wkuć rury i doprowadzić choć części ścian do  porządku. Wtedy kafli nie będę ciągnąć do samego sufitu.

Fachowca będziemy mieć jednego, ale sprawdzonego. Poza łazienką jest jeszcze do zrobienia pokój dziecięcy, a kilka dni temu okazało się, że musimy jeszcze wymienić drzwi wejściowe (aktualne wejście ma szerokość 66 cm, więc wózek ledwo się zmieści, a wanny wnieść się nie da). Mamy więc niespodziewany wydatek...

A jak byście ułożyły kolory kafli w łazience??? Na razie biorąc pod uwagę, że kafle będą do sufitu

inkageo

Chyba stawiałabym głównie na jasnoszare. Był taki moment w naszej łazience, że na wszystkich ścianach był szary tynk przed położeniem kafli i wyglądało to dosyć smutno i klaustrofobicznie. Na pewno sprawę załatwiłoby dobrze rozplanowane i jasne oświetlenie plus lustra. Nasza łazienka z tym szarym tynkiem wydawała się jeszcze mniejsza niż w rzeczywistości.
Jeżeli chodzi o kafelki to sprawdź ceny w małych sklepikach, w cermagu i innych salonach jest drogo, ale ja w małym sklepie w Brzegu kupiłam w cenie internetowej.
Jak kafelki dotrą to dokładnie je pooglądajcie. My mieliśmy sporo sztuk do reklamacji (szarych podłogowych i czerwonych ściennych, białe były ok), co też cholernie wydłużało czas trwania remontu.. To był pierwszy gatunek, płytki tubądzin i taka kiepska jakość.. Miały przebarwienia, skazy, ciemne kropki, wgłębienia.. W końcu cieszyłam się, że nie zamawiałam przez internet, bo musiałabym chyba odsyłać, a tak tylko zawoziliśmy do sklepu.
Imagine there is no hate

zuzia

feeling.good
poszukaj w sklepach a nie w necie.
tam gdzie ja zamawiałam oferują np. projekt łazienki gratis przy zamówieniu płytek. i to jest dobre bo zobaczysz jak to kolorystycznie wychodzi, ile płytek których zamówić etc.

feeling.good

Cytat: zuzia w 13 Gru 2009, 22:36:55
feeling.good
poszukaj w sklepach a nie w necie.
tam gdzie ja zamawiałam oferują np. projekt łazienki gratis przy zamówieniu płytek. i to jest dobre bo zobaczysz jak to kolorystycznie wychodzi, ile płytek których zamówić etc.

tak też planowałam, ale niestety nie mogę znaleźć we Wrocławiu sklepu, który miałby te płytki w przystępnych cenach. Po prostu w niewielu dostępny jest polcolorit.  :crying:

nionczka

Inka, gdzie moge Twoja lazienke obejrzec?
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

inkageo

Nionczka znowu mamy wszystko rozgrzebane, bo wydłubaliśmy silikon i będziemy kłaść nowy w minimalnej ilości, żeby aż tak nie rzucał się w oczy ;) Mam nadzieję, że wieczorem albo jutro będzie już do pokazania :)
Imagine there is no hate

nionczka

Cytat: inkageo w 16 Gru 2009, 15:30:55
Nionczka znowu mamy wszystko rozgrzebane, bo wydłubaliśmy silikon i będziemy kłaść nowy w minimalnej ilości, żeby aż tak nie rzucał się w oczy ;) Mam nadzieję, że wieczorem albo jutro będzie już do pokazania :)

Ok, myslalam, ze cos przegapilam.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

inkageo

Aż nie chce mi się wierzyć, że już prawie koniec :jupi: :jupi: :jupi: Zrobię lepsze zdjęcia jutro w dziennym świetle, pierwsze tutaj:

http://picasaweb.google.pl/Inkageo/200912KoniecRemontu?authkey=Gv1sRgCNHs0sGhl-X2Bw#

Kolory w rzeczywistości są łagodniejsze ;)
Imagine there is no hate

magoo

zwierzatko_mojej_mamy

super - moj maz krecil nosem w trakcie i teraz mowi, ze git ;D twierdzi, ze zdjecia duzo robia :D

www.annawilk.pl