Dla starajacych sie :-)

Zaczęty przez nionczka, 07 Sty 2008, 15:39:54

elve

W załączniku jest artykuł o CMV. Jako, ze dziś znowu na plotach temat zaistniał. Daje go tu, coby nie zaginął.
Artykuł lepszy niż wiedza zdobywana po forach

ishka82

talula

Nie wiem, co ja tu robie ;)

no ale wtrace swoje 3 grosze, nawet pierwsza ciaza nie jest taka bezpieczna, jesli chodzi o konflikt, a dlaczego? bo czesto dzieje sie tak, ze kobieta zachodzi w ciaze, nawet o tym nie wie, a potem ciaza sie nie utrzymuje, dochodzi do poronienia, a kobieta nawet o ciazy nie wiedziała, mam na mysli bardzo młode ciaze.  Z tego powodu zapobiegawczo podaje sie kobietom z RH- jakis specyfik juz w pierwszej ciazy...

feeling.good

dziś zaczynam częste wizyty u lekarza celem sprawdzenia czy pojawia się pęcherzyk owulacyjny. Mam też zrobić prolaktynę. we'll see...

zosia2007

Cytat: feeling.good w 15 Gru 2008, 09:28:11
dziś zaczynam częste wizyty u lekarza celem sprawdzenia czy pojawia się pęcherzyk owulacyjny. Mam też zrobić prolaktynę. we'll see...

no to trzymam kciuki za powodzenie ;)

rubin04

Doda - musi ci sie utrzymywac temp. po owulacji podniesiona o 0,5 C, zazwyczaj jest to pow. 37 C.
ja miałam 37,05 - 37,15.

Bo po owulacji temp. jest wyższa standardowo, ale przed @ spada.
Wiec to ze temp. jest podniesiona nic nie znaczy do terminu @. Po tym terminie moze oznaczac ciąze.

A no i temp. do wystąpienia owulacjijest niższa,potem podskakuje (w dniu przed lub w dniu owulacji) a potem sie trzyma wyższa aż do @.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

ishka82

A czemu 0,5 stopnia? Skok jest jak co najmniej 0,2 pójdzie w górę w stosunku do 6 poprzednich. No i ma się tam lub wyżej utrzymywać do @, a jak jest ciąża, to dłużej ;) No chyba, ze ja coś namotałam już totalnie :crazy: Tak zerknęłam na swoje cykle (4 z NPR) i ani raz nie miałam 37 stopni. A w tym 36,6 jest granicą wyższych.

dragonfly

dziewczyny, jest nadzieja, ze nie bedzie tak zle ;)
www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/1,79332,6038436,Rodzic_z_rozkosza.html

ishka82

doda, no ja mam wyższe w tym cyklu 36,6 - 36,7, mierzę waginalnie, termometr z jednym miejscem po przecinku. I tak jak pisze, mam 4 wykres (końcówka już) i chyba do 37 ani raz nie doszłam, ale wykresy wyglądają ładnie. Widać fazy i w ogóle ok.

elve

Nie mam w tym względzie wielkiego doświadczenia, ale co tam, dodam coś od siebie
(rtęciowym, waginalnie)
temp niższe 36.3-36.4
temp wyższe 36.6-36.8

ishka82

Cytat: doda w 15 Gru 2008, 23:44:43
ale wiecie co, nie mierzycie do dwóch miejsc po przecinku?
bo ja tak właśnie mierzę, wszędzie czytałam, że taka dokładność do jednego miejsca to za mało. też mierze rtęciowym, owulacyjnym, czyli z szerszą podziałką
No ja myslę nad kupnem microlife, on mierzy 2 miejsca po przecinku. Tylko ja dopiero dojrzewam, zeby traktować to poważnie. Bo wcześniej myślałam jedynie o pomocy przy zajściu w ciążę, teraz biorę pod uwagę NPR po ciąży :blush: A rtęciowy dla mnie odpada. Mierzę tempkę przez sen, nie sprawdzam od razu co wyszło, poza tym bałabym się, że jak z rtęciowym zasnę, to będzie masakra jak się zgniecie :ohboy: No i już czytałam, że odchodzi się od rtęciowych, a coraz częściej zaleca elektroniczne, ale z przeznaczeniem NPR, czyli mierzące 2 miejsca po przecinku :)

ishka82

Mi się też wydawało, że podziałka pozostaje w jednym miejscu, ale właśnie słyszałam wiele opinii, że czasem tak nie jest :crazy: No i ja często śpięsama, nie ma kto kontrowlować :point_lol:

jestynka

Cytat: dragonfly w 15 Gru 2008, 23:16:18

to już wiecie dlaczego chcę rodzić w domu ;)

ishka82

Kolejny cykl zaczęty na dobre...Kupiłam len i jem :) Jak się odpowiednio przygotuje, to nawet dobre jest ;) 9 stycznia idę do ginki (nowej), zobaczymy co powie, czy na jakieś badania skieruje.

dragonfly

Cytat: jestynka w 16 Gru 2008, 07:56:57
Cytat: dragonfly w 15 Gru 2008, 23:16:18

to już wiecie dlaczego chcę rodzić w domu ;)
powaznie?

giga

Cytat: ishka82 w 27 Gru 2008, 11:42:58
Kolejny cykl zaczęty na dobre...Kupiłam len i jem :) Jak się odpowiednio przygotuje, to nawet dobre jest ;) 9 stycznia idę do ginki (nowej), zobaczymy co powie, czy na jakieś badania skieruje.
Przeprowadziłam wywiad co do lekarzy w naszym mieście.Wiadomość na prv

ishka82

Przeklejam z plot...byłam dziś u gina. A jak innym idą starania?

Wrażenie ginka robi bardzo pozytywne. Wykresy i wszystkie badania obejrzała. Co do wykresów mówiła, że wyglądają ok (elve, szczegóły pod wykresem wink ), ale że właściwie to mało miarodajna metoda wink Dostałam skierowanie na progesteron, TSH i prolaktynę...Progesteron mam zrobić jutro - chyba z małym Kondradem skoczę do laba point_lol Resztę na początku następnego cyklu. Od następnego cyklu mam brać Duphaston przez 4 cykle. Jak się nie uda, to będzie kierować dalej do specjalistów. Zobaczymy Smiley Badanie poglądowe ok, stara nadżerka na reszcie nie wylazła z powrotem po leczeniu jejeje Wynik cytologii będzie za 2 tygodnie.

rilla

jako, że na szczęście teraz okazało się, że strach ma wielkie oczy... postanowiliśmy, że nie ma na co czekać... i chcę przygotować się do ciąży

24.02 idę do ginekologa, chciałabym przed zrobić badania (chodzę prywatnie - więc i tak wszystko będę musiała zapłacić - lekarz rodzinny nie przepisze mi podstawowych badań?)

mam stronę laboratorium, mogę obliczyć sobie koszt badań, ale nie wiem które mam zaznaczyć:)

pomoże mi ktoś?

http://www.fryda.pl/?load=KALKULATOR

golinda

rilla, jest gdzieś wątek z badaniami przed ciążą

elve

rilla ja bym poczekała z badaniami na decyzję lekarza, to on ma się tobą opiekować

Ja miałam to: (ale tylko przykładowy zestaw)
285Różyczka (Rubella) IgG
287Toxoplasma gondii IgG
288Toxoplasma gondii IgM
297Chlam. trachomatis Ag z wym.
306HIV Combo (Ag/Ab)
325Mycoplasma,Ureaplasma
508DNA HBV
509RNA HCV

Łącznie do zapłaty: 475.00 zł

Dodany tekst: Wed Feb 11 12:07:48 2009

http://strefaslubna.pl/forum/index.php/topic,630.0.html

konwalia

morfologia, ob, mocz ogólny, toxo IgG,IgM, cytomegalia IgG,IgM, rózyczka IgG, wzw B IgG, cytologia

abkasia

i kila !!! czyli WR
ja musze powtorzyc jeszcze kile i HBS pod koniec ciazy :)

elve

abkasia TAK, kiłę

ejjj dziewczyny, nie zasmiecajmy wątku  :blush: