Skład kosmetyków, czyli zło w drogerii ;)

Zaczęty przez errata, 19 Wrz 2016, 21:33:30

salsa

Cytat: inkageo w 04 Paź 2016, 23:00:14
A te drobinki polimlekowe się rozpuszczają?

Jakiś czas temu oglądałam reportaż o morzach i oceanach, w którym ryby i inne żyjątka wodne zdychały przez mikrogranulki z naszych peelingów. Od tego czasu za każdym razem jak używam starego peelingu to widzę rybki pływające do góry brzuszkiem i mam wyrzuty sumienia. Zostają mi peelingi cukrowe ;)
ja przestałam używać z tymi sztucznymi drobinkami właśnie dlatego, ze nie tylko ryby to jedzą - my to jemy jedząc ryb, fuj
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

ziuta

mojego testowania dezodorantów bez aluminium ciąg dalszy
wprawdzie widzę, że wyniki moich testów nikogo tu specjalnie nie interesują :rotfl: napiszę jednak, że kupiłam wysoko oceniany w internetach biotherm deo pure, zapłaciłam za niego 78 zł (!) i efekt po jego zastosowaniu jest dokładnie taki sam, jak bez jego zastosowania :D tadam!
czuję się oszukana ;)

szelma

Ooo, widzisz, szkoda, że nie widziałam, bo też kupiłam kiedyś Biotherm i zostałam oszukana :D Tak samo oszukało mnie Vichy :D
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

ziuta

szelma, lecę Ci piwo, bo Vichy był następny w kolejce :rotfl: i tylko dlatego jeszcze go nie kupiłam, że jest u nas kiepsko dostępny, znów 70 zeta w kieszeni ;)

szelma

ziuta, aaaa :D No to nie kupuj, stanowczo. Kupiłam dwupak, bo była jakaś promocja kiedyś i ani na mnie, ani na mojej sis, ani na mojej mamie nie działał.

ziuta

Cytat: szelma w 06 Paź 2016, 10:52:26
ziuta, aaaa :D No to nie kupuj, stanowczo. Kupiłam dwupak, bo była jakaś promocja kiedyś i ani na mnie, ani na mojej sis, ani na mojej mamie nie działał.
noo, i takiej informacji potrzebowałam :beer:
a masz może coś, co działa? :D

szelma

Nie :D Próbowałam już tylu, że łojezu, łącznie z jakimś cudem z Włoch, który mi koleżanka przywiozła. I nic tak naprawdę nie działa.

ziuta

Cytat: szelma w 06 Paź 2016, 10:59:01
Nie :D Próbowałam już tylu, że łojezu, łącznie z jakimś cudem z Włoch, który mi koleżanka przywiozła. I nic tak naprawdę nie działa.
aaaa, to super :D
u mnie póki co jedynym godnym uwagi preparatem jest ten crystal essence (kupowany w rossmannie), który przynajmniej COŚ działa, wiadomo, nie to co antyperspirant, ale jakieś 8-10h (przy braku upałów :D) działa przyzwoicie, jesienią i zimą można się skusić

ishka82

ziuta, mi ostatnio znajoma dała przepis na domowy naturalny dezodorant :) twierdzi, że co prawda nie niweluje on pocenia, ale zupełnie i w 100% likwiduje smrodek ;) sama sceptyczna do takich rzeczy, a używa od dłuższego czasu...pewnie i ja wypróbuję, ale na razie mam całe opakowanie antyperspirantu nivei, a odstraszyła mnie cena bio oleju kokosowego w rossmenie :P
Przepis: 2 łyżki sody, 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej, 1 łyżka oleju kokosowego. Można dodać olejek eteryczny.

szelma

ziuta

szelma, uroczy eksperyment :D czyli co, do warzywniaka po cytryny? :D

Cytat: ishka82 w 06 Paź 2016, 13:29:16ziuta, mi ostatnio znajoma dała przepis na domowy naturalny dezodorant
znam, znam, ale znam też siebie i wiem, że ja się nie nadaję na takie paćkanie ;)

Cytat: doda w 06 Paź 2016, 14:03:16a ta ziaja?
nie jest zła, aktualnie jest u mnie na drugim miejscu w rankingu ;) działa trochę krócej niż ten crystal essence, jest trochę gorsza w aplikacji - mam wrażenie, że oblepia skórę taką grubą, mokrą warstwą i nawet po wyschnięciu ciągle mam wrażenie, że tam coś jest i jest mokre, nieprzyjemne to dosyć, ale na pewno jest skuteczniejsza niż biotherm, SRV czy bioderma, a kosztuje parę złotych

callja

Cytat: doda w 06 Paź 2016, 14:03:16a ta ziaja?
Liście zielonej oliwki?? Aktualnie u mnie "ratunkowa", gdy bloker Ziajowy przestaje działać ;) Czasem podkradam P. starutką, męską Alterrę w szklanej butelce z naturalnym spryskiwaczem - aż mi się "płyny dezodoro z czasów PRL przypominają, vide ulubione prze moja Mamę "Basia" i "Fiord" :D :D I działa toto całkiem całkiem, nie przesiąkam potem. Zapach typowo męski + dość intensywny, więc może niektórym z Was przeszkadzać, o czym uprzedzam lojalnie.
Jest i wersja damska, oceniana jednak na wizażu dość przeciętnie:
http://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,47325,alterra-deo-zerstauber-jojoba-salbei.html

A gdy BARDZO nie chcę się spocić, to awaryjnie czeka u mnie w szafce Sanex dermo invisible, niestety ma aluminium :/ za to nie plami ubrań, nie zostawia śladów, skutecznie chroni i przed samym potem, i przed zapaszkiem.
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

konwalia

Ja z dezodorantem nie pomogę.  Najbardziej lubię męskie kulki adidas 72h. Niestety poce się konkretnie

zosia2007

Cytat: szelma w 06 Paź 2016, 10:36:06
Ooo, widzisz, szkoda, że nie widziałam, bo też kupiłam kiedyś Biotherm i zostałam oszukana :D Tak samo oszukało mnie Vichy :D
Vichy używam od kilku dobrych lat i w/g mnie jest najlepszy

ziuta

Cytat: zosia2007 w 07 Paź 2016, 09:00:56
Vichy używam od kilku dobrych lat i w/g mnie jest najlepszy
ale ten bez zawartości aluminium? bo my rozmawiamy o dezodorantach bez soli aluminium i ich generalnym braku skuteczności

zosia2007

Cytat: ziuta w 07 Paź 2016, 09:06:33
ale ten bez zawartości aluminium? bo my rozmawiamy o dezodorantach bez soli aluminium i ich generalnym braku skuteczności
a nie wiem, używam zazwyczaj tych zielonych, ale czasem kupuję biały, takie:

szelma

zosia2007

fasolka1980

ale jeżeli te bez aluminium nie działają, to o kant d...py rozbić taką ekologię...

ja się bardzo mało pocę, ale na treningi wybieram lady speed stick albo cos w tym stylu.

wrobelek0403

Cytat: fasolka1980 w 07 Paź 2016, 09:16:48ale jeżeli te bez aluminium nie działają, to o kant d...py rozbić taką ekologię...

ja bym nawet powiedziala, ze jesli nie działają, to ja pieprze ekologie ;)

ja używam tego: http://www.aptekagemini.pl/antidral-plyn-50ml.html dwa razy na tydzien na noc i mam z głowy :) doraznie mam ten vichy to wkleila zosia.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

golinda

mnie te antidrale i inne tego typu strasznie podrażniają, pachy mnie palą okropnie
i zresztą działa na mnie zwykła ziaja, czy jakikolwiek inny, nivea teraz mam w kulce

wrobelek0403

golinda, jakby działały na mnie zwykle to nie musiałabym sie tak katować. Antidral nie piecze, jeśli się porządnie wysuszy pachy suszarką po aplikacji. Ale po latach widze, ze tego suszenia praktycznie nie potrzebuję.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

golinda

Cytat: wrobelek0403 w 07 Paź 2016, 09:28:47Antidral nie piecze, jeśli się porządnie wysuszy pachy suszarką po aplikacji.

suszyłam i nadal piekły
to był koszmar