Skład kosmetyków, czyli zło w drogerii ;)

Zaczęty przez errata, 19 Wrz 2016, 21:33:30

callja

malutenka, pisałaś ;)
Ja miałam fitomed do jasnych włosów, i nie czułam nic niefajnego, ani w szamponie, ani w odżywce - lubiłam nawet :) Taki gorzkawy, ziołowy zapaszek. Muszę obwąchać ten do cienkich, z czystej ciekawości lol lol
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

mika

malutenka, fitomedu szampony chyba wszystkie tak śmierdzą, bo ja miałam do tłustych i też tak walił, wcześniej miałam do włosów blond i on pachniał ładnie ziolowo ale po umyciu też taki dziwny zapach się utrzymywał.

malutenka

Ja akurat nie mam problemu z SLS bo myję włosy 3 razy w tygodniu,nakładam przed oleje,maski, inne szampony mi nie domyja.

salsa

ja miałam kiedyś  z Altery szampon i odżywkę, dla mnie fajne bo sa bez sylikonu i bardzo mi to pasuje, nie mam po tym takich ciężkich tych włosów, jak dla mnie OK
natomiast moja mama umyla tym i nie była zadowolona, ona ma bardzo geste  ale cienkie włosy i bardzo lubi pielęgnację z sylikonami - bez włosy sa za miękkie i za wiotkie, nie mogła się przyzwyczaić

natomiast ja ostatnio bardzo lubię szampony z biovaxu
ten mam już drugie opakowanie:

https://www.biovax.pl/biovax-do-wlosow-ciemnych,112,pl.html
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

salsa

Cytat: doda w 28 Wrz 2016, 20:52:42
te kosmetyki nacomi są niedrogie, jeśli dodatkowo będą skuteczne, to przy nich zostanę.
ja kupiłam ale na razie nie używam, bo chce skończyć to co mam , wiec tak dopiero za 2-3 tyg zacznę testować
peelingu nie kupiłam, szkoda, trzeba będzie dokupić
a co jest tam substancją peelingującą ? bo jak sztuczne drobinki to i tak nie kupię

inkageo

Umyłam włosy szamponem Alterra (nabłyszczającym) i jest ok. Gęsty dosyć, żelowaty, więc zużyłam niewielką ilość. Nie przelewa się przez palce.

Jestem ogólnie zadowolona z Alterry.

A pod podkład dałam odrobinę olejku różanego, na to ciut kremu i podkład. Czekam na efekt ;)
Imagine there is no hate

mika

salsa, ją z nacomi mam peeling do ciała z masłem shea, cukrowy, z olejkiem pomarańczowym i macadamia.

salsa

Cytat: mika w 29 Wrz 2016, 09:41:25
salsa, ją z nacomi mam peeling do ciała z masłem shea, cukrowy, z olejkiem pomarańczowym i macadamia.
szkoda, ze nie zwróciłam uwagi na niego na tej promocji w hebe- to był chyba ostatni dzień ;)

mika

Cytat: salsa w 29 Wrz 2016, 09:43:44
szkoda, ze nie zwróciłam uwagi na niego na tej promocji w hebe- to był chyba ostatni dzień ;)
Promocja jest do 30.09 z tego co pamietam

golinda

ale w ogóle o co tyle krzyku z sls czy sles?

jeżeli wam do tej pory nie szkodziło, to już nie zaszkodzi
kontakt ze skórą jest krótki, natychmiast się to spłukuje, więc nie powoduje żadnych "zniszczeń"

zwykle te kosmetyki mają łagodniejszą wersję czyli sles, dobrze myją, oczyszczają i jeśli nie podrażniają, to spokojnie, bez szkody dla skóry, można ich używać

ja uwielbiam szampon Ziai, figowy. zmieniam od czasu do czasu, ale zawsze do niego wracam.

mayagaramond

Mi Alterra w ogole nie podeszla.

Od lat nie potrafie znalezc dobrego szamponu. Roznych probowalam i zawsze ten sam problem: pare godzin po umyciu mam z tylu glowy tluste wlosy.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

inkageo

Ja chcę sprawdzić czy bez slsów nie będą mi się czasem mniej przetłuszczały. Bo to jest według opisów silny detergent, który może wysuszać, a to z kolej powodować mocniejsze przetłuszczanie. No zobaczymy ;)

Po myciu ciała olejkami i żelem bez slsów mam tak samo suche łydki i muszę smarować się balsamem.
Imagine there is no hate

golinda

maya, a próbowałaś Ziaję do włosów tłustych?

golinda

Cytat: inkageo w 29 Wrz 2016, 09:48:55Bo to jest według opisów silny detergent

to jest substancja myjąca
silnym detergentem jest Domestos ;)

mayagaramond

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

inkageo

Imagine there is no hate

mayagaramond

inkageo od dawna uzywam szamponow bez slsow i niestety w ogole nie widze takiego efektu.

mayagaramond

inkageo

Ech... Tak czułam, że żadnej poprawy nie będzie, tylko kasę wydam ;)
Imagine there is no hate

golinda

Cytat: mayagaramond w 29 Wrz 2016, 09:53:22Nie kupilam go, bo ma slsy.

nie sls, tylko sles - to jest łagodniejsze
i co z tego, że to ma? to naprawdę nie jest szkodliwe. jeśli Cię nie uczula i nie podrażnia, to nie stanowi zagrożenia
dla mnie ważne jest, żeby szampon porządnie umył mi skórę głowy. do włosów jest przeznaczona odżywka
jak nie czuję efektu umycia, to włosy źle wyglądają, są zlepione, nie układają się, nie są sypkie.

justynaaaa2

Mi się skończyły kremy do twarzy i kupiłam te z nacomi, na dzień i na noc, bardzo fajnie mi twarz nawilżają i ładnie pachną :) kupiłam też krem do rąk i balsam do biustu :D
W glinki, maski, peelingi się nawet nie zagłębiam bo i tak nie używam, już się nauczyłam nie kupować oczami ale przyznam że na półce kusiły :)

Dziś kupię jeszcze tą alterrę? To w rossmanie?
A jakie mydło do rąk polecacie bo jak poczytałam o tych składach to już wiem czemu mi te ręce tak wysusza :/
Znalazłam takie, ale może jest coś tańszego
http://bioorganika.pl/w-plynie/3547-nawilzajacy-zel-do-mycia-rak-sylveco-300-ml.html

ziuta

Cytat: doda w 28 Wrz 2016, 20:39:08
aaa i wiecie że są antyperspiranty bez aluminium?
doda, ale ta isana to jest dezodorant, nie antyperspirant

antyperspirant bez aluminium mam aktualnie z SVR, ale słaby jest, u mnie daje max. 7h skutecznej ochrony
za to kupiłam ostatnio dezodorant ziaja liście zielonej oliwki i byłam zaskoczona, bo wytrzymał mi wczoraj cały dzień, od rana do wieczora
to chyba najlepszy z dotychczas przeze mnie testowanych dezodorantów bez aluminium, zaraz po nim jest crystal essence, obydwa zostaną ze mną na dłużej, za to bioderma poleciała już do kosza ;)

ziuta

Cytat: inkageo w 29 Wrz 2016, 09:48:55Ja chcę sprawdzić czy bez slsów nie będą mi się czasem mniej przetłuszczały.
nie bedą
ja ortodoksyjną fazę na brak slsów mam za sobą, w szamponach też - zmniejszenia przetłuszczania nie było

salsa

a to ja widzę różnicę w szamponach
u mnie wywalenie sylikonów i sls sporo daje - teraz w zasadzie mogłabym głowy nie myć spokojnie tydzień (wcześniej tak 3dnia już były klapnięte, niefajnie wisiały ), te włosy cały czas wyglądają dobrze, myje co kilka dni bo mam taki nawyk, ale już rozumiem dlaczego moja babcia nigdy nie  myła głowy w domu tylko raz na tydzień chodziła na mycie i stylizację do fryzjera i włosy pięknie się trzymały cały tydzień :)
ja na zlocie miałam włosy umyte w czwartek rano. Miałam je umyć w sobotę, ale jakoś tak wyszło , ze się spieszyłyśmy na śniadanie i tylko prysznic wzięłam, bez głowy. A w niedziele rano to już w ogóle lol