Skład kosmetyków, czyli zło w drogerii ;)

Zaczęty przez errata, 19 Wrz 2016, 21:33:30

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wrobelek0403

inkageo, :beer: skopiuje sobie :)

mam tylko wątpliwości co do lanoliny. jest składnikiem wszystkich płynów do zmiekczania i i tak mamy z nią ciągłą stycznosc. Wiec unikalabym tylko w przypadku rzeczywiscie stwierdzonych problemow. Bo "uczulenia powodować może" teoretycznie wszystko.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

inkageo

Eeeee ja też uważam, że bez przesady.. Skopiowałam z opisem, bo tam jest właśnie wyjaśnione, że tylko podrażnienia może powodować. Jak nie powoduje to luz.
Imagine there is no hate

margareta

zuzia

a co polecicie do włosów - wysuszają mi się strasznie :(

errata

Cytat: zuzia w 21 Wrz 2016, 13:22:12
a co polecicie do włosów - wysuszają mi się strasznie :(

odstawić szampony ze SLS i SLES, silny detergent, który wysusza.

zwierzatko_mojej_mamy

a mi się tłuszczą, czy mam kupić taki z SLS i SLES? lol jezu, przepraszam, mam głupawkę lol
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

wrobelek0403

akurat szampon i odzywke mam polecane przez Anwen :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

callja

Cytat: Chermelle w 21 Wrz 2016, 10:37:51mam taki krem pod oczy (kupiony po zachwalaniu blogerki ;)  lol )
nie szczypie, nie uczula wiec dla mnie to szał
no ale to Ziaja i pewnie skład ma kiepski? bo ja średnio ogarniam

http://ziaja.com/kosmetyki/1898,krem-maska-do-skory-wokol-oczu-z-ceramidami
Już wczoraj o nim pisałam, wielbię go od dłuższego czasu i wracam systematycznie - a na drugim miejscu w składzie parafina :/
To JEDYNY z wypróbowanych przeze mnie dziesiątek kremów, o którym nie wstaję z rana z pomponami zamiast powiek...
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

callja

I chyba czas wydzielić offf pod tytułem "nasze privat dyskusje nad składami kosmetyków" lol lol lol
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

golinda

Cytat: wrobelek0403 w 21 Wrz 2016, 09:13:38to ja tez chce, a po wiele przesyłka?

a zerknij, pewnie koło 10 euro

golinda

ale ale... to nie wszystko jest takie oczywiste, bo niektóre kosmetyki mają w opisie składu parabeny, a są one robione z naturalnych produktów, np. z porzeczki
i co? :P

zuzia

ishka82

aaaaaa :panika: :panika: :panika: to juz nie dośc, że nie ma co jeść, to jeszcze nie ma sie czym myć i smarować lol lol lol a ziaja wydawała mi się taka naturalna ;) no cóż...
a co o składach tołpy myślicie? ostatnio kupiłam jakąś taką maskę/peeling i lubię, myślałam o innych produktach z serii ;) tylko ziaja mi wydawała się ok, a jednak o wiele tańsza ;)
a ta barwa siarkowa ok? lubię te kremy i matujący i nawilżający :)

ishka82

swoją drogą niezły off-top na podkładach :P

inkageo

Z borówki amerykańskiej, maliny, jeżyli, propolisu, kory brzozy :D Metyloparaben
Imagine there is no hate

zwierzatko_mojej_mamy

oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

golinda

Cytat: inkageo w 21 Wrz 2016, 14:14:02
Z borówki amerykańskiej, maliny, jeżyli, propolisu, kory brzozy :D Metyloparaben

No tak, ale to nie szkodzi skórze, czy włosom

wrobelek0403

Cytat: zuzia w 21 Wrz 2016, 14:11:09
jakie? jakie?

odzywke z awokado GArniera (zółta), a szampon jakiś fryzjerski. Sprawdze w domu.

salsa

ishka82, tołpe trzeba mocno czytac, bo ma kosmetyki fajne i syfiaste, niestety. te tańsze serie syfiaste

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

ziuta

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 21 Wrz 2016, 13:36:03
a mi się tłuszczą, czy mam kupić taki z SLS i SLES? lol jezu, przepraszam, mam głupawkę lol
iluvu
mi też się włosy tłuszczą
a cera sucha jak wióry
równowaga w przyrodzie, jak nic ;)

salsa

jak wam się włosy tłuszczą to zasada ta sama co ze skora - mocno nawilżać ;)

golinda

Cytat: salsa w 21 Wrz 2016, 14:39:04ishka82, tołpe trzeba mocno czytac, bo ma kosmetyki fajne i syfiaste

zawsze czytam składy, zresztą oni mają już w opisie na www część składu, a bardziej to, czego na pewno nie ma (plus, bo nie trzeba się wczytywać w skomplikowane nazwy na opakowaniu)
nigdy się w Tołpie nie natknęłam na syf, bardzo lubię ich kosmetyki

salsa

Cytat: golinda w 21 Wrz 2016, 14:45:41nigdy się w Tołpie nie natknęłam na syf, bardzo lubię ich kosmetyki
ja się natknęłam, wąłsnie te tansze kosmetyki tołpy  (np. wystawione w superpharm) maja parabeny itp.

golinda

zasada przy myciu włosów jest taka, że szampon jest do skóry głowy, a odżywka do włosów, więc prawie nigdy nie może być z tej samej serii
Anwen bardzo na swojej stronie promuje pielęgnację wg OMO
http://www.anwen.pl/2010/09/metody-mycia-wosow.html

staram się trzymać tej zasady, choć nie zawsze mam czas
skóra głowy raczej się tłuści i bardzo mi służy szampon Ziai w brązowej butelce (do włosów normalnych - świetnie myje!)
odżywki nakładam ciężkie, mocno nawilżające, często maski, moje włosy wypiją wszystko

malutenka

Mnie tołpa seria trądzikowa wysypała czerwone, bolesne gule na twarzy. Za to krem z czarną różą był bardzo przyjemny stosowany od czasu do czasu