Sposoby przyrządzenia... wątróbki

Zaczęty przez sweedee, 24 Sie 2007, 19:48:43

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mam6lat

oj rozumiem ciebie - też bym nie zrobił (kiedyś miałam kupic mamie watróbkę i nie dałam rady wiąc tego od sprzedawcy)
moje maluchy tez maja niedobory żelaza i wcinaja polecone przez lekarza brokuły (tu tez masz duzo zelaza no i kwas foliowy!)

goga

Żelazo z pokarmów najlepiej jest przyswajalne z witaminą C więc możecie dodawać do potraw z żelazem np. natkę pietruszki, a dla tych co nie lubią wątróbki inne produkty zawierające żelazo  
Zawartość żelaza w 100 gramach produktów spożywczych; wątroba wieprzowa smażona – 20 miligramów, drożdże piwne – 18 miligramów, grzyby suszone – 11 miligramów, kasza gryczana – 10,9 miligrama, kakao – 10,7 miligrama, soja – 8 miligramów, morele suszone – 7,8, żółtko jaja – 7,2 miligrama, wątroba – 6,6 miligrama, fasola – 6,5 miligrama, mąka pszenna – 3,9 miligrama, płatki owsiane – 3,9 - 4,5 miligrama, śliwki suszone – 3,9 miligrama, szpinak gotowany – 3 lub więcej miligramów, szynka wędzona – 2,5 miligrama, kura – 1,5 miligrama, groszek zielony – 1,9 miligrama, brokuły gotowane – 0,8 miligrama, maliny, jeżyny, porzeczki – 0,9 miligrama, ryż – 0,8 miligrama, winogrona, brzoskwinie – 0,8 miligrama, pomidory, cebula, kapusta, sałata, selery, banany, borówki – 0,6 miligrama, ryby (średnio) – 0,7 miligramy, mleko – 0,05 miligrama.
Smacznego ;-)
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

sweedee

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


www.foto.adtwinzz.com
www.adtwinzz.com

siog

moj przepis na watrobke, ktory uwielbiaja moi znajomi i zawsze musze ja ugotowac jak jestem w PL:)

drobiowa watrobke umyc i namoczyc w mleku na ok 30min-godz (zabiera gorycz)

na patelni smaze cebulke  dodaje pieprz i sol

wrzucam watrobke i dusze razem z cebula

dodaje pokrojone pieczarki i dodaje sol,pieprz

pod koniec na malym ogniu dodaje smietane (22%) i dusze z 5 min...


Pycha!!!!!!!! tak przyrzadzona watrobka zyskala zwolennikow nawet wsrod tychco jej nigdy do ust nie brali :mrgreen:

Yotta

Mój przepis na wątróbkę - indyczą (bardzo polubiłam bo jest mięsista) lub kurzą mozę w mleku/maślance/kefirze, obsypuję mąką i smaże na mocnym ogniu po kilka sekund z każdej strony. Ma sie tylko zrumienić i "zamknąć". W naczyniu żaroodpornym -posmarowanym masłem/oliwą - ukłądam warstwę piórek cebuli podsmażonej na szklisto potem warstwę utartego kwaśnego jabłka (antonówka) potem kawałki wątróbki, znów jabłko i na górze cebula. Polewam winem - białe lub jeśłi chcę na pseudo dziko to czerwone i zapiekam pod przykryciem w piekarniku temp ok 180 termoobieg.
Zjadł to nawet największy przeciwnik wątróbki. Oczywiście doprawiam solą i pieprzem z przewagą pieprzu.