Banana bread z czekoladą i orzechami

Zaczęty przez effik, 12 Lis 2010, 16:41:50

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

effik

Łatwe i obłędnie pachnące bananowe ciasto. Przepis Sophie Dahl, pojawia się ostatnio na wielu blogach. Ja do swojego dodałam czekoladę z orzeszkami + garść orzechów laskowych. Można użyć przepisu podstawowego albo dobrać swoje dodatki. Pewnie w polewie czekoladowej też byłoby niezłe, ale raczej z gorzkiej czekolady, bo ciasto jest słodkie.
Banany muszą być jak najbardziej dojrzałe, a nawet przejrzałe, brązowawe i miękkie. Kupiłam je kilka dni przed zaplanowanym pieczeniem, ale to ciasto jest też dobrym sposobem na wykorzystanie zleżałych bananów, których nikt nie chce jeść ;).

4 banany
150 g brązowego cukru (u mnie Demarara)
1 jajko
75 g miękkiego masła
170 g mąki
1 cukier waniliowy
pół czekolady z orzeszkami arachidowymi lub innej ulubionej
garść orzechów laskowych
szczypta soli
1 łyżeczka sody

Orzechy i czekoladę zmielić lub posiekać. Banany rozdrobnić widelcem lub w blenderze, dodać jajko, masło, cukier i cukier waniliowy. Masę bananową dodać do mąki wymieszanej z solą i sodą.
Piec w podłużnej formie (ok. 23 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką. Temperatura: 180 stopni, czas: godzina.


sonja

dragonfly dobrze uzupełnia tę dietę lol

effik

#3
Cytat: dragonfly w 12 Lis 2010, 17:01:06
przepraszam, jak sie ma to do Dukana?  :rotfl:

Dukan piec nie zabrania :D
a jak się ma - to zależy. do 1. i 2. fazy nie ma się w ogóle. do 3. i 4. już tak ;)