Szparagi, szparagi

Zaczęty przez mayagaramond, 20 Kwi 2008, 17:09:57

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

mayagaramond

Cytat: jo_miekka w 21 Kwi 2008, 11:40:01
Maya, piekny szparagowy wywód! Piwo!

W koncu mieszkalam przez 5 lat w krainie szparagow! Na wiosne to i naszej stolowce studenckiej byly  :)

Zielone gotuja sie krocej. No i jak pisalam, czas gotowania zalezy tez od upodoban, jak lubisz chrupki to gotujesz krocej. Koncowki obcinasz i przy zielonym, jesli sa "drewniane"
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

zosanka

nionczka to narazie kolekcjonuj przepisy, a za jakis czas nadrobisz :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Mężczyźni działają na mnie bez przerwy, czasem na zmysły, częściej na nerwy...

nionczka

Cytat: zosanka w 21 Kwi 2008, 11:55:30
nionczka to narazie kolekcjonuj przepisy, a za jakis czas nadrobisz :)

Szparagi wcinam tylko zastanawiam sie czym moge te szynke zastapic... bo gotowana nie ma tego samego smaku...
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

jo_miekka

Czemu nie możesz szynki?

mayagaramond

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

jo_miekka

No przeciez wiem, ale co? W ciąży szynki nie można?!

didi_loczek

Mniam, uwielbiam szparagi!!
Z bialych najczesciej robie zupe krem, a zielone do miesa.
Wieczorem wrzuce Wam fajny przepis. :)

didi_loczek

Cytat: jo_miekka w 21 Kwi 2008, 11:40:01
Maya, piekny szparagowy wywód! Piwo!
No z tymi 3 minutami chyba przesadziłam :ups:
Ale mam inne pytanie: Maya, z zielonych szparagów też odcinasz końcówki?!
Ja zielone biore w obie dlonie za konce i delikatnie zginam, tam gdzie zaczyna sie drewniane i twarde szparag sam sie lamie :)

nionczka

Cytat: jo_miekka w 21 Kwi 2008, 12:55:40
No przeciez wiem, ale co? W ciąży szynki nie można?!

Nie mozna surowego miesa i lekko przetworzonego :-( Odpada mi szynka, chorizo, surowe miesiwo...
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

jo_miekka

Aha, ja chyba nie wiedziałam, że szynka to surowe ;)


twinnie77

AAA, uwielbiam szparagi, już nie mogę się doczekać :D Szkoda tylko, że w naszym rejonie uprawia sie tylko białe, bo bardzo chciałabym i zielonych sprobować.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

nionczka

A zielone sa 1000 razy lepsze!
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

jo_miekka


twinnie77

I tak się cieszę, że mam możliwość kupować świeże białe szparagi prawie 'prosto z pola'. :D Sklepowych i targowych w ogóle nie ruszam.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

jo_miekka

twinnie77 podeślij mi z tonę :)

twinnie77

Moje miasto i okolica to zagłębie chmielu, wikliny i szparagów (ale tylko białych).
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

twinnie77

Cytat: jo_miekka w 21 Kwi 2008, 15:22:32
twinnie77 podeślij mi z tonę :)

Hmm, gdyby poczta nie nawalała, to z chęcią bym ci paczuszkę wysłała. Robiłam tak przez kilka lat, wieczorem odbierałam szparagi od znajomego rolnika, chłodziłam przez noc, rano pakowałam w karton i wysyłałam na Śląsk i Sądecczyznę. Dochodziły na następny dzień, pachnące, nie wysuszone. Ale w zeszłym roku poczta przegięła i paczki od środy jechały na Śląsk do soboty, a do Sącza do poniedziałku. Nie wspomnę już, że wyschły, ale to był okres dość wysokich temperatur, i szparagi się popsuły. Byłam taka wściekła, że powiedziałam, że więcej nie wyślę. Najbardziej ubolewała moja mama (ona też uwielbia szparagi), jak zobaczyła 5 kg szparagów zepsutych i śmierdzących w katrtonie :(
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

vobi

Cytat: jo_miekka w 21 Kwi 2008, 13:46:58
Aha, ja chyba nie wiedziałam, że szynka to surowe ;)

nie kazda, ale w przepisie jest pewnie szynka parmeńska, a ta zdecydowanie jest surowa :)

jo_miekka

Cytat: vobi w 21 Kwi 2008, 16:18:51
Cytat: jo_miekka w 21 Kwi 2008, 13:46:58
Aha, ja chyba nie wiedziałam, że szynka to surowe ;)

nie kazda, ale w przepisie jest pewnie szynka parmeńska, a ta zdecydowanie jest surowa :)

Dzięki, nie doczytałam pewnie, a poza tym ja takich surowych nie lubię, to dlatego nie wiedziałam :)

katgoli

ja rowniez kocham szparagi a do tego mam to szczescie mieszkac zaraz obok pol szparagowych wiec co niedziele kupujemy biale szparagi prosto z pola  :D
zielone tez uwielbiam i przygotowuje je tak:
odcinam twarde koncowki tzn okolo 3-4 cm od konca. kroje szparagi na okolo 3-5 cm kawalki a nastepnie je myje w zimnej wodzie (dobrze osuszyc). na patelni rozgrzewam kilka lyzek oliwy z oliwek i wrzucam surowe szparagi. smaze je pare minut z 1-2 zabkami czosnku (na 500g szparagow) oraz w miare duza iloscia tymianku (swiezy lub suszony). nastepnie wlewam do patelni 100ml bulionu warzywnego i na malym ogniu mieszajac "gotuje" az sie zrobia miekkie-okolo 3 min.
pycha  :chef: jem je prawie do wszystkiego a czasami tylko jako samo danie -troszenke bagietki tez nie zaszkodzi bo maja troszenke sosika.

twinnie77

#46
Ja polecam takie danie.

Szparagi białe obrać, gotować ok. 4-5 minut w wodzie z solą i cukrem. Odcedzić. W plastry szynki zawijać po kilka szparagów, następnie w płaty z ciasta francuskiego (mrożonego). Ułożyć na blaszce, piec do zrumienienia i wyrośnięcia ciasta. Ja podaję je z sosem czosnkowym, ale każda inna wariacja też pewnie będzie smaczna.

Tu pewnie ciężarne się ucieszą, bo nawet jak się doda surową szynkę, to ona podczas pieczenia straci swoją surowość :D
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

didi_loczek

Moje danie z zielonymi szparagami :

1 pierś z kurczaka
3 plastry bekonu
zielone szparagi (pęczek)
pomidorki koktajlowe (kilka sztuk)
czarne oliwki (kilka sztuk)
bazylia, pieprz, papryka, szczypta soli
oliwa z oliwek
1/4 szklanki płynu (białe wino, woda, jasne piwo, rosól warzywny)

Pierś naciać w gwiazdkę i popruszyć solą, pieprzem i papryka słodką. Rozgrzać patelnię z oliwą. Mając ciągle duży ogień kładziemy pierś, na pierś bekon a obok zielone szparagi (obrane, bez drewnianych części). Gdy kurczak dobrze przypiecze się na jednej stronie, bekon przekładamy na szparagi by nabrały aromatu a pierś przekręcamy na drugą stronę jednocześnie zmniejszając ogień. Gdy mięso bedzie dochodzić dodajemy listki bazyli, pokrojone na połówki pomidorki i oliwki. Króciutko smażymy. Na sam koniec dajemy masło (i/ płyn, ja robiłam z rosołem). Mieszamy aż masło się rozpuści i zrobi się gęstawy sos. Od razu podajemy.

goga

kocham szparagi mniam!!!! ale jak zrobić żeby nie mieć łykowatych - można tak w ogóle ???

a jadła któraś z was skorzonerę ???
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

twinnie77

Cytat: goga w 21 Kwi 2008, 19:58:55
kocham szparagi mniam!!!! ale jak zrobić żeby nie mieć łykowatych - można tak w ogóle ???

Te białe trzeba dobrze obrać i odłamać zdrewniałe końcówki.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login