Autor Wątek: Świąteczne ciasteczka  (Przeczytany 25251 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sonja

Świąteczne ciasteczka
« dnia: 02 Gru 2007, 19:24:29 »
Pierniczki dla Jusi:)
Przepis jest z forum kulinarnego Gazety, konkretnie z Galerii Potraw, z zeszłego roku, niestety nie pamiętam czyjego autorstwa:) To są chyba najlepsze pierniczki jakie udało mi się zrobic. Od razu są kruchutkie i nie trzeba czekac aż zmiękną.

Składniki:
1 kg mąki pszennej
3 jajka
2 łyżki sody oczyszczonej
1/2 szklanki cukru i 1 szklanka wrzącej wody-do przygotowania karmelu
30 dkg miodu
1 szklanka cukru
1 kostka masła
3 paczki przypraw do piernika
2 łyżki kakao

Najpierw robimy karmel. Cukier trzeba podgrzac w rondlu aż mocno zbrązowieje, dolac gorącą wodę i dokładnie rozpuścic w niej karmel (będzie to wyglądało jak herbata). Do tego rozcieńczonego karmelu dodajemy miód, przyprawy i kakao. Teraz trzeba ochłodzic.

Jaja utrzec z cukrem, dodac masło. Do masy jajecznej dodajemy karmel z miodem i przyprawami, mąkę i sodę.  Wyrobic i zagnieśc ciasto. Wałkowac cienko (wtedy są fajne chrupiące) i wycinac foremkami pierniczki. Piec w 180-200 stopniach koło 15-20 minut pierwszą partię, kolejnym wystarczy pewnie koło 10, a nawet 5 min - trzeba pilnowac bo lubią się przypalic.

Smacznego:)

Ps w zeszłym roku mój kot zapałał gwałtowną miłością do masy piernikowej, surowej i drań usiłował wyżerac z miski:)


UWAGA: z tego przepisu wychodzi 16 ton pierniczkow i mozna sie osrac robiac je Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj - z inspiracji zwierzaka ostrzega sonja

[ Dodano: 02-12-2007, 19:38 ]
I następne:

Amoniaczki

dziś piekłam i wyszły przepięknie (pomijając zapach podczas pieczenia;)
Przepis od przyszłej (mam nadzieję) teściowej

0,5 kg mąki
8 dkg tłuszczu
12 dkg cukru pudru
1 jajo
2 żółtka
0,5 szklanki mleka
1 dkg amoniaku
pół torebki cukru waniliowego

Zagnieśc ciasto z powyższych składników - będzie "rzadsze niż na kluski" - cytuje i za cholerkę nie wiem o co chodzi. Teraz do zimna na 30 minut i potem rozwałkowac i wycinac. Ciasto jest b. b. rzadkie trzeba mooooocno mąką sypac. Ew. wgniesc jej jeszcze przed walkowaniem. Najlepiej wychodzą gwiazdki z mocno zaznaczonymi ramionami;) i małe foremki, bo one b. rosną i np choinka to się po prostu w trojkąt zleje

[ Dodano: 02-12-2007, 19:39 ]
AAAA piec w 160 -180 stopniach do zezłocenia. I koniecznie posmarowa wcześniej białkiem.

magda_ok

Świąteczne ciasteczka
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Gru 2007, 11:44:23 »
A gdzie sie kupuje amoniak??

mayagaramond

Świąteczne ciasteczka
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Gru 2007, 12:21:32 »
Cytat: "sonja"
1 dkg amoniaku


amoniak?? Naprawde? Ale to zwiazek chemiczny, ktorego m.in do nawozow uzywaja..., moze chodzi o natron, czyli sode czyli proszek do pieczenia?
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

gioseppe

  • Trajkocząca wiedźma
  • ****
  • Wiadomości: 6004
  • Ilość polubień: 0
  • Ilość piw: 556
  • mama Wiktora zmysłowoustego ;)
    • stylizacja, make-up, sesja portretowa Kraków
Świąteczne ciasteczka
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Gru 2007, 13:07:09 »
amoniak kupuje sie w sklepie spozywczym Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
ale wiecie co? ja przeczytalam, ze az KILOGRAM tego amoniaku trzeba dac Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj  :Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj:  :Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj:  :Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj:
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

sonja

Świąteczne ciasteczka
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Gru 2007, 15:12:49 »
Cytat: "mayagaramond"
amoniak??
na opakowaniu jest napisane amoniak:) o dokladnie taki: Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj to stary przepis, a wszyscy żyją więc to nieszkodliwe:)

Cytat: "gioseppe"
KILOGRAM tego amoniaku trzeba dac Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj :Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj: :Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj: :Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj:
o losie!!! ale by śmierdziało. bo domyślacie się jaki zapach to wydaje podczas pieczenia?  :Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj:  :mrgreen:

Strefa Ślubna

Świąteczne ciasteczka
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Gru 2007, 15:12:49 »

zuzia

Świąteczne ciasteczka
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Gru 2007, 15:26:45 »
Cytat: "mayagaramond"
amoniak?? Naprawde? Ale to zwiazek chemiczny, ktorego m.in do nawozow uzywaja..., moze chodzi o natron, czyli sode czyli proszek do pieczenia?

na pewno amoniak. Ale tego jest niewiele. Moja babcia tez dodawała do ciasteczek.

mayagaramond

Świąteczne ciasteczka
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Gru 2007, 17:02:59 »
Cytat: "sonja"
mayagaramond napisał/a:   
amoniak??
na opakowaniu jest napisane amoniak:) o dokladnie taki: Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj to stary przepis, a wszyscy żyją więc to nieszkodliwe:)


forum nie tylko bawi ale i ksztalci :-D

gdziezby

Świąteczne ciasteczka
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Gru 2007, 18:21:39 »
Własnie zakupiłam Zucker Schrift i posypkę, a foremki mam przeróżniaste: mikołaje, gwiazdki, bałwanki, chatki, choinki, świnki i inne cudaki. Zaczynam piec po Mikołajkach! :-)
Nawet świnka może wejść na drzewo kiedy jest chwalona.

jusia

Świąteczne ciasteczka
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Gru 2007, 21:32:23 »
sonjawłaśnie jesteśmy "po" ofiar w ludziach brak, prawie... bo Michał sobie rękę poparzył wkładając rękę do piekarnika...pierniczki cudne, aromatyczne i piękne! są wszędzie, ilości nie do przejedzenia Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj polukrowaliśmy je pięknie...tylko kto teraz kuchnię posprząta!!! Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
w podzięce piwko oczywiście Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

gioseppe

  • Trajkocząca wiedźma
  • ****
  • Wiadomości: 6004
  • Ilość polubień: 0
  • Ilość piw: 556
  • mama Wiktora zmysłowoustego ;)
    • stylizacja, make-up, sesja portretowa Kraków
Świąteczne ciasteczka
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Gru 2007, 21:54:02 »
no i gdzie fotki tych pierniczkow jusia79,   :-/

jusia

Świąteczne ciasteczka
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Gru 2007, 22:04:39 »
eeee...to fotki mam zrobić...ło matko to musze baterie naładować Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

sonja

Świąteczne ciasteczka
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Gru 2007, 22:32:04 »
Cytat: "jusia79"
sonjawłaśnie jesteśmy "po" ofiar w ludziach brak, prawie... bo Michał sobie rękę poparzył wkładając rękę do piekarnika...pierniczki cudne, aromatyczne i piękne! są wszędzie, ilości nie do przejedzenia Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj polukrowaliśmy je pięknie...tylko kto teraz kuchnię posprząta!!! Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
w podzięce piwko oczywiście Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
to sie bardzo bardzo ciesze:)) zapomnialam napisac ze gigantyczna ilosc ich wychodzi hihihi:) ale one w okolicach wakacji sa jeszcze super Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj) i fotki poprosimy:) za piwko wielkie mikolajkowe dzia!

zwierzatko_mojej_mamy

Świąteczne ciasteczka
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Gru 2007, 22:34:51 »
sonja,  a z obu pzepisow moge zrobic teraz i trzymac do swiat?
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

gioseppe

  • Trajkocząca wiedźma
  • ****
  • Wiadomości: 6004
  • Ilość polubień: 0
  • Ilość piw: 556
  • mama Wiktora zmysłowoustego ;)
    • stylizacja, make-up, sesja portretowa Kraków
Świąteczne ciasteczka
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Gru 2007, 08:56:17 »
Cytat: "jusia79"
eeee...to fotki mam zrobić...ło matko to musze baterie naładować Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

baby, co wy macie z tymi bateriami Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj??

[ Dodano: 07-12-2007, 08:56 ]
jusia79, rozumiem, ze zrobilas je z tego przepisu? Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

julka

  • Gość
Świąteczne ciasteczka
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Gru 2007, 09:45:39 »
jusia79, sonja - a przepis na lukier gdzie?  Żeby zrobić karmel to wrzucam cukier do pustego garnka? Nie przypali się?

Strefa Ślubna

Świąteczne ciasteczka
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Gru 2007, 09:45:39 »

gioseppe

  • Trajkocząca wiedźma
  • ****
  • Wiadomości: 6004
  • Ilość polubień: 0
  • Ilość piw: 556
  • mama Wiktora zmysłowoustego ;)
    • stylizacja, make-up, sesja portretowa Kraków
Świąteczne ciasteczka
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Gru 2007, 10:20:33 »
LUKIER? toz to chyba sie ubija białka z cukrem zeby byl bialy...
gdzies mam napisane proporcje ale musialabym pooszukac Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

julka

  • Gość
Świąteczne ciasteczka
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Gru 2007, 10:26:25 »
gios - dzięki za odzew, a wiesz, jak zrobic karmel?  ;-)

Dochodzę do wniosku, że jestem najgorszą kucharką z  całego forum  :-P  No może do spólki z maraxelą  :mrgreen:

Kata

Świąteczne ciasteczka
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Gru 2007, 10:49:34 »
julka ja robię karmel gotując cukier z mlekiem. Proporcje 1:1, gotuje się to długo - ponad 2h na małym ogniu i trzeba często meiszać i uważać, zeby się nie przypaliło. Żeby cukier był jeszcze ciemniejszy mozesz dodać łyżkę kakao.
Jest też prostszy sposób - gotujesz ok. 2-3h słodozne mleko skondensowane w puszcze. Puszka musi być cały czas zanurzona w wodzie! Po wyjęciu musisz odczekać, aż puszka przestygnie, żeby Ci nie wybuchła przy otwieraniu. Jeśli po otwarciu nadal masa będzie zbyt płynna, trzeba ją jeszcze podgotować w słoiczku do zgęstnienia.
Pozdrawiam

Kata

julka

  • Gość
Świąteczne ciasteczka
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Gru 2007, 11:36:52 »
wow, Kata, Ty naprawdę to robisz?  :shock:

Dzięki, ale wiesz, chodziło mi o to, co nazywało sie karmel w przepisie na górze strony (cukier do gara, jak zbrązowieje, dolać wody  ;-)

Kata

Świąteczne ciasteczka
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Gru 2007, 11:44:45 »
julka naprawdę to robię, ale rzadko bo jest czasochłonne :-)

i to jest karmel, jeśli wrzucisz do garnka sam cukier to się spali, musisz dać trochę mleka lub wody - ja wolę mleko. I on rzeczywiście brązowieje sam z siebie, kakao dodaję tylko jak chcę żeby on miał barwę taką mocnoczekoladową.

sonja

Świąteczne ciasteczka
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Gru 2007, 13:05:40 »
zwierzatko_mojej_mamy, tak:) o ile sie ich nie zeżre wcześniej:)

[ Dodano: 07-12-2007, 13:07 ]
Cytat: "julka"
jusia79, sonja - a przepis na lukier gdzie?
ja lukier robię z białka i cukru pudru - razem ucieram i wychodzi śnieżnobiały, taki gęsty do rysowania wzorków. Jak zrobić taki lekki przejrzysty do smarowania całych ciastek nie wiem-bo nie lubie:)

[ Dodano: 07-12-2007, 13:08 ]
Cytat: "Kata"
eśli wrzucisz do garnka sam cukier to się spali,
nie pali się. Cukier  brązowieje i się lekko topi -  tylko trzeba mieszać no i w odpowiednim momencie dodać wody, ale jak już jest brązowy

julka

  • Gość
Świąteczne ciasteczka
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Gru 2007, 13:30:31 »
Cytat: "sonja"
ja lukier robię z białka i cukru pudru - razem ucieram i wychodzi śnieżnobiały, taki gęsty do rysowania wzorków.


Moge poprosic o sprawdzone proporcje?  :-> Znalazłam tylko przepis na lukier z soku z cytryny i cukru pudru, to chyba będzie taki rzadki?

sonja

Świąteczne ciasteczka
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Gru 2007, 13:37:17 »
Cytat: "julka"
Moge poprosic o sprawdzone proporcje? :-> Znalazłam tylko przepis na lukier z soku z cytryny i cukru pudru, to chyba będzie taki rzadki?
heh żebym to ja dokładnie znała. U mnie to wygląda tak, że biorę białko (z 1 albo 2 jajek) i dosypuje tyle cukru żeby miało pożądaną gęstość - czytaj dawało się tym fajnie rysować:) czyli powoli ostrożnie metodą prób i blędów:) taki lukier jest bardzo trwały i się nie psuje

Kata

Świąteczne ciasteczka
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Gru 2007, 13:56:22 »
sonja mnie się przypalił, ale ja używałam zwykłego cukru, a nie brązowego. Dlatego wolę robic z mlekiem ze zwykłego :-)

julka

  • Gość
Świąteczne ciasteczka
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Gru 2007, 13:58:35 »
sonja, kata - to z jakiego cukru robić ten lukier??? Z brązowego?  :shock:  To skąd mam wiedzieć, kiedy zbrązowieje?