Autor Wątek: Wigilia 2013  (Przeczytany 8419 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zuzia

Odp: Wigilia 2013
« Odpowiedź #75 dnia: 04 Sty 2014, 21:27:13 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
mnie też Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj Jestem w szoku porównywalnym z tym, kiedy dowiedziałam się, że nie ma św. Mikołaja Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

ps. ja też w szoku bo wszędzie gdzie znam wigilie to są pierogi

Dodany tekst: 04 Sty 2014, 21:27:56
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Huśtawki
???
« Ostatnia zmiana: 04 Sty 2014, 21:27:56 wysłana przez zuzia »

sputnik

Odp: Wigilia 2013
« Odpowiedź #76 dnia: 04 Sty 2014, 21:55:17 »
Uszka w barszczu też muszą być Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

U teściowej jest zupa fasolowa z grzybami, kapusta z grochem, coś co nazywa się "kluski z makiem", dla mnie to zupełnie obce dania. Ale ta fasolowa jest naprawdę dobra Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj.
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

mobka

Odp: Wigilia 2013
« Odpowiedź #77 dnia: 04 Sty 2014, 22:07:07 »
Kluski z makiem sa i u mnie, to takie cos zamiast kutii, moczki spotykanych w innych regionach. Te kluski to chyba z poznanskich okolic. Lubie Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj Za to kutii nilubie, bo za slodka, slaskiego specjalu nie jadlam jeszcze.
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub ZalogujNie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

rudasekawf

Odp: Wigilia 2013
« Odpowiedź #78 dnia: 04 Sty 2014, 22:12:20 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Uszka mamy, babci lub moje.
Może przepis na sprawdzony farsz? Bo moje nie smakowały ta jak powinny, nie było wow.
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

wrobelek0403

Odp: Wigilia 2013
« Odpowiedź #79 dnia: 04 Sty 2014, 23:43:32 »
laski, jak chcecie inna rybe niz karp polecam sandacza lub szczupaka. to sa boskie ryby  Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

Strefa Ślubna

Odp: Wigilia 2013
« Odpowiedź #79 dnia: 04 Sty 2014, 23:43:32 »

tiliam

Odp: Wigilia 2013
« Odpowiedź #80 dnia: 13 Gru 2015, 13:52:53 »
Nie ma wątku na ten rok, wiec odgrzebuję stary.

Macie moze jakieś sprawdzone przepisy na pierogi, ale z innego ciasta niż przenne?
Wyjdą z maki razowej? Bo naleśniki razowe mi nie chca wychodzić.. A moze macie jakiś przepis na fajny, nietypowy farsz do pierogów?
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

callja

Odp: Wigilia 2013
« Odpowiedź #81 dnia: 13 Gru 2015, 15:04:30 »
tiliam, w grudniowej "Modzie na zdrowie" (do dostania w aptekach za free) jest przepis na zaparzane ciasto pierogowe z mąki gryczanej, całkiem ciekawie brzmi, więc kto wie...
A poniżej wklejam przepis wygrzebany kiedyś, kiedyś:

BEZGLUTENOWE CIASTO PIEROGOWE
200 g mąki gryczanej
100 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju rzepakowego
½ łyżeczki soli
250 ml wrzątku

Mąki wsyp do czystej miski, dodaj sól i wymieszaj. Stopniowo dodawaj wrzątku, zagarniając mąkę do środka nożem. Na koniec dodaj olej. Zacznij wyrabiać ciasto rękami, aż będzie miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto będzie za suche dodaj odrobinę wody. Ciasto podziel na kilka części i rozwałkuj na grubość ok. 2 mm, podsypując niewielką ilością mąki gryczanej. Szklanką wycinaj kółka, łyżką nakładaj farsz i zlepiaj brzegi pierogów. Gotuj w osolonym wrzątku do miękkości ok. 1 minutę od wypłynięcia.

Co do nadzienia, moja babcia robiła pierogi ze SŁODKĄ kapustą, oczywiście "na oko" - smak pamiętam do dziś, a ktokolwiek próbował je odtworzyć, nadzienie rozsadzało ciasto Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj Co najśmieszniejsze, babcia ogólnie kiepsko gotowała (serio serio!!), ale to pierogi i drożdżowa "bułka" z kruszonką w jej wykonaniu były przeboskie...
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj /

golinda

Odp: Wigilia 2013
« Odpowiedź #82 dnia: 13 Gru 2015, 17:16:35 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Wyjdą z maki razowej?

moja mama robi czasem, ale wiele z nich się rozpada
"Frankly my dear, I don't give a damn."
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

suegro

Odp: Wigilia 2013
« Odpowiedź #83 dnia: 16 Gru 2015, 18:12:33 »
A ja szukam pomysłu na wigilię u znajomych.
To nie musi być typowo wigilijne danie, ale fajnie jakby składnikiem nawiązywało.

Muszę tego zrobić na kilkanaście osób, więc najlepiej coś szybkiego. Help. Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

margareta

Odp: Wigilia 2013
« Odpowiedź #84 dnia: 16 Gru 2015, 18:44:08 »
Śledzie + suszone pomidory + marynowane grzyby - robimy z koleżankami, na szybko, na wigilię w pracy.

callja

Odp: Wigilia 2013
« Odpowiedź #85 dnia: 16 Gru 2015, 23:53:57 »
tiliam, tu jeszcze kilka pomysłów na ciasto pierogowe bez pszenicy - np. ze zmielonym siemieniem lnianym:
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

goga

Odp: Wigilia 2013
« Odpowiedź #86 dnia: 17 Gru 2015, 15:02:49 »
kluski z makiem jak ktoś lubi Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj  kapusta z grzybami albo śledzie z cebulą i ogórkiem kiszonym
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)