Wielkanoc 2013

Zaczęty przez vobi, 27 Mar 2013, 12:31:10

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

aja

Cytat: jusia w 27 Mar 2013, 22:29:14jejku jakie to dobre było
to rzuć przepisem

konwalia

hmm, może ja też paschę zrobię...zamówiłam ser ze wsi na sicie, ok 2,5kg przywożą, a na sernik kg mi starczy

magoo

 :beer: za przepisy na sałatkę, coś wybiorę

w tym roku piekę sernik, babkę i może ciastka niepozorne, jak mi się będzie chciało
święta spędzamy we dwoje, w poniedziałek idę do pracy - nie ma za bardzo co piec

ziuta

Cytat: aja w 27 Mar 2013, 21:45:06
rzuć przepis
aja, nie mam przepisu, to moja teściowa robi, a nie będę do niej dzwonić po przepis, bo na pewno pomyśli, że sama chcę zrobić i potem będzie dopytywać jak wyszło :D

aja

to poświetach zapytaj?
zrobie z jakiegos netowego przepisu

ziuta

ok, będziemy u nich w poniedziałek, to wezmę przepis

marax

macie moze jakas ciekawa potrawe na poniedziałek . Będę miałą sałatkę warzywna,brokułowa i co jeszcze mozna zrobic na szybko ? Rodzina M przychodzi a oni lubia sobie pojeść .

zosia2007

#32
ja uwielbiam sałatkę, którą robi moja mama:
por spażony i pokrojony w talarki, kukurydza konserwowa, jajka ugotowane na twardo i pokrojone w ósemki, podsmażone pieczarki. do tego majonez (ew. jogurt naturalny), trochę musztardy, sół, pieprz i troszkę chilli.
szybka sałatka, można się mocno najeść i pyyyyszna

konwalia

Marax pieczona biala kielbase

marax

Cytat: konwalia w 28 Mar 2013, 11:22:33
Marax pieczona biala kielbase
tz co trzeba z nia zrobic ?

wrobelek0403

Cytat: marax w 28 Mar 2013, 11:25:01
tz co trzeba z nia zrobic ?

do niej najlepiej zrobic taki sos: chrzan  podgrzac ze smietaną kwasną, solą, pieprzem i pokrojonym w kosteczke jajkiem na twardo  :dreaming: i jesc z pieczywem.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

marax

ale co na patelni to przysmażyć ? jakos finezyjnie czy co

zosia2007

Cytat: marax w 28 Mar 2013, 11:29:29
ale co na patelni to przysmażyć ? jakos finezyjnie czy co
może w naczyniu żaroodpornym (bez pokrywki) w piekarniku?
ja tak piekę zwykłą kiełbasę, później wączam grill aby sie mocniej opiekła z góry

wrobelek0403

ja kupuje białą parzoną i gotuje przed podaniem i do tego ten sosik, mmmm :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

jusia

Cytat: aja w 27 Mar 2013, 22:31:56
to rzuć przepisem
muszę znaleźć, miałam z Poradnika Domowego
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

ishka82

u mnie na wszystkich imprezach święci triumfy ta sałatka :) dodaję jeszcze banana ;)
http://strefaslubna.pl/forum/index.php/topic,1381.0.html jest pyszna i sycąca :)


goga

#42
marax moja mama robi rewelacyjna i roboty niewiele

1kg białej surowej
0,5 kg cebuli

cebulę pokroić w piórka i na patelni przez 10 minut podsmażyć z solą, pieprzem i majerankiem na 3 łyżkach oleju i 2 łyżkach wody, 2/3  cebuli włożyć do żaroodpornego naczynia, na to ułozyc surową białą kiełbase - każdą nakłuć 2 razy wykałaczką, na tę kiełbase resztę cebuli i polać jeszcze 2 łyżkami oleju, zamknąć naczynie i włożyć do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na  50 minut, przed końcem pieczenia zdjąć przykrycie, żeby się zarumieniła, piekarnik góra - dół
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)


bozena.dp

ja nie piekę nic, bo w niedzielę idziemy do moich rodziców już na obiad, a w poniedziałek na urodziny siostrzenicy męża ;D
a chętnie bym wypróbowała te kruche babeczki, z przepisu niewiemjakiej, ale kiedy byśmy to zjedli... zrobię innym razem ;)

konwalia

Kupuje kiełbasę surowa w jednym kawałku, rozwiijam by mieć jedna mega dluga zawijam ślimaka na naczyniu żaroodpornym, posypuje grubo tluczonym pieprzem, majerankiem, plasterkami czosnku, polewam olejem trochę, zapiekam do złotego koloru

golinda

może nie do końca kulinarnie, ale...:

w tym roku stół będzie biało-zielony
zielony obrus, białe serwetki pod talerze, jasnozielone serwetki do wycierania paszczy przewiązane białą wstążką z kawałkiem wiechcia
białe tulipany z białymi małymi różyczkami, bazie, gałązki brzozowe
porcelanowa figura (zająca albo barana)


sonja

Ja paschę robię od kilku lat z tego przepisu: http://ugotuj.to/ugotuj/20183618/pascha+carska+ii/p/
Niebo w gębie.

Poza tym będą mazurki (kajmakowo-czekoladowy coś jak millioner's shortbread w roli głównej), tort tiramisu z irish cream i beziki z kremem cytrynowym (musiałam zutylizować białka po cieście do mazurków)

callja

U mnie skromnie. I tak zaszalejemy bo pozwolimy sobie na troszkę nabiału - nie jemy od czerwca, wypościliśmy się za wszystkie czasy...
Będzie sałatka z serka wiejskiego z pstrągiem, jajka na kiełkach, biała kiełbasa (na smaku ugotuję barszczyk chrzanowy), wędliny, upiekę mazurek z makiem, w Lany Poniedziałek zrobię zapiekane pstrągi. Na nas dwoje - WYSTARCZY, aż z naddatkiem.
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /