kruche ciasto "dla leniwych" ;)

Zaczęty przez callja, 13 Sty 2013, 22:27:40

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

callja

Tytułowe "dla leniwych" ze względu na sposób przygotowywania. Według kanonicznego przepisu sieka się zimne masło z mąką, a tutaj... wręcz odwrotnie. Przepis wydał mi się conajmniej kontrowersyjny, ale mając na względzie pracochłonność wyżej wymienionego siekania, zaryzykowałam wykonanie wersji "leniwej" - od tamtej pory kruche ciasto piekę tylko w ten sposób ;) Ciasto zagniata się piorunem, a po upieczeniu jest bajecznie kruche :dreaming:
Czego chcieć więcej?? ;)


Ciasto kruche na gorąco
zwane "kruchym dla leniwych"

1/2 kostki masła (10 dag)
3 łyżki wody
1-2 łyżki cukru
łyżka oleju
15 dag (szklanka) mąki

W garnuszku podgrzewamy masło, wodę, cukier i olej - do granicy wrzenia, po czym rondel zestawiamy z ognia, wsypujemy mąkę i całość szybko mieszamy drewnianą łyżką.
Z ciasta utworzy się klucha, którą wykładamy dno foremki do tarty (o średnicy 22-25 cm).
Wygładzamy, by powierzchnia placka była równa, nakłuwamy ją kilkukrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 200 st. C, aż ciasto się przyrumieni. Wtedy wyjmujemy je z piekarnika, na wierzch wykładamy np. konfitury, duszone jabłka, powidła śliwkowe, krem waniliowy... wedle chęci i upodobań ;)

Uwagi:
- porcja z przepisu jest na tyle niewielka, że warto zrobić ciasto z podwójnej porcji
- ze względu na dietę, osobiście używam do ciasta mąki amarantusowej zmieszanej z kukurydzianą i orkiszową - ciasto wychodzi pyszne i kruchutkie, ale sądzę, że klasyczna pszenna krupczatka czy nawet luksusowa jak najbardziej zda ezamin
- wierzch można posypać uprażonymi na patelni migdałami albo kruszonką - wówczas foremkę wstawiamy ponownie do piekarnika i dopiekamy, aż kruszonka się przyrumieni


A kruszonka w wersji "dla leniuchów" też istnieje, bo jakżeby inaczej ;)
niepełna szklanka mąki
około 1/2 szklanki cukru
1/3 kostki masła
Masło topimy i jeszcze gorącym zalewamy wymieszaną z cukrem mąkę. Mieszamy, aż powstanie... właśnie kruszonka :D
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

wrobelek0403

callja, co ciekawe :) kiedsy wybróbuje.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

callja

Cytat: wrobelek0403 w 13 Sty 2013, 22:39:40kiedsy wybróbuje
Polecam, ciasto błyskawica, a kruche jak marzenie!!
Właśnie pochłonęłam spory kawałek ;)
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

jo_miekka

Ej ale czy kruche tak czy siak nie jest ekspresowe w wykonaniu?

callja

Cytat: jo_miekka w 13 Sty 2013, 23:13:52Ej ale czy kruche tak czy siak nie jest ekspresowe w wykonaniu?
W wersji z siekaniem (a nawet zagniataniem) "zimnego" masła z mąką trwa to jednak ciutek dłużej ;)
No i w wersji "na gorąco" nie brudzi się paluszków :mocking:
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

jo_miekka

Eee, przecież chodzi o to, żeby zagniesc szybko, nie ogrzewajac tego zimnego masła. I można ubrudzic mikser zamiast paluszkow ;-)
Nie mam nic przeciwko tej innowacji,  tak sobie gadam.

callja

Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

margareta

Podobne trochę do karpatkowego, tyle że bez jajek

ishka82

fajny patent, muszę wypróbować na jakąś tartę z owocami :)

abkasia

Najszybsze ciasto kruche robi termomix :D

jestynka

świetne, kruche ciasto do szarlotki :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

ddu

Cytat: jo_miekka w 14 Sty 2013, 00:41:41Eee, przecież chodzi o to, żeby zagniesc szybko, nie ogrzewajac tego zimnego masła. I można ubrudzic mikser zamiast paluszkow ;

jo, jak zrobić kruche za pomocą miksera?

jestynka

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

jo_miekka

Cytat: ddu w 10 Mar 2014, 10:48:28
jo, jak zrobić kruche za pomocą miksera?
Yyy, no  normalnie. Wrzucam to masło w kawałkach, mąkę, jajo, ciut wody zimnej i fruuuu.
Mam KitchenAida, ale zwykłymi hakami też dawało radę.
Ja tam sobie rąk nie brudzę, jak nie muszę ;)
A i ręcznie kruche jest jak dla mnie pięciominutowe.

ddu


marcheewka

Cytat: jo_miekka w 10 Mar 2014, 12:50:01
Yyy, no  normalnie. Wrzucam to masło w kawałkach, mąkę, jajo, ciut wody zimnej i fruuuu.
Mam KitchenAida, ale zwykłymi hakami też dawało radę.
Ja tam sobie rąk nie brudzę, jak nie muszę ;)
A i ręcznie kruche jest jak dla mnie pięciominutowe.

też zawsze robie w mikserze, trwa to 2 minuty, najszybsze ciasto


jo_miekka

#17
Cytat: Norka w 10 Mar 2014, 23:21:19
Którego polecasz? :knuje:
Czerwonego :D
Nie wiem, jaki mam model nawet. Jakiś podstawowy, na pewno nie heavy duty.
To prezent, nie interesowałam się ;)

mobka

Ale wam to kruche w mikserze się w kulkę zlepia? Czy jak piasek wygląda?


jo_miekka

Cytat: mobka w 12 Mar 2014, 18:25:55
Ale wam to kruche w mikserze się w kulkę zlepia? Czy jak piasek wygląda?



W kulkę.

Kasia

W kulkę chociaż wolałabym piasek.

mobka

Kasia, marchewka a jakim mikserem? W życiu mi się nie zabiło, zawsze wióry zostawaly.

jo_miekka


Kasia

Ja w kenwoodzie wyrabiam
Ja mam najpierw piasek ale bardziej taki żwir wiec sie nie nadaje a w miarę wyrabisnia ciasta jednolita kula sie robi.

mobka

Cytat: Kasia w 12 Mar 2014, 20:49:11
Ja w kenwoodzie wyrabiam
Ja mam najpierw piasek ale bardziej taki żwir wiec sie nie nadaje a w miarę wyrabisnia ciasta jednolita kula sie robi.
Czyli planetarny, raczej mocny.