TARTA GRUSZKOWA

Zaczęty przez tiliam, 12 Lis 2012, 12:29:12

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tiliam

CIASTO:
- 180 g mąki
- 125 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli

SOS:
- 5 gruszek
- sok z cytryny
- 200 g śmietanki kremówki (30%)
- 3 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 100 g cukru
- 100 g płatków migdałowych


Składniki na ciasto łączymy razem - wyrabiamy podstawowe słodkie ciasto na tartę. Wykładamy (wylepiamy) nim pojemnik na tartę - ja mam taki duzy na 30 cm średnicy.
Pamietajmy, żeby ciasto było także na ściankach naczynia. Nakłuwamy ciasto widelcem i podpiekamy ok 20 min w piekarniku nagrzanym do ok 160 stopni C.

Obieramy 5 gruszek, kroimy je wzdłuż. Skrapiamy je sokiem z cytryny.
Kremówkę, jajka, cukier mieszamy razem.

Na podpieczony spód układamy gruszki, a następnie zalewamy masą jajeczno-śmietanową.
Na wierz posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy całość ok 50 - 60 min w temperaturze ok 170 stopniach C.




Dodany tekst: pon, 12 lis 2012, 12:32:04

Ciasto nie jest za słodkie, jest za to bardzo delikatne.
Ostatnio piekę je raz w tygodniu ;)
i zjadamy całe we dwójkę!
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

kasiad

Opis wygląda pysznie ;) Chętnie bym zrobiła, ale nie mam płatków migdałowych i tej formy na tartę, ale to nie szkodzi, upiekłabym w zwykłej foremce, ale kremówki nie mam, a do sklepu nie wyjdę  ;)

nionczka

jutro zrobię! ale nie dam cukru do ciasta, bo nigdy nie daję. Rajuuu, jak ja wielbię gruszki.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

zuzia

zrobiła, właśnie wstawiłam do piekarnika.
tylko formę miałam średnią (w sensie mało tartową) także w razie czego to na to zwalę winę :D

tiliam

Forma to byle jaka, byle ciasto w nią weszło i "sos" nie wypłynął
A ja bez migdałow robię, bo często zapominam albo ich nie mam ;)

Zuzia
Smakuje?
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

zuzia

tiliam
PYSZNE! boskie po prostu!

a formę miałam dziwną bo nie całkiem plaską tylko z wgłębieniami na brzegach.

tiliam

zuzia

Cieszę się, że smakowało ;)

Ja ją piekę ciągle i namiętnie
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

zuzia

Cytat: tiliam w 18 Lis 2012, 21:43:55Ja ją piekę ciągle i namiętnie
no co to to nie!
mój brat powiedział, że może dałby się nabrać na niskokaloryczność ;) tej tarty gdyby nie to, że sam mi wczoraj składniki przywoził :D

tiliam

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

zuzia

#9
mój dzisiejszy plan to ta tarta :)
mam zaległe ciasto imieninowe dla rodzinki :)

zuzia

zrobię tą tartę na jutro, w wersji z borówkami. M. się ucieszy :)

zuzia

zrobiłam wczoraj, pyszna jak zawsze :)

zuzia

ja tylko podrzucam :)
to nadal jedno z ulubionych ciast w mojej rodzinie. Regularnie wyjadane prosto z formy lol

tiliam

zuzia,

U mnie tez jedno z ulubionych ciast! Top 3!
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

zuzia

Wracam dzisiaj do tarty gruszkowej  :)