Wiśniówka

Zaczęty przez magoo, 19 Lip 2012, 01:11:28

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

magoo

Przepis na nalwekę wiśniową, pochodzi z jakiejś starej książki kucharskiej (bodajże kuchnia śląska, albo coś takiego). Kilka lat temu moja mama zrobiła tą wiśniówkę na próbę i od tej pory robi tylko taką. Obiektywnie najlepsza, jaką piłam :)
Składniki:
1 kg wiśni
60 dkg cukru
pół litra wódki
100 gr spirytusu

Wykonanie:
Wiśnie umieścić w słoju i przesypać cukrem. Wieczko przykryć ściereczką lub kilkakrotnie złożoną gazą. Słoik z wiśniami umieścić na oknie i odczekać kilka dni, aż wiśnie puszczą sok. Następnie wlać do słoja butelką wódki i spirytus, delikatnie wymieszać i zostawić na oknie na 2-3 tygonie. Po tym czasie odcedzić nalewkę przelać do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić do leżakowania ;) I tutaj zła wiadomość, nalewka powinna leżakować do Bożego Narodzenia, nie otwierać wcześniej, bo to jeszcze nie to.
Wiśnie, które nam zostały można ponownie zasypać niewielką ilością cukru, zalać odrobiną wódki i zużyć jako dodatek do tortów lub deserów (albo zjeść czekając na nalewkę ;) )

P.S. Po zasypaniu wiśni cukrem pierwszy raz sprawdzić czy cukier nie zbrylił sie i nie opadł na dno. Jeżeli tak się stało trzeba go delikatnie rozbić.