domowy sos do spaghetti

Zaczęty przez magdalinska, 04 Sie 2012, 17:56:33

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mobka

Cytat: wrobelek0403 w 05 Sie 2012, 18:26:57
o ja tez uwielbiam i parmezan na to :dreaming:

Nawet ser zolty daje rade :D

wrobelek0403

Cytat: mobka w 05 Sie 2012, 18:38:07
Nawet ser zolty daje rade :D

no pewnie :D wazne, zeby duzo :D

ja kocham prosty sos pomidorowo-cebulkowy z imbirem, i na to ser :dreaming:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mobka

I ten ser w tych sosach jest zabojczy niestety... Bo trak to y takie dietetyczne danie bylo... Juz nei wspominam o smietanowych i smiatanowo-serowych sosach...

ishka82

Cytat: wrobelek0403 w 05 Sie 2012, 19:17:11
ja kocham prosty sos pomidorowo-cebulkowy z imbirem, i na to ser :dreaming:
muszę spróbować ;D a ser niestety tez kocham w tym, albo parmezan, albo zwykły żółty, a do sosu czasem kawałek lazura :dreaming:

mayagaramond

Cytat: ishka82 w 05 Sie 2012, 19:07:13wiem, że to nie jest standard w sosie do spaghetti


jest :) Do sosu bolonskiego dodaje sie marchewke i seler naciowy
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

szelma

- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

golinda

#31
Cytat: magdalinska w 05 Sie 2012, 08:16:18golinda jakie zioła dajesz?

bazylię i oregano


Dodany tekst: 06 Sie 2012, 08:32:19

Cytat: wrobelek0403 w 05 Sie 2012, 18:26:57
o ja tez uwielbiam i parmezan na to :dreaming:

bez parmezanu nie ma jedzenia ;)

magdalinska

dzisiaj debiut :)
wyszło zjadliwe, dla mnie z makaronem i serem dało rade. Ale dla M. za bardzo było czuc pomidory. Czym zlikwidowac ich smak? nie do konca, mały posmak moze byc, byle nie za bardzo
dałam za mało ziół? za mało czosnku?
w tamtym roku jedlismy u znajomych sos ze swiezych pomidorów, nie było czuc pomidorów, był tylko lekki posmak, sos był boski  :dreaming:

jestynka

z czego robiłaś sos? z pulpy, świeżych, koncentatu?
moim zdaniem świeże najsłabiej czuć
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

magdalinska

z puszki, i dalam na koniec łyzke koncentatu

jestynka

Cytat: magdalinska w 11 Sie 2012, 19:45:45
z puszki, i dalam na koniec łyzke koncentatu

to następny raqzem przed podaniem koncentratu spróbuj czy taki Wam odpowiada,a jak za malo pomidorowy to wtedy dac koncentrat.
możesz też dać łyzkę śmietanyy to złagodzi smak
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

magdalinska


salsa

nie dodawaj koncentratu, pomidory naprawdę załatwiają temat-szczególnie te z puszki
ja nie użyłam koncentratu w kuchni juz od wielu lat i teraz jak gdzies w czyms jest to czuje to i to mi przeszkadza
tez czasem dodaje łyzke tyle ze nie śmietany a jogurtu greckiego :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

magdalinska

 :beer: :beer: :beer:
w tygodniu kolejna próba ;)

natka

Cytat: golinda w 04 Sie 2012, 23:35:33papryka chili (odrobina) lub pasta robiona latem - przepis dam później, jest extra! wink
o to może być ciekawe :) Golinda, nie zapomnij napisać jak zrobić taką pastę :)

golinda

Cytat: natka w 14 Sie 2012, 11:34:25Golinda, nie zapomnij napisać jak zrobić taką pastę Smiley

ok, od brata muszę wziąć, bo to on wyrabia każdego roku :)

emcia

też robiłam
i jest gdzieś mój przepis
ale chętnie poznam golindowy

golinda

Cytat: emcia w 15 Sie 2012, 00:23:44chętnie poznam golindowy

bratowy

dzisiaj go widzę, to zapytam

magdalinska

robiłam drugi raz z pomidorów z puszki - wyszedł prawie dobry, duzo lepszy niz za pierwszym razem :)

a jak zrobic z pomidorów swiezych?bo mam sporo i nie zjem wszystkich na sniadania....

golinda

tak samo albo i lepiej :)
czosnek i cebula na patelnię, pokroić dużo pomidorów na kawałki i dusić, dusić, aż woda odparuje
można dodać czerwonego pesto albo koncentratu pom. żeby było bardziej gęste

magdalinska


wrobelek0403

tylko podczas krojenia pomidorów usunąc nasiona, zaby wlasnie za duzo wody nie było.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

magdalinska

ja sie jeszcze przy was gotowac naucze lol

:beer:

golinda

#48
ja nie usuwam, nie lubię się pierniczyć z tym

Dodany tekst: 05 Wrz 2012, 13:19:40

Cytat: magdalinska w 05 Wrz 2012, 13:16:17
i przyprawy takie same?


wedle uznania ;)

ja lubię ostre, więc dodaję różnych ostrości

magdalinska

#49
dobra, bede testowac i robic, az sie naucze :D
aaaaa skórke sciagacie oczywiscie? czy oczywiscie nie sciagacie?