Sos słodko-kwaśny z cukinii

Zaczęty przez emcia, 30 Lip 2012, 21:38:09

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

emcia

Sos słodko-kwaśny z cukinii

Wypróbowany, pyszny i do kanapek, i z kurczakiem, i z czymkolwiek

1kg czerwonej papryki
1 kg cebuli
3 kg cukinii
1,5 szkl. octu
1 kg cukru
4 słoiczki koncentratu pomidorowego /można dać połowę i wystarczy, przecier z kartonika też może być/
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka ostrej papryki
1 łyżka curry
sół
pieprz
2 łyżki przyprawy do spaghetti
1 łyżka bazylii


Cukinie kroimy w kostkę ze skórką.
Resztę też jak tam chcemy. Zasypujemy na noc 1,5 łyżki soli.
Odcedzamy.
Wszystko do garnka.

Gotujemy zalewę z octu z cukrem. Wlewamy do gara. Gotujemy 20 min.
Dodajemy koncentrat i przyprawy.
Mieszamy i gotujemy 10 minut.
Gorący sos przekładamy do słoików. Nie pasteryzujemy.

Życzę smacznego :)


mobka

Dziękować. Ciekawe, czy moja leniwa mama da się namówić na zrobienie :D

emcia

#2
Cytat: mobka w 30 Lip 2012, 21:41:15
Dziękować. Ciekawe, czy moja leniwa mama da się namówić na zrobienie :D
najgorzej pokroić
ale szybko idzie

Dodany tekst: 30 Lip 2012, 21:50:12

serio warto :)

zuzia

ile tego wychodzi?
i jak z opcją pominięcia cebuli?

emcia

spokojnie można pominąć
zalezy w jakie słoiczki zapakujesz
optymalne to 0,2 j jak do obiadu, dodając kurczaka
a do kanapek po musztardzie
tu jest 5 kg warzyw, one trochę opadają po soli
ale duży garnek jest potrzebny, taki 5l

mobka


emcia


mobka

Bardzo dobre, ale następnym razem dam 70-80dkg cukru.