Zupa cebulowa z bursztynem

Zaczęty przez salsa, 17 Lip 2012, 13:59:42

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

abkasia

hmmm musze zrobic...
dzis nawet widzialm ten bursztyn, ale jeszcze nie kupilam...
jakos mi ta zupa na lato nie pasuje, tylko na jesien...

ale i tak musze do niej podejsc.. ;)

wrobelek0403

odkryłam, ze bursztyn mozna kupic tez w lidlu :D nie musze juz jezdzic do odległego PiPa :D :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

szelma

Przepis fajny, ale Wy tak tę zupę cebulową latem??? Toż przecież to wybitnie zimowa zupa! Wypróbuję, jak przyjdą mrozy :D

A bursztyn jadłam i potwierdzam, że dobry :D
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

salsa

#28
Wrobel to polski ser , az sie dziwie ze tyle osob go nie znało ;D

Dodany tekst: 23 Lip 2012, 14:45:16

Cytat: szelma w 23 Lip 2012, 15:43:40Przepis fajny, ale Wy tak tę zupę cebulową latem??? Toż przecież to wybitnie zimowa zupa!
a co to za różnica-letnia czy zimowa - w PL lato czasem i lekka zimę przypomina :D
i ta cebula teraz (młode głowki) jest najcudniejsza na cebulową ;)

ja kocham zupy :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

wrobelek0403

Cytat: salsa w 23 Lip 2012, 15:43:53Wrobel to polski ser , az sie dziwie ze tyle osob go nie znało

jak juz o nim napisałas, a potem go zobaczyłam w sklepie, to mi sie przypomniało, ze nie był mi obcy jego wizerunek, ale nie sadziłam ze jest tak pyszny :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

szelma

Ja lubię zupy, ale cebulowa, dyniowa, kremy - to stanowczo na jesień/zimę (2012/2013 ;) ). Ale wypróbuję - a we wrzesniu nawet bursztyn sobie przywiozę, to zrobię prawdziwną z bursztynem, a co :D
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

salsa

wizerunek ma bardzo serowy :D czarna skórka jest pewną ekstrawagancją, ale opza tym ser jak ser :) ale fajnie, ciesze, się ze cos nowego udało mi się podrzucić :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

wrobelek0403

Cytat: salsa w 23 Lip 2012, 15:43:53a co to za różnica-letnia czy zimowa

ja mam tak w stosunku do zurku, to jest zupa na chłody :D reszta całoroczne, choc oczywiscie zaleznie od asortymentu w lecie czesciej gotuje botwinke, a na jesieni dyniową, bo potem przez cały rok tylko mozna poogladac zdjecia :)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

salsa

#33
szelma a kremy z brokułów, z zielonego groszku, ze szparagów, z porów, z cukinii, i papryki i pomidorów ? etc - takie kremy tez na zime ;)?

ja potrafie i barszcz ukraiński latem gotowac jak i się zachce :) a kremy to aaahhh, mam w doku brokuły i wywar warzywny, chyba dzis zrobię :D
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

szelma

Cytat: salsa w 23 Lip 2012, 15:50:01a kremy z brokuł, z zielonego groszku, ze szparagów, z porów, z cukinii, i papryki i pomidorów ?

Nigdy takich nie jadam, niestety.
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

salsa

Cytat: szelma w 23 Lip 2012, 14:53:50
Nigdy takich nie jadam, niestety.
to trzeba koniecznie nadrobic bo to pyszneeee

a w sobote jadłam krem z selera z imbirem
o jezu , musze ugotowac bo było naprawdę rewelacyjne :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

szelma

Pyszne, ale się człowiek narobi, a tylko ja jadam takie rzeczy i dla siebie samej to mi się nie chce...
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

salsa

Cytat: szelma w 23 Lip 2012, 14:57:50
Pyszne, ale się człowiek narobi, a tylko ja jadam takie rzeczy i dla siebie samej to mi się nie chce...
jak sie narobi? toz to najszybsze zupy swiata
trzeba miec tylko bulion/wywar a od biedy jak ktos akceptuje i kostkę rosołową :)
i robi sie w zasadzie piorumen :) i mozna zrobic sobie wiecej zamknąc na gorąco w słoiku i miec potem do odgrzania

np takie brokuły: surowe brokuły podsmazyć z czosnkiem w garnku z grubym dnem lub na patelni
potem wklać do gara tyle wywaru zeby przykryło brokuły, ale nie wiecej i wrzucic posiekanego w kostke surowego ziemniaka (skrobia zagęsci a nie zmieni smaku zupy) gotowac az brokuły beda miekkie
następnie sciągnąc gar z palnika, zmiksowac dodając kilka łyzek jogurtu greckiego lub smietany (ja wole jogurt ale rzecz gustu) sol pieprz, chilli-doprawić sobie do smaku według upodobań

na koniec zrobic grzanki (na patelnie oliwa, na oliwe wycisiety czosnek na to posiekany w skosteczkę razowy chleb) i uprazyć
jak ktos woli wersje kaloryczna to mozna wrzucic troche gorgonzoli, lazura albo jakiegokoliwke innego sera :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

szelma

Daj spokój, to tyle roboty :D A potem pewnie i tak będzie takie se w moim wykonaniu :D
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

salsa

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

wrobelek0403

szelmidło, zrobienie zupy to szybsze niz makaron z sosem :D :D wierzaj mi :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

szelma

Nie wierzę - makaron to zagotowanie wody i wrzucenie makaronu, a sos to podgrzanie zawartości słoika albo puszki pomidorów :D Poza tym makaron robi mąż, a zupę musiałabym robić ja :D
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

salsa

Cytat: szelma w 23 Lip 2012, 16:17:00to podgrzanie zawartości słoika
mam nadzieje, ze nie sos-gotowiec ze słoika tylko własna produkcja jakas ;)
bo jak gotowiec to sie nie kwalifikuje w szerankach z domową zupą :D
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

szelma

Cytat: salsa w 23 Lip 2012, 16:24:53bo jak gotowiec to sie nie kwalifikuje w szerankach z domową zupą

Ale on nie staje w szranki żadne - my go zjadamy i już :D
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

jo_miekka

Też mam to z cebulową - zimowa i już.

salsa

Cytat: szelma w 23 Lip 2012, 15:28:18
Ale on nie staje w szranki żadne - my go zjadamy i już :D
no ale to nie mozna porownywac w ogole ze go sie robi szybciej wiec lepszy ;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

mobka

O nie, zupe robi sie zdecydowanie dluzej niz makaron (nawet z domowym sosem). Najwiecej czasu zajmuje obranie warzyw ;D

salsa

zalezy jaka zupe i jaki sos ;)

no ale w sumie nie wazne, bo ja lubie i to i to, wiec gotuje w zaleznosci od ochoty :D jak ktos nie chce to rpzeciez nie zmuszam, co nie ;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

jo_miekka

#48
Cytat: mobka w 24 Lip 2012, 12:56:42O nie, zupe robi sie zdecydowanie dluzej niz makaron
Pewnie, przecież ten wywar musi się jednak trochę pogotować. Zaleta jednak jest taka, że "zupa zasadniczo gotuje się sama" :)

A no chyba że ma się wywar wcześniej gotowy, to wtedy fakt, że migiem.

salsa

dlatego ja gotuje tego wywaru duzoooo i zamykam sobie w słoiczkach - potem w tygodniu zrobic zupę to minuta osiem ;) niemniej w zasadzie zupa robi sie sama, nawet przypalic ciężko :D
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)