0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
dla mnie jest to podstawowy argumentci, którzy nie dają dzieciom w ogóle komputerów/tabletów/smartphone'ów krzywdzą je tylkodzisiejszy świat to nie jest świat naszego dzieciństwa i nie ma co porównywać
to wcale nie jest dla dziecka dobre... ja się nie mądrzę, bo u mnie jest podobnie, ale mocno nad tym ubolewam Grina to, że nie jest zainteresowany tym co leci w tv to też nie jest dobry znak, bo to jest wynik tego, że na niczym się nie umie skupić na dłużej, nawet na tvjak takie małe dziecko żyje cały czas przy włączynym tv to naprawdę ma nadmiar bodźców, a to z kolei mocno obniża koncentrację, nie potrafi się skupić dłużej na jednej rzeczy, tv przyciąga, bo ciągle coś tam miga, skacze, nie trzeba nic robić, tylko biernie patrzeć, a jak już nawet to dziecko nudzi, to naprawdę nie jest dobrze,
kiedy IMO wazniejsze jest rozwijanie innych umiejetnosci.
a skąd Ty masz wiedzę, jakie umiejętności powinien opanowywać 2-3 latek i jaki wpływ na jego późniejsze umiejętności ma używanie tableta i układanie klocków?
Póki dzieci są małe, można wybierać im treści, ale za chwile one same sobie będą wybierać i w 95% będą to durne gry i jeszcze durniejsze rozmowy online. Nie liczcie na to, że 8-latek będzie grał w gry edukacyjne.
Po cholerę wciskać maluchom te tablety.
i jak to sie ma do pokazywania dziecku tabletu/notebooka/tv teraz? mam wywalic przez okno i nie korzystac? :> czy korzystac pod oslona nocy? wiadomo, ze dziecko automatycznie chce rzeczy, ktore sa "wazne" dla rodzica - klucze, piloty, laptopy, komorki - to sa rzeczy, ktore czesto mamy w uzyciu i nie przeskoczymy tego, beda w domu, chyba, ze ktos jest na tyle radykalny, ze to wszystko wypierniczy za okno
Ja nie korzystam, jak Kuba jest w poblizu. Na pewno z komputera, bo on zaraz chce.
nikt tutaj nie wrzuca dziecka do kojca z tabletem samemu wychodzac na piwo na balkon na 3h przy okazji wyrzucajac z domu wszelkie klocki, ksiazki, misie, ukladanki, autka, a nawet garnki i pokrywki i lyzki do zupy, ktorymi mozna swietnie walic po rzeczonych pokrywkach
no teraz nie, ale nie masz pewnosci, ze jak bedzie mial lat 7 to nie bedzie siedzial 3h z lapem w reku. To sie wlasnie od takiego niewinnego pokazywania zaczyna.
, a potem dziecko idzie do szkoły i nie potrafi się skoncentrować 45 minut na lekcji,
w tv i grach komputerowych wszystko dodatkowo gra, mruga, świeci i błyska, a potem dziecko idzie do szkoły i nie potrafi się skoncentrować 45 minut na lekcji, bo pani nauczycielka nie skacze i nie błyska