Bób po włosku

Zaczęty przez golinda, 21 Cze 2012, 08:55:46

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

golinda

składniki:

młody bób (młody bóg przy stole ;))
pomidory suszone
szynka szwarcwaldzka
czosnek
pesto czerwone
parmezan
śmietana 12%, może być jog nat
makaron, np, kokardki albo penne
sok pomidorowy albo coś w tym stylu - do rozrzedzenia

młody bób gotujemy i obieramy
na patelni rozgrzewamy oliwę (najlepiej tę z pomidorów), wrzucamy nieduże kawałki szwarcwaldzkiej i pomidory suszone, na chwilę wyciśnięty czosnek, odsuwamy całość na bok i na resztę patelni wrzucamy bób, podsmażamy na małym "ogniu", po czym całość mieszamy ze sobą, dodajemy kilka łyżek śmietany i mały słoiczek pesto
znów rozpalamy ogień ;) dodajemy sporo mielonego pieprzu najlepiej czarny+zielony
do całości max. pół szklanki soku pomidorowego
mieszamy i zostawiamy na małym "ogniu" na 10 minut, żeby smaki się przeszły - dodać ugotowany al dente makaron, wymieszać całość

na talerz i posypać parmezanem, można dodać trochę natki pietruszki jak ktoś lubi





szelma

Cytat: golinda w 21 Cze 2012, 09:55:46szynka szwarcwaldzka

Bardzo włoska ;)

Według mojej biurowej Włoszki we Włoszech (Toskania) bób je się surowy, zagryzając go serem pecorino.
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

golinda

#2
można parmeńską, nie? ;)

ale ja nie lubię
a po włosku bo dla mnie wszystko co makaroni to włoskie ;)

Dodany tekst: 21 Cze 2012, 09:10:48

Cytat: szelma w 21 Cze 2012, 09:57:00bób je się surowy

nie wiedzą co tracą!

wrobelek0403

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

tiliam

brzmi super
muszę zrobić!!
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

marax

#5
Jestem zawiedziona ze nie ma pieprzu zielonego zauwazylam ze bardzo lubisz go uzywac -czesto pojawia sie w twoich przepisach obok pomidorow suszonych . Brzmi super zrobie na pewno

rudasekawf

Zrobiłam, coś pysznego :) Pyyyyyyyszneegoo :) Polewam sowicie za przepis

justynaaaa2

#7
zabieram się za to :) tylko bez śmietany/jogurtu robię i z zielonym pesto bo czerwonego nie mam, kupowałam składniki z pamięci ;) a i z parmeńską, bo szwarcwaldzkiej nie było albo nie ujrzałam ;)

Dodany tekst: 25 Cze 2012, 20:30:29

pierwsza wpadka: rozgotowałam bób  :crazy: a gotował się tylko 15 min
gotuję drugą porcję, ten wywalony bo nawet do zjedzenia się nie nadawał bo był jak zielona papa  :zly:

jo_miekka

Trzeba było zrobić z tego rozgotowanego pastę na chleb. Pycha.

justynaaaa2

Cytat: jo_miekka w 25 Cze 2012, 20:37:28
Trzeba było zrobić z tego rozgotowanego pastę na chleb. Pycha.
no w sumie mogłam, ale nie wiedziałam że można robić coś takiego ;) no i obrać go jak jest taki rozmemlony to masakra
a na przyszłość to co się daje do takiej pasty ?

jo_miekka

justynaaaa2 co chcesz. Sól, pieprz. Cytrynę. Miętę.

wrobelek0403

kupiłam bób i moze dzis wypróbuje :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

golinda

#12
Cytat: maraxela w 23 Cze 2012, 18:43:05Jestem zawiedziona ze nie ma pieprzu zielonego zauwazylam ze bardzo lubisz go uzywac -czesto pojawia sie w twoich przepisach obok pomidorow suszonych .

nie pasuje tutaj
mógłby zdominować smak

a zielony pieprz używam głównie w połączeniu ze szpinakiem

wrobelek0403

Cytat: golinda w 27 Cze 2012, 14:42:26zielony pieprz używam głównie w połączeniu ze szpinakiem

serio?? ja tego akurat nigdy nie próbowałam :knuje: do serow, miesa, sosów tak, mam zaległosci :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

golinda

Cytat: wrobelek0403 w 27 Cze 2012, 13:56:29
serio?? ja tego akurat nigdy nie próbowałam :knuje: do serow, miesa, sosów tak, mam zaległosci :D

gorgonzola i pieprz zielony z zalewy to dla mnie podstawa w daniach ze szpinaku :)

wrobelek0403

Cytat: golinda w 27 Cze 2012, 14:07:19
gorgonzola i pieprz zielony z zalewy to dla mnie podstawa w daniach ze szpinaku :)

nie omieszkam :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

zuzia

justynaaaa2
jak ci to wyszło z zielonym pesto?

wrobelek0403

Cytat: zuzia w 12 Lip 2012, 13:22:20
justynaaaa2
jak ci to wyszło z zielonym pesto?

tez robiłam z zielonym, fajne jest :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

zuzia

Cytat: wrobelek0403 w 12 Lip 2012, 13:28:45
tez robiłam z zielonym, fajne jest :D
to super bo zielone mam w domu a nie chce mi się gonić do marketu po czerwone

rudasekawf

Cytat: wrobelek0403 w 12 Lip 2012, 14:28:45tez robiłam z zielonym, fajne jest
zrobiłam z całym słoiczkiem czerwonego i z połową zielonego :) pycha

iksa_nl

jaki wyszedl kolor tego dania?
moze ktos wrzucic zdjecie pogladowe?

golinda

dla mnie z zielonym pesto to zupełnie nie to, za mdłe

no i  ja kocham pomidory ;D

zuzia

Cytat: golinda w 13 Lip 2012, 11:52:15dla mnie z zielonym pesto to zupełnie nie to, za mdłe
wczoraj byłam w lidlu i trafiłam na czerwone, więc zrobię z czerwonym.

suegro

Cytat: golinda w 13 Lip 2012, 11:52:15no i  ja kocham pomidory

Ach, ja też.  :highfive: Czasem jadam je same - jak jabłka. :)

Dziś na obiad placuszki jajeczno-owsiane z musem malinowym.
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

golinda

#24
Cytat: suegro w 13 Lip 2012, 18:00:23Czasem jadam je same - jak jabłka. Smiley

czasem? ja codziennie w porze letniej ;D

:highfive: