Autor Wątek: niedoczynnosc tarczycy  (Przeczytany 74315 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

cherry

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #75 dnia: 20 Cze 2012, 18:20:25 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
le przy niedoczynnosci tarczycy trzeba isc na badania do okulisty.
a jaki konkretnie niedoczynnosc ma wplyw na oczy/wzrok?
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)

Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj


Notice: Undefined variable: context in /home/users/strefaslubna/public_html/forum/Sources/LoadAds.php on line 145

mayagaramond

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #76 dnia: 20 Cze 2012, 19:57:09 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
a jaki konkretnie niedoczynnosc ma wplyw na oczy/wzrok?

zle ustawione hormony moga pogarszac wzrok, powodowac suchosc w oczach albo nieostre widzenie.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

cherry

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #77 dnia: 20 Cze 2012, 20:57:40 »
mayagaramond dziekuje za odpowiedz Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
« Ostatnia zmiana: 20 Cze 2012, 20:58:01 wysłana przez cherry »

vobi

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #78 dnia: 20 Cze 2012, 21:54:41 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Ale przy niedoczynnosci tarczycy trzeba isc na badania do okulisty.

powaznie? kurcze nie wiedzialam Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

Dodany tekst: 20 Cze 2012, 21:55:20
mayagaramond a Ty tez tarczyce leczysz?
« Ostatnia zmiana: 20 Cze 2012, 21:55:20 wysłana przez vobi »

jo_miekka

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #79 dnia: 21 Cze 2012, 14:29:50 »
Tak to jest powiązane. Mi pani okulistka chciała przepisać takie krople na bazie jodyny, ale zapytała o tarczycę, plany rodzinne i na razie nie zrezygnowała.

mayagaramond

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #80 dnia: 22 Cze 2012, 09:24:29 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
mayagaramond a Ty tez tarczyce leczysz?


tak, juz od paru biore hormony. Dziennie... 125 Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

errata

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #81 dnia: 29 Cze 2012, 14:46:22 »
możliwe, że tak jest, bo byłam ostatnio u okulisty i własnie mam zbyt suche oczy, co trochę pogarsza widzenie w nocy. I dała mi krople tzw. sztuczne łzy. Jednak chyba nie mówiłam o niedoczynności okuliście  Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

calla

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #82 dnia: 29 Cze 2012, 22:41:19 »
Mnie okulistka pierwsze pytanie jakie zadala to wlasnie czy mam problemy z tarczyca.
Wenn Dir das Leben eine Zitrone gibt, mach Limoncello Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

Norka

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #83 dnia: 04 Lip 2012, 11:19:54 »
To się dopisuję.
Obecnie TSH 2,72, przed ciążą najlepiej, żebym zeszła do 1,5. Dostałam Euthyrox 25 mg raz dziennie, do kontroli za 2-3 miesiące. Pani dr po zapoznaniu się z innymi wynikami hormonów uspokajała, że sprawa wygląda dość prosto Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

Dziewczyny, polewam za to, że mi podpowiedziałyście wizytę Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj Lekarz rodzinny uważał, że wyniki są ok Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
« Ostatnia zmiana: 04 Lip 2012, 11:21:16 wysłana przez Norka »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

marcheewka

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #84 dnia: 04 Lip 2012, 15:52:49 »
Oglądalam ostatnio moje wyniki sprzed ciaży i bylo tam TSH 2,83
no i nie wiem, czy to dobrze czy xle?
Zbadać teraz? Jakieś mam podejrzenia, że to moje tycie i samopoczucie spowodowane jest tarczycą...

tylko do jakiego lekarza iść po skierowanie na badania? rodzinnego?
« Ostatnia zmiana: 04 Lip 2012, 15:53:24 wysłana przez marcheewka »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub ZalogujNie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

salsa

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #85 dnia: 04 Lip 2012, 16:45:34 »
isc do endokrynologa
zbadac tsh ft 4 i ft3
mozna zbadac anty TPo - tak na wszelki wypadek
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

marcheewka

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #86 dnia: 04 Lip 2012, 17:03:16 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
isc do endokrynologa
zbadac tsh ft 4 i ft3
mozna zbadac anty TPo - tak na wszelki wypadek

hmm, umowilam sie do lekarza rodzinnego na piatek, mam nadzieje, że da m iskierowanie na badania.
Spróbuje umówic sie do endokrynologa, ale to nie bedzie latwe ( nawet prywatnie)

zuzia

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #87 dnia: 04 Lip 2012, 17:23:54 »
ja mam już do odbioru badania (na jedno czeka się 7 czy 8 dni)
i mam stracha

Norka

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #88 dnia: 04 Lip 2012, 18:58:15 »
Zuzia, kciukasy, żeby było dobrze Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

abkasia

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #89 dnia: 04 Lip 2012, 20:09:45 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
hmm, umowilam sie do lekarza rodzinnego na piatek, mam nadzieje, że da m iskierowanie na badania.
Spróbuje umówic sie do endokrynologa, ale to nie bedzie latwe ( nawet prywatnie)
rodzinny na nfz moze chyba tylko tsh. endokrynolog daje wszysyko ale jak sie na nfz umowisz

konwalia

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #90 dnia: 04 Lip 2012, 22:25:35 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
jak sie na nfz umowis
czyli za rok Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

ja muszę iść na kontrolę z guzkiem, kazał przyjść jak skończę karmić, teraz nie wiem czy iść czy czekać jeszcze, bo nie wiem ile to potrwa

justynaaaa2

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #91 dnia: 04 Lip 2012, 22:36:57 »
ja dziś byłam u internisty (ma też specjalizację z endokrynologii) i zapytałam o to moje tsh (2,33) no i potwierdziła, że normalnie jest bardzo ok, w momencie gdy zaplanuję ciążę powinno być poniżej 2 i mam wtedy do niej wrócić to da mi skierowanie na wszystkie dodatkowe  Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Głupie myśli ma każdy, ale mądry je przemilcza...
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

abkasia

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #92 dnia: 05 Lip 2012, 09:13:36 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
czyli za rok Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

ja muszę iść na kontrolę z guzkiem, kazał przyjść jak skończę karmić, teraz nie wiem czy iść czy czekać jeszcze, bo nie wiem ile to potrwa
niestety..
Ja chodzi i robie prywatnie raz w miesiacu.. Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

marax

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #93 dnia: 07 Lip 2012, 20:31:01 »
wklejam zdjecie z "ginekologii po dyplomie" Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
wytyczne dla lekarzy leczenia w ciazy
« Ostatnia zmiana: 07 Lip 2012, 20:31:13 wysłana przez maraxela »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

Norka

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #94 dnia: 07 Lip 2012, 21:28:14 »
Dzięki, Marax Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

iksa_nl

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #95 dnia: 10 Lip 2012, 11:51:16 »
Macie jakies sposoby, zeby jednak poprawic to skupienie uwagi, pamiec i przyswajanie wiedzy?
Biore ten Euthyrox 25, ale innej poprawy, oprocz wynikow TSH to nie widze. Niedlugo czeka mnie duzo nauki i egzamin (materialy na blache i potem na wyrywki Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj ) i nie wiem jak sobie pomoc.

marcheewka

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #96 dnia: 10 Lip 2012, 11:52:28 »
moje wyniki

TSH 2,69       norma (0,27-4,2)
FT4 17,24      norma (12-22)
FT3 4,76       norma(3,1-6,8)
P-ciała p/peroksydazie tarczycowej 8,2   (<34)
P-ciała p/tyreoglobulinie 10,23    (<115)

hmm, czyli wszystko w normie jest? Czy umawiać sie do endo, chyab nie?

salsa

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #97 dnia: 10 Lip 2012, 12:08:56 »
marcheewka ja juz sie boje cokolwiek doradzac, wiec odpowiem "ogolnie " Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

wiec jesli ktos CI to zlecił to idz z wynikami, wiadomo

procentowo jest ładnie:
FT4 52.40% [wynik 17.24, norma (12 - 22)]

FT3 44.86% [wynik 4.76, norma (3.1 - 6.8)]

w moim przypadku moj lekarz uznałby ze tsh za wysokie, ft3 za niskie
jednak ja jestem osoba z hasimoto wiec to sie inaczej traktuje, gdzyż wiadomo ze moja tarczyca jest chora

byc moze lekarz powie, ze np za rok skontrolowac Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj






Norka

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #98 dnia: 10 Lip 2012, 12:22:32 »
Iksa, współczuję Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj Ja po euthyroxie czuję się rewelacyjnie, biorę od tygodnia, przeszła mi senność i skołowacenie, jakaś taka żywsza jestem.

marcheewka

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #99 dnia: 10 Lip 2012, 12:54:24 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
marcheewka ja juz sie boje cokolwiek doradzac, wiec odpowiem "ogolnie " Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

wiec jesli ktos CI to zlecił to idz z wynikami, wiadomo

procentowo jest ładnie:
FT4 52.40% [wynik 17.24, norma (12 - 22)]

FT3 44.86% [wynik 4.76, norma (3.1 - 6.8)]

w moim przypadku moj lekarz uznałby ze tsh za wysokie, ft3 za niskie
jednak ja jestem osoba z hasimoto wiec to sie inaczej traktuje, gdzyż wiadomo ze moja tarczyca jest chora

byc moze lekarz powie, ze np za rok skontrolowac Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj



dzieki Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

tak, pójdę z wynikami