Autor Wątek: niedoczynnosc tarczycy  (Przeczytany 33840 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Norka

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #100 dnia: 04 Lip 2012, 18:58:15 »
Zuzia, kciukasy, żeby było dobrze Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

abkasia

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #101 dnia: 04 Lip 2012, 20:09:45 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
hmm, umowilam sie do lekarza rodzinnego na piatek, mam nadzieje, że da m iskierowanie na badania.
Spróbuje umówic sie do endokrynologa, ale to nie bedzie latwe ( nawet prywatnie)
rodzinny na nfz moze chyba tylko tsh. endokrynolog daje wszysyko ale jak sie na nfz umowisz

konwalia

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #102 dnia: 04 Lip 2012, 22:25:35 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
jak sie na nfz umowis
czyli za rok Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

ja muszę iść na kontrolę z guzkiem, kazał przyjść jak skończę karmić, teraz nie wiem czy iść czy czekać jeszcze, bo nie wiem ile to potrwa
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

justynaaaa2

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #103 dnia: 04 Lip 2012, 22:36:57 »
ja dziś byłam u internisty (ma też specjalizację z endokrynologii) i zapytałam o to moje tsh (2,33) no i potwierdziła, że normalnie jest bardzo ok, w momencie gdy zaplanuję ciążę powinno być poniżej 2 i mam wtedy do niej wrócić to da mi skierowanie na wszystkie dodatkowe  Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Głupie myśli ma każdy, ale mądry je przemilcza...
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

abkasia

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #104 dnia: 05 Lip 2012, 09:13:36 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
czyli za rok Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

ja muszę iść na kontrolę z guzkiem, kazał przyjść jak skończę karmić, teraz nie wiem czy iść czy czekać jeszcze, bo nie wiem ile to potrwa
niestety..
Ja chodzi i robie prywatnie raz w miesiacu.. Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

Strefa Ślubna

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #104 dnia: 05 Lip 2012, 09:13:36 »

marax

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #105 dnia: 07 Lip 2012, 20:31:01 »
wklejam zdjecie z "ginekologii po dyplomie" Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
wytyczne dla lekarzy leczenia w ciazy
« Ostatnia zmiana: 07 Lip 2012, 20:31:13 wysłana przez maraxela »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

Norka

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #106 dnia: 07 Lip 2012, 21:28:14 »
Dzięki, Marax Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

iksa_nl

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #107 dnia: 10 Lip 2012, 11:51:16 »
Macie jakies sposoby, zeby jednak poprawic to skupienie uwagi, pamiec i przyswajanie wiedzy?
Biore ten Euthyrox 25, ale innej poprawy, oprocz wynikow TSH to nie widze. Niedlugo czeka mnie duzo nauki i egzamin (materialy na blache i potem na wyrywki Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj ) i nie wiem jak sobie pomoc.

marcheewka

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #108 dnia: 10 Lip 2012, 11:52:28 »
moje wyniki

TSH 2,69       norma (0,27-4,2)
FT4 17,24      norma (12-22)
FT3 4,76       norma(3,1-6,8)
P-ciała p/peroksydazie tarczycowej 8,2   (<34)
P-ciała p/tyreoglobulinie 10,23    (<115)

hmm, czyli wszystko w normie jest? Czy umawiać sie do endo, chyab nie?
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub ZalogujNie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

salsa

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #109 dnia: 10 Lip 2012, 12:08:56 »
marcheewka ja juz sie boje cokolwiek doradzac, wiec odpowiem "ogolnie " Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

wiec jesli ktos CI to zlecił to idz z wynikami, wiadomo

procentowo jest ładnie:
FT4 52.40% [wynik 17.24, norma (12 - 22)]

FT3 44.86% [wynik 4.76, norma (3.1 - 6.8)]

w moim przypadku moj lekarz uznałby ze tsh za wysokie, ft3 za niskie
jednak ja jestem osoba z hasimoto wiec to sie inaczej traktuje, gdzyż wiadomo ze moja tarczyca jest chora

byc moze lekarz powie, ze np za rok skontrolowac Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj





Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

Norka

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #110 dnia: 10 Lip 2012, 12:22:32 »
Iksa, współczuję Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj Ja po euthyroxie czuję się rewelacyjnie, biorę od tygodnia, przeszła mi senność i skołowacenie, jakaś taka żywsza jestem.

marcheewka

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #111 dnia: 10 Lip 2012, 12:54:24 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
marcheewka ja juz sie boje cokolwiek doradzac, wiec odpowiem "ogolnie " Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

wiec jesli ktos CI to zlecił to idz z wynikami, wiadomo

procentowo jest ładnie:
FT4 52.40% [wynik 17.24, norma (12 - 22)]

FT3 44.86% [wynik 4.76, norma (3.1 - 6.8)]

w moim przypadku moj lekarz uznałby ze tsh za wysokie, ft3 za niskie
jednak ja jestem osoba z hasimoto wiec to sie inaczej traktuje, gdzyż wiadomo ze moja tarczyca jest chora

byc moze lekarz powie, ze np za rok skontrolowac Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj



dzieki Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

tak, pójdę z wynikami

mary

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #112 dnia: 25 Lip 2012, 12:42:21 »
Dziewczyny - te biegłe w temacie - jak często należy badać tsh, gdy się już ma zdiagnozowaną niedoczynność?
« Ostatnia zmiana: 25 Lip 2012, 12:43:05 wysłana przez mary_popins »

errata

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #113 dnia: 25 Lip 2012, 12:57:14 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Dziewczyny - te biegłe w temacie - jak często należy badać tsh, gdy się już ma zdiagnozowaną niedoczynność?

Twój endo Ci powie Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

mary

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #114 dnia: 25 Lip 2012, 12:59:34 »
 a jeśli jeden mówi, że co 3 mies. a drugi, że to przesada i każe co 6 mies, to który ma rację?

Strefa Ślubna

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #114 dnia: 25 Lip 2012, 12:59:34 »

errata

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #115 dnia: 25 Lip 2012, 13:14:28 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
a jeśli jeden mówi, że co 3 mies. a drugi, że to przesada i każe co 6 mies, to który ma rację?

zależy któremu bardziej ufasz Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj jeśli dopiero jestes na etapie regulowania jej to na pewno robiłabym częściej niż rzadziej.

salsa

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #116 dnia: 25 Lip 2012, 13:29:04 »
mary_popins zalezy od lekarza, od indywidualnego rpzypadku
jak ustalała mi dwakę na poczatku choroby to badałam co 3 tygodnie
potem to wystarczy raz na kilka miesiecy

marax

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #117 dnia: 25 Lip 2012, 13:47:52 »
mary musisz sie na jednego lekarza zdecydowac bo kazdy ma inny pomysl na leczenie .Jak to mawia pewiem prof " nie mozna sie modlić do kilku bogów"

wrobelek0403

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #118 dnia: 25 Lip 2012, 14:00:10 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
a jeśli jeden mówi, że co 3 mies. a drugi, że to przesada i każe co 6 mies, to który ma rację?

zadna z nas nie jest endo, wiec zadna Ci na to pytanie nie odpowie.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

jusia

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #119 dnia: 25 Lip 2012, 19:51:19 »
moje wyniki 7 tyg. po porodzie
TSH 0,150
FT4  1,32
zmniejszyla mi Eutyrox 100 na 75, za 6 tyg. ponowne badania + USG tarczycy
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

abkasia

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #120 dnia: 25 Lip 2012, 20:03:06 »
aaaa zapomnialam musze badania powtorzyc...

mary

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #121 dnia: 25 Lip 2012, 21:14:39 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
zadna z nas nie jest endo, wiec zadna Ci na to pytanie nie odpowie.
jak pokazuje mój przykład bycie endo nie gwarantuje udzielenia jedynie słusznej odpowiedzi.
Po porodzie miałam zdiagnozowane poporodowe zapalenie tarczycy na podst. tsh i anty TPO. Endo nr 1 zlecił badanie co 3 mies. i dał mi euthyrox 50. Po mies. miałam zrobić badanie, by sprawdzić czy dawka dobra, a potem już co 3 mies.
Już przy pierwszym bad. tsh było w normie, po 3 mies. jeszcze spadło - do 2. Musiałam w tym czasie zmienić endo, bo zmieniło nam się ubezpieczenie med. I ten nowy endo zapytał mnie z wyrzutem czemu tak często robię tsh - co pół roku się niby robi. Wkurza mnie, że każdy lek. mówi co innego na ten sam przypadek. Skąd ja niby mam wiedzieć, jak często sprawdzać tsh? Pół roku wydaje mi się długim czasem, ale może taka jest norma?

wrobelek0403

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #122 dnia: 25 Lip 2012, 21:26:18 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
jak pokazuje mój przykład bycie endo nie gwarantuje udzielenia jedynie słusznej odpowiedzi.

byc moze obie sa słuszne. sa rozne uczelnie, rozne praktyki, to ze robiłas czesto badania w zaden sposób ci nie szkodziło, wiec nie rozumiem pretensji drugiego lekarza.

natomiast na pewno zadna z nas nie udzieli Ci wiazacej odpowiedzi, który ma racje.m

cherry

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #123 dnia: 25 Lip 2012, 22:18:23 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
Dziewczyny - te biegłe w temacie - jak często należy badać tsh, gdy się już ma zdiagnozowaną niedoczynność?
Mi bada moj lekarz domowy (+endo) co jakies pol roku, pyta o plany dzieciowe (czy planowana ciaza za pol roku, rok etc) bo to mu ulatwia dlugoterminowa terapie.
Co lekarz to penie opinia.

« Ostatnia zmiana: 25 Lip 2012, 22:18:48 wysłana przez cherry »
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)

Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj

errata

Odp: niedoczynnosc tarczycy
« Odpowiedź #124 dnia: 25 Lip 2012, 22:18:58 »
Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj
aaaa zapomnialam musze badania powtorzyc...

a coś nie tak wyszło?

mary_popins po pierwsze zgadzam się z Wróbelkiem, a po drugie byłaś już na innym etapie leczenia przychodząc do innego endo Nie masz uprawnień, aby oglądać tę zawartość. Zarejestruj się lub Zaloguj On na pewno nie będzie leczył Cię na podstawie poprzedniego leczenia, ale na podstawie aktualnej dawki euthyrox i wyników.