Ciecierzyca/cieciorka z chorizo pycha!

Zaczęty przez siog, 02 Kwi 2012, 17:14:47

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

siog

popisowe danie mojego meza z kuchni hiszpanskiej :) Musze sie podzielic, bo jest tak latwe i szybkie i niesamowicie smaczne. zawsze robi mega wrazenie na gosciach

skladniki:
* ciecierzyca (zwykla lub z puszki)
* cynamon
* gozdziki
* chorizo
*czosnek
*cebula
* oliwa z oliwek

Ciecierzyce (namoczona wczesniej w wodzie lub oplukana z puszki) ugotowac z galka cynamonu i gozdzikami. na patelni podsmazyc drobno posiekana cebule, czosnek i pokrojone w kwadraciki chorizo.dodac pieprz i troche soli.  Dodac do tego ugotowana ciecierzyce i wymieszac. Podawac na goraco najlepiej w cieplych glinianych naczyniach. Z piwem lub mocnym czerwonym winem pycha. Mozna podac do tego grzanki z serem.
calosc zajmuje moze 10 min. to jest tak pyszne ze warto sprobowac:)



Dodany tekst: 02 Kwi 2012, 17:16:40

o to mi chodzilo
http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQEZ8bYNSzE01GQIWU9sb69liNnC0gf26weJQ59J-t-RQpnQcWQ

nie wiem co to dokladnie po pol  :knuje:

rudasekawf

Cytat: siog w 02 Kwi 2012, 18:14:47w kwadraciki chorizo
Gdzie to się kupuje? w mięsnym?

Brzmi fantastycznie, uwielbiam takie rzeczy, chętnie wypróbuję

siog

Cytat: rudasekawf w 02 Kwi 2012, 18:22:29
Gdzie to się kupuje? w mięsnym?

Brzmi fantastycznie, uwielbiam takie rzeczy, chętnie wypróbuję

chorizo to kielbasa hiszpanska, "swieza" suszona. nie wiem czy w zwyklym miesnym kupisz. chyba w jakichs delikatesach albo w wiekszym supermarkecie...

rudasekawf

Cytat: siog w 02 Kwi 2012, 19:29:49chyba w jakichs delikatesach albo w wiekszym supermarkecie...
pakowane próżniowo? jakoś nie mogę skojarzyć, żebym widziała w markecie. Będę musiała poszukać na cotygodniowych zakupach.

wrobelek0403

rudasek, raczej w kuchniach swiata lub w delikatesach.

choc przyznam, ze ostatatnio były dni huiszpanskie w biedronie i tez było i na prawde niezle - oryginalne :D


ja juz sie osliniłam kocham chorizo :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

konwalia

w pip jest chorizo, mniam, uwielbiam potrawkę z ciecierzycy z pomidorami

siog

dziewczyny musicie zrobic to danie! jest boskie:)

a propos chorizo to mozna kupic i zaopakowane prozniowo i swieze wiszace

jo_miekka

O rany, ciecierzyca i chorizo! Nie wpadłabym na to, ale musi być pyszne.

Nieco podrabiane chorizo kupuję w lidlu.
Ostatnio też skorzystałam w biedronie ;)
Wcześniej do mnie nie trafiało, ale karmelizowane jest booooskie.

callja

Cytat: jo_miekka w 02 Kwi 2012, 22:47:30Ostatnio też skorzystałam w biedronie
Rzeczywiście, w biedronie było, ale się zmyło :(

A połączenie cieciorki z chorizo intryguje :)
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

magoo

będę musiala zrobic
ja uwielbiam ciecierzycę, a P chorizo

siog

P.s. cynamon i gozdziki mozna dawac ile sie chce:) maz na dwie puszki ciecorki daje 2-3 galki (?) cynamonu i sporo gozdzik.


emcia

chodzi o "gałki" gałki muszkotołowej  czy laski cynamonu?

siog

laski cynamonu!!!  :rotfl: :rotfl: :rotfl: zapomnialam:)

rudasek musi byc laska cynamonu nie mielony, bo potem ciecierzyce po prostu wyciagasz z tej wody.

niewiemjaka

#14
Cytat: siog w 02 Kwi 2012, 18:14:47Ciecierzyce (namoczona wczesniej w wodzie lub oplukana z puszki)
taka nie z puszki to ile trzeba moczyć ?
taka z puszki to nie moczy sie tylko wypłukac tak ?

aha i ile gotować ta ciecierzyce ?
ona jest taka twarda jak np groch ? :knuje:

jo_miekka

Cytat: niewiemjaka w 03 Kwi 2012, 10:18:45
taka nie z puszki to ile trzeba moczyć ?
taka z puszki to nie moczy sie tylko wypłukac tak ?

aha i ile gotować ta ciecierzyce ?
ona jest taka twarda jak np groch ? :knuje:


Najlepiej namoczyć po prostu na noc.
U mnie najczęściej to wychodzi noc i dzień.
Gotuje się do miękkości około 30 minut, trzeba próbować.
Tak, jest twarda, jak groch, fasola i inne strączkowe.

niewiemjaka

Cytat: jo_miekka w 03 Kwi 2012, 11:24:21Najlepiej namoczyć po prostu na noc.
aaaaa lol czyli wcale nie takie 10 minut :rotfl:
nie mozna zatajać przed laikami tak istotnych faktów gdyż ponieważ kupiłabym, namoczyła i ugotowała i podsmazyla - wszystko łącznie 10 minut jak napisała siog lol i by była dupa

jo_miekka

#17
Hahaha, to co takie namoczenie ma dać? :D
Przygotowanie potrawy trwa 10 minut. Zasadniczo ona moczy się sama, nic przy niej się nie robi wtedy, nie? ;)

Dodany tekst: 03 Kwi 2012, 10:31:50

Aha, btw: niemoczoną wcześniej ciecierzycę też da radę ugotować. Tyle że trwa to coś godzinę, czy więcej.

siog

te z puszki to tylko oplukac. u mnie z puszki gotowanie wychodzi ok 15 min nie wiecej:) ale musisz sprawdzac

konwalia

ja wolę suszoną i gotować

przez was mam ochotę na hummus z suszonymi pomidorami

siog

Cytat: konwalia w 03 Kwi 2012, 21:29:54
ja wolę suszoną i gotować

przez was mam ochotę na hummus z suszonymi pomidorami
tez wole suszona gotowac, ale inna opcja tez ok jak ktos nie ma czasu :)

magoo


panikarola

nie ogarniam... biorę z puszki i ucieram? czy gotuję (i wtedy ten cynamon)?
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

magoo

#23
panikarola gotujesz z cynamonem i goździkami
i helołłłł :)

panikarola

hej hej magoo!

i ugotowaną tylko mieszam z podsmażonym z cebulą chorizo?
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.