Świąteczny piernik staropolski

Zaczęty przez sonja, 04 Lis 2007, 16:11:07

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

twinnie77

Ja dzisiaj robię, trochę późno, ale trudno, musi wystarczyć.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Kata

Przed chwilą zagniotłam ciasto po raz pierwszy :D Mam nadzieję, że mi wyjdzie, choć tak późno się za nie zabrałam.
Pozdrawiam

Kata


aniak1211

hehehe
chyba odrobine rosnie;)
Ale trzymasz go w chlodnym miejscu???

rudasekawf

Cytat: aniak1211 w 29 Lis 2012, 22:49:46
hehehe
chyba odrobine rosnie;)
Ale trzymasz go w chlodnym miejscu???

tak, tak w lodówce na dolnej półce.  Nooo mogę przysiąc, że urósł.

zosia2007

Cytat: rudasekawf w 29 Lis 2012, 23:16:19
tak, tak w lodówce na dolnej półce.  Nooo mogę przysiąc, że urósł.
ruda moj urósl dosc znaczanie :crazy:
trzymam go w lodowce

Kata

Mój też rośnie, a trzymam go na ganku na którym jest bardzo chłodno :)
Pozdrawiam

Kata


aniak1211

Az sprawdzilam swoj:D
Tez urósł:)

wrobelek0403

pozazdrosciłam Wam i zrobie jutro zwykle pierniki do lukrowania :)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


konwalia

a jaki piernik dla spóźnialskich ktoś poleci?

wrobelek0403

konwalia ja mam swietny przepis, ale w domu. napisze Ci wieczorem. jedyny minus, upalanie cukru jest pracochłonne.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

konwalia


twinnie77

konwalia, w zeszłym roku piekłam taki piernik, jest pyszny

http://www.ewa-wachowicz.pl/piernik-swiateczny-id130.html

Część upiekłam w tego typu formie

http://www.mniammniam.com/sklep/6830,Forma_do_ciastek_w_ksztalcie_sniezynek_12_gniazd_2105_0567_Wilton.html

Resztę w tego typu

http://www.mniammniam.com/sklep/4040,Forma_aluminiowa_w_ksztalcie_balwanka_2105_2083_Wilton.html

Te małe można nadziewać np. powidłami. I ja nie dodałam orzechów.

Takie formy będą w Biedronce, strona 42/43

http://gazetka.biedronka.pl/g41,Swieta_bogate_w_tradycje.html

Ja właśnie piekłam dzwoneczki :)

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

konwalia

o dzięki, krupczatkę mam

a ma ktoś pomysł na wykorzystanie butelki syropu klonowego??

fasolka1980

Cytat: konwalia w 17 Gru 2012, 15:06:18
o dzięki, krupczatkę mam

a ma ktoś pomysł na wykorzystanie butelki syropu klonowego??

Do nalesnikow/racuchow, lodow

Mozesz tez oddac mi : D

Serio nie masz co z tym zrobic?

zosia2007

#92
Czy piernik można podsypac mąka przy walkowaniu ?

konwalia

Cytat: fasolka1980 w 17 Gru 2012, 15:15:47
Do nalesnikow/racuchow, lodow

Mozesz tez oddac mi : D

Serio nie masz co z tym zrobic?
fasolka wolimy miód i jakos tak stoi

kotabma

#94
Cytat: rudasekawf w 17 Gru 2012, 11:37:01Piec go 60 minut??? nie za dużo?
za duzo ;)
u mnie wystarczy 45-50 min
pierwszy przypalony jak u sputnika

Dodany tekst: 17 Gru 2012, 22:44:52

Cytat: zosia2007 w 17 Gru 2012, 16:00:10czenie)
Czy piernik można podsypac mąka przy walkowaniu ?
nie posypywalam ale walkowalam przez pergamin - inaczej sie kleil ;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

wrobelek0403

Piernik na palonym cukrze dla Konwalii :)

składniki:
5 jajek (osobno zółtka i piana)
1 szklanka cukru
2 łyzki masła
ok. 3 szkl. mąki
1,5 szklanki kwasnej smietany 18tki
3/4 szkl miodu
bakalie (skórka, orzechy)
przyprawa do pierników
2 łyżeczki sody

zóltka utrzec z cukrem (3/4 szkl) i masłem

cukier (1/4 szkl) upalić na patelni na karmel, dodać miód i smietanę - bardzo zgesnie, ale trzeba cierpliwie mieszac, w koncu wszystko sie rozpusci. doprowadzic do wrzenia, odstawic do przestygniecia.

do tej masy dodac masę zółtkową, powoli mąkę, sodę, bakalie i przyprawę, na koniec miksowania - ubitą pianę z białek.

przelac do foremek - to jest porcja na 2 keksówki.

piec ok. godziny w 170 st.


Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

rudasekawf

Cytat: kotabma w 17 Gru 2012, 22:43:53za duzo wink
u mnie wystarczy 45-50 min
pierwszy przypalony jak u sputnika
Ja ostatecznie piekłam oba blaty piernika jednocześnie, około 30 minut, temp 170-180 stopni, boki minimalnie się podpiekły za mocno, ale T. nawet się nie kapną więc znacz się, że nie ma źle.

Na razie są tak twarde, że można nimi zabić.

Kata

Czy ja mogę ten piernik przełożyć domowymi powidłami o takiej raczej rzadszej niż gęstszej konsystencji? Czy też kupić w sklepie powidła o konsystencji jak masło?
Pozdrawiam

Kata

kotabma

Cytat: Kata w 20 Gru 2012, 00:06:57Czy ja mogę ten piernik przełożyć domowymi powidłami o takiej raczej rzadszej niż gęstszej konsystencji? Czy też kupić w sklepie powidła o konsystencji jak masło?
ja bym brala domowe
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

rudasekawf

Cytat: Kata w 20 Gru 2012, 00:06:57Czy ja mogę ten piernik przełożyć domowymi powidłami o takiej raczej rzadszej niż gęstszej konsystencji? Czy też kupić w sklepie powidła o konsystencji jak masło?
jak dla mnie rzadsze mogą być :) zrobiłam też z takimi.