TOM YUM GOONG SOUP

Zaczęty przez abkasia, 05 Lut 2012, 18:29:37

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

abkasia

TOM YUM GOONG SOUP
zupa jest na 4 srednie porcje

4 liście  kaffir lime
2 trawy cytrynowe
Imbir w kawałkach ( 2X2 cm)
3/4 malej papryczki chilli
Sok z 1 1/2 limonki
300 gr Krewetki
200 gr grzybków shiitake
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
1 1/2  lyzki sosu rybnego
4 filizanki  bulionu drobiowego ( 4 filizanki I1 filizanka ma ok 130 ml wody i 2i pol kostki rosolu drobiowego)
1 małe mleczko kokosowe (165 ml)

opcjonalnie mozna dodac makaron ryzowy

do bulionu doodajemy wszystkie skladniki z wyjatkiem grzybkow krewetek i makaronu,
musi sie to pogotowac z 10 min, potem dodajemy grzybki i krewetki i tez chwile gotujemy, na sam koniec jesli chcemy dodajemy makaron ryzowy...
pycha...
proporcje sa wazne, jesli jest za duzo wody zupa wychodzi za wodnista i niedosmakowana
czasem tzreba jeszcze dosolic :)

smacznego :)

magoo

abkasia  :beer:
zaopatrzę się w produkty i będę gotować :)

marax

napisz jeszcze gdzie takie wynalazki mozna kupic i jaka jest ich cena .cos czuje ze zakup tych wszystkich rzeczy ksoztuje majatek - gorzej jak zupa nie bedzie smakowala :)

abkasia

Krewetki kupuje w tesco po 38 zl za kg
grzubki opakowanie 200 gr w tesco po 10 zl
pasta cuury tesco

te wszystkie trawy cytrynowe w kuchniach swiata

emcia

jeśli któraś nie wielbi krewetek to można z kurczakiem
też super :)

zwierzatko_mojej_mamy

jezu, nie dawajcie tak niespotykanych tytulow, bo az mnie zmrozilo, ze moje zabezpieczenie antyspamowe nie dziala i kogos przepuscilo lol lol
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

jo_miekka


ziuta

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 06 Lut 2012, 09:20:35
jezu, nie dawajcie tak niespotykanych tytulow, bo az mnie zmrozilo, ze moje zabezpieczenie antyspamowe nie dziala i kogos przepuscilo lol lol
też w pierwszym momencie pomyślałam, że to spam :D

emcia

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 06 Lut 2012, 09:20:35
jezu, nie dawajcie tak niespotykanych tytulow, bo az mnie zmrozilo, ze moje zabezpieczenie antyspamowe nie dziala i kogos przepuscilo lol lol
:rotfl:

rudasekawf

Cytat: abkasia w 05 Lut 2012, 18:29:374 liście  kaffir lime
2 trawy cytrynowe
Imbir w kawałkach ( 2X2 cm)
3/4 malej papryczki chilli
Sok z 1 1/2 limonki
300 gr Krewetki
200 gr grzybków shiitake
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
1 1/2  lyzki sosu rybnego
4 filizanki  bulionu drobiowego ( 4 filizanki I1 filizanka ma ok 130 ml wody i 2i pol kostki rosolu drobiowego)
1 małe mleczko kokosowe (165 ml)

heh nie mam w domu, ani jednego składnika lol (no może bulion by się znalazł)

mobka

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 06 Lut 2012, 09:20:35
jezu, nie dawajcie tak niespotykanych tytulow, bo az mnie zmrozilo, ze moje zabezpieczenie antyspamowe nie dziala i kogos przepuscilo lol lol
Moja reakcja byla podobna :D

jo_miekka

Właśnie zjadłam. Absolutnie pyszna!

abkasia

Cytat: jo_miekka w 08 Lut 2012, 20:20:53
Właśnie zjadłam. Absolutnie pyszna!
prawda? :) genialna :D
robilas dokaldnie z przepisu, czy cos zmienialas?

jo_miekka

#13
Ta zupa opiera się na tym samym pomyśle co inne tajskie, a ja to lubię, więc nie było dla mnie super nowością, ale naprawdę jest pyyyyszna.
Robiłam trochę inaczej - najpierw lekko podsmażyłam pastę, imbir, chilli. A dopiero potem bulion i mleko.
No i nie miałam liści. Ale dałam kolendrę do dekoracji. Jutro zrobię fotę, bo dziś zjadłam tylko taką testową miseczkę ;)

Dodany tekst: 08 Lut 2012, 21:12:11

A btw: znalazłam gdzieś, że do oryginalnej tom yum goong nie daje się mleka kokosowego, tylko krowie!

marax

a czegos mozna nie kupic i tez zupa nie straci na walorach >?

jo_miekka

Cytat: maraxela w 08 Lut 2012, 21:38:00
a czegos mozna nie kupic i tez zupa nie straci na walorach >?

podstawa to: pasta curry, imbir, chilli, mleko kokosowe
zamiast krewetek może być kurczak

to będzie zupełne inna zupa, ale generalnie to są te smaki

marax

nie chce wydac majatku na 1 raz - nigdy nie jadlam takiej zupy a w polskiej kuchni jakos nie widze tych skladnikow :)

abkasia

I wg mnie musza byc te liscie kafiry.. no wszystko musi byc... ;)

My wczesniej robilismy bez mleczka, ale ostatnio wlalismy i to byl strzal w 10

salsa

#18
abkasia mam w domu wszystkie składniki do tej zupy poza liścmi kafiry - i szczerze mowiąc nie wiem co to za liście i gdzie je kupic ?? chetnie ugotuję Twoją zupe, brzmi pysznie ;)
reszty składników uzywam czesto i mam :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

jo_miekka

#19
salsa w Kuchniach Świata i tego typu, w Almie bywają w słoiczkach z Thai Heritage

abkaś jasne, ze najlepiej wszystko, ale jak Marax pyta o bazę, to tak jej napisałam. Lepiej jak będzie miała bez liści i bez trawy, niż bez pasty curry i imbiru ;)


jo_miekka


salsa

dzieki dziewczyny !!  :beer:

teraz mam wrazenie ze wydzialam liscie tej firmy chyba w kauflandzie na stoisku orientalnym tylko nie wiedziałam co to i po co :D
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

golinda

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 06 Lut 2012, 09:20:35
jezu, nie dawajcie tak niespotykanych tytulow, bo az mnie zmrozilo, ze moje zabezpieczenie antyspamowe nie dziala i kogos przepuscilo lol lol

też od razu mi to przyszło do głowy

justynaaaa2

Cytat: abkasia w 05 Lut 2012, 18:29:37
4 filizanki  bulionu drobiowego ( 4 filizanki I1 filizanka ma ok 130 ml wody i 2i pol kostki rosolu drobiowego)
jak rozumiem mam wlać 4 filiżanki wody i w tym rozpuścić 2,5 kostki rosołowej? takiej zwykłej kostki ?

a tak w ogóle to jakoś mało mi się tej zupy wydaje z 4 filiżanek wody ;D 4 średnie porcje aż z tego wyjdą?