Piernikowy deser mrozony (parfait)

Zaczęty przez mayagaramond, 28 Gru 2011, 18:38:42

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mayagaramond



Zrobilam w drugi dzien swiat - niebo w gebie ;D

Przepis na 8 porcji:

40 g cukru pudru (ale ja z zasady daje mniej cukru niz w przepisie ;))
1-2 lyzeczek przyprawy do piernika
6 zoltek
200 g orzechowej masy nugatowej
7 lyzek rumu
400 ml kremowki
250 g mrozonych sliwek albo wisni
1-2 cukru
125 ml porto (mozna zastapic sherry)

Cukier puder, 2 lyzki wody, przyprawe do piernika i zoltka zmiksowac w kapieli wodnej na gesta mase. Wyjac z kapieli wodnej i mieszac do ostygniecia.
Polowe masy bugatowej rozpuscic w kapieli wodnej. Pozostaly nugat (dobrze schlodzony) pokroic w drobna kostke.
Rozpuszczony nugat i 2 lyzku rumu zmieszac z kremem jajecznym. Kremowke ubic na sztywno i razem z pokrojonym w kostke bugatem dodac do kremu.
Mase wlac do litrowej podloznej glinianej albo porcelanowej formy. Mrozic przynajmniej 4 godziny.

Owoce zalac na pol godziny pozostalym rumem. Dodac cukier i porto, dusic kilka minut.

Forme wstawic na chwile do goracej wody, przewrocic i wyjac parfait. Kroic w grube plastry, dodac sliwki i zjesc ;D




"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

callja

Cytat: mayagaramond w 28 Gru 2011, 18:38:42200 g orzechowej masy nugatowej
Czy chodzi o coś w stylu nutelli?? Blondynkowe pytanie, ale wolę się upewnić ;)
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

mayagaramond

#2
Cytat: callja w 29 Gru 2011, 22:25:50Czy chodzi o coś w stylu nutelli?? Blondynkowe pytanie, ale wolę się upewnić


nie...
Tu jest przepis:

http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,96856,2614628.html

Ale powinnas to normalnie dostac w sklepie, gotowe. To wyglada jak tabliczka czekolady, tylko jest grubsze.


Dodany tekst: 29 Gru 2011, 23:28:38

Nutella smakowo podejscie, ale nie dasz rady jej pokroic w kostke.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

callja

Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

jo_miekka


wrobelek0403

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mayagaramond

Zrobilam wczoraj na pracowa kolacje. Troche masy mi zostalo, wiec mam w domu jedna porcje ;D ;D
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"