Gęś pieczona

Zaczęty przez salsa, 20 Gru 2011, 11:34:15

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

salsa

Dziewczyny, czy któraś z Was ma SPRAWDZONY przepis na gęś pieczoną?
Co roku piekłysmy z mamą kaczkę na świeta a w tym roku postawiłysmy na gęś owsianą

CZy ktoras z was piekła? przepisow mamy kilka ale zalezy nam na sprawdzonym
kaczkę się piecze inaczej niż gęś, to juz wiemy :D

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

Kata

salsa Ja przepisu nie mam :D ale chciałam zapytać gdzie kupujecie gęś??
Pozdrawiam

Kata

salsa

#2
Kata, mama kupiła - ale ona   ją zamowiła specjalnie i o ile sie nie myle to w sklepie, gdzie zawsze zamawia też kaczkę i inne mięsa
oni ją tam znają wiec to jest z pewnoscią dobry produkt
ale z tego co wiem, to mozna kupic gęś owsianą - zapakowaną, polską - w wielu mięsnych   i to tez jest dobry produkt bo gęsi generalnie nie da sie hodować inaczej niż ekologicznie
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

konwalia

salsa ja tez kaczke raczej, ale jak znajdzies dobry sposob na ges, to sie skusze

Kata

No właśnie w żadnym sklepie w którym byłam gęsi nie mieli, ale może powinnam do Almy, albo Bomi podjechać?  :hmm:
Pozdrawiam

Kata


salsa

a byłas w jakims miesnym ? pytałas? bo tam gdzie mama kupuje tez nie ejst tak, ze te kaczki/gesi sobie leżakuja
tylko sie zamawia pani spisuje do zeszytu i masz do odbioru na konkretny termin
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

ishka82

salsa, a jak pieczesz kaczkę ??? bo w tym roku postanowiłam spróbować, ale właśnie żadnego sprawdzonego przepisu nie mam i nie chciałabym jakiegoś niewypału w Święta ;)

Kata

rilla Dzięki  :beer:

salsa Pytałam i nic, drobiu poza indykiem i kurakiem niet :(
Pozdrawiam

Kata

salsa

#9
Kata, kurcze no w rejonie moim rodzinnym ta gęś jest, bo w niedalekiej okolicy sa te gospodarstwa, wiec pewnie wystarczy zamowić w kazdym lepszym sklepie miesnm

ale poszukaj moze faktycznie w Almie :)

Dodany tekst: wto, 20 gru 2011, 12:53:48

ishka82 ja tylko aststuje :D
mama naciera tą kaczkę tymiankiem z solą i pieprzem, potem pakuje jej do brzucha jabłka i zaszywa kuper
piecze (nie pamietam ile niestety) z dodatkiem bulionu i w rekawie bez tłuszczu
na koniec rozcina rekaw i polewa tłuszczem ktory sie wypiekł i jeszcze wstawia na trochę, zeby skorka była chrupka
trzeba jednak uwazac, bo kaczka lubi byc sucha wiec nie mozna przesadzić
u nas akurat daje sie te jabłka kwasne zeby był aromat a nie słodycz
podaje z żurawiną

a i jakos na 40 minut przed koncem pieczenia dorzuca czasem ziemniaki w cwiartki do tej brytfanki (ale to jak nie piecze w rekawie tylko pod przykryciem) i w tym wszystkim te ziemniaki się pieką
ale to czasem ;)

musze cie ostrzec, ze dopiero trzecia pieczona kaczka wyszła nam dokładnie taka, jak chciałysmy - dopiero wtedy zaczełysmy ją robić na swieta, wczesniej były eksperymenty w ramach niedzielnego obiadu :D :D
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

jo_miekka

w Almie są gęsi mrożone
w całości i kawałki - piersi, uda

Ja sama robiłam gęś na 11.11, ale duszoną, nie pieczoną.
Generalnie z literatury wynika, że gęś robi się podobnie jak i kaczkę.
Gęś lubi majeranek i kwaśne dodatki, to na pewno.

Wiem, że nie pomagam, ale utalentowane gospodynie na pewno dadzą radę i bez konkretnego przepisu.

magoo

w zeszłym roku robiłam gęś na święta, ale nie pamiętam jak
chyba nie miałam konkretnego przepisu
ale mieso wyszło pyszne

ishka82


salsa

Cytat: jo_miekka w 20 Gru 2011, 13:12:10Generalnie z literatury wynika, że gęś robi się podobnie jak i kaczkę.
no własnie moja mama tez tak mowi - że upieczemy podobnie jak kaczkę ....
no ale ona tak ma - tu ponaciera, cos tam wpakuje do kupra i działa :D :D

a ja szukam inspiracji :D
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

siog

gesi nigdy nie robilam, ale znalazlam cos takiego
http://www.bbcgoodfood.com/recipes/2428/gordons-christmas-roast-goose-

kaczka z jablkami i z calvadosem mmmmmmm:)

katgoli

Cytat: siog w 20 Gru 2011, 14:02:05
gesi nigdy nie robilam, ale znalazlam cos takiego
http://www.bbcgoodfood.com/recipes/2428/gordons-christmas-roast-goose-

kaczka z jablkami i z calvadosem mmmmmmm:)

fajny przepis ale za wysoka temperatura pieczenia mysle ze nie bedzie odpowiednio miekka....my pieczemy ges kilka godzin w niskiej temperaturze i zawsze wychodzi pyszna...siog wyszukam nasz sprawdzony przepis i ci tu wpisze ....

salsa

kaczke to pieczemy spoko
a ta geś upieczemy chyba podobnie
i tak jak mowisz katgoli - długo i wolno :D
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

malutenka

#17
"Przedtem oczyszczoną i  wypatroszoną do pieczenia gęś opatrzyć wrzątkiem, obsuszyć i opalić nad spirytusem. Natrzeć wewnątrz i na zewnątrz solą i imbirem. Gdy gęś nietłusta naszpikować słoniną, podlać masła, rosołu, włozyć bobkowy liść, szczyptę majeranku i tymianku. Piec wolno. " Z Marii Disslowej :)

Dodany tekst: 22 Gru 2011, 19:02:59

Mogę jeszcze zarzucić gęś w winnym sosie, albo nadziewaną kaszą :D

Kasia

Cytat: malutenka w 22 Gru 2011, 19:01:20włozyć bobkowy liść
powiedzcie mi czy bobkowy i laurowy to to samo?
bo wiadomo sprzedają laurowy ale widze ze wiele osób mówi na laurowy własnie bobkowy, moja mama tez tak mówi :D

malutenka


Kasia

bobkowy to mi sie z takimi listami "na rany" kojarzy :D

malutenka


Kasia

no to dzięki za uswiadomienie :beer:

katgoli

Sprawdzilam-pieczemy sprawiona ges na kratce (pod spodem blaszka z woda) w piekarniku na 150stopni...ges okolo 4,5kg pieczemy okolo 5 - 5 i pol godz...do tego sos z warzyw, czerwonego wina i odcietych oraz przypieczonych skrzydel oraz karku gesi
przyprawy: odrobina skorki pomaranczowej, imbir,majeranek,czosnek