wigilia 2011

Zaczęty przez salsa, 14 Gru 2011, 11:49:44

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zosia2007

Cytat: emcia w 14 Gru 2011, 14:32:13racuchy /tego tu chyba nie było /
hehe u moich dziadkow to sie nazywa chyba pampuchy (takie racuchy bez owocow ;))
i dodatkowo jeszcze są chołupcie albo hołubcie (nie znam pisowni) - są to gołąbki pieczone z kaszą gryczaną i grzybami (mniam)
inne potrawy bardzo podobne do waszych

zwierzatko_mojej_mamy

kapusta z grochem + sos grzybowy do tego = hit kazdej wigilii ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

zosia2007

Cytat: golinda w 14 Gru 2011, 14:58:12
oooo, to może być dobre!

jest pyszne :)
tu jest jakis przepis ale nie wiem czy taki jak u mojej babci bo ona je dodatkowo piecze w piecu takim prawdziwym
http://gotowanie.onet.pl/13060,0,1,golabki-z-kasza-gryczana-i-grzybami,ksiazka_przepis.html

Kasia

#28
golinda, dwa rodzaje kapuchy robicie? znika Wam to?

u mnie jest
kapusta z grzybami
kap w galarecie
ryba po grecku
ryba faszerowana (nie zawsze)
pierogi z kapusta i grzybami
pierogi z serem na słodko (nie zawsze)
barszcz czerwony
śledzie w oleju
jakies inne śledziki, koreczki
pstrag smazony
zupa grzybowa z makaronem (makaron oddzielnie)
kompot z suszu
+ jakies wynalazki, co nam do głowy przyjdzie lub gdzies podpatrzymy

Dodany tekst: 14 Gru 2011, 15:08:01

Cytat: salsa w 14 Gru 2011, 14:13:06śledz w zalewie octowej z melczem (blee, nie odwazyłam sie nawet sprobowac nigdy)
moja babcia zawsze robiła, nigdy nie spróbowałam ;) bleeeeeeeeeee ikre lubie ale mlecz mi się obrzydliwie kojarzy bleeeeeeeeee jeszcze raz ;)

salsa

a znacie to:
kolacja wigilijna po polsku: karp po żydowsku, ryba po grecku, barszcz ukraiński i ruskie pierogi :D
a no i mozna tu dodać jeszcze golindowe śledzie po włosku :D
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

zwierzatko_mojej_mamy

z mleczem o tak tak ;) ppyszne ;) sam mlecz tez lol lol
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

tiliam

#31
glinda
jakie to są śledzie po włosku?


juz doczytałam w innym wątku
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

salsa

#32
no wałsnie moze jakby mi nie powiedzieli tego słowa mlecz... i ta zalewa taka dziwna
nie jem tego, tak jak nie jem makiełek i kapusty z grochem

tesciowa nie marudzi na szczescie :D
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

zwierzatko_mojej_mamy

moze nie chcieli mowic slow: sperma sledzia ? :D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

nionczka

Cytat: golinda w 14 Gru 2011, 14:58:12Cytat: zosia2007  Dzisiaj o 02:55:57
są to gołąbki pieczone z kaszą gryczaną i grzybami

oooo, to może być dobre!

Nooo, przepis dawajcie!
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

magdalinska

Cytat: emcia w 14 Gru 2011, 14:36:20
raz były kluski z makiem
chyba się nie przyjęły :)
uwielbiam. moja babcia robiła przepyszne, zawsze brałam dokładke. Mojej mamy mi nei smakuja....

nionczka

u nas jest
bigos
karp smażony i w galarecie (mało popularny)
barszcz i paszteciki do niego
i koniec
za mało nas, żeby gotować więcej
zresztą typowe wigilijne potrawy nas nie kręcą
w tym roku będzie nas 4 osoby, w tym dwa niejadki
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

nionczka

Cytat: emcia w 14 Gru 2011, 14:36:20
raz były kluski z makiem
chyba się nie przyjęły :)
u nas też. za bardzo lubimy, więc innych nie chcemy jeść

kutia się nie przyjęła, bo za słodka

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

nionczka

Cytat: golinda w 14 Gru 2011, 15:25:34aaa... bigos też jest u nas, ale już na kolejne dni, bo to z mięsem
my chyba nie pościmy, ale głowy nie dam
wigilia to nie jest dzień, w którym nastawiam się na rozkosze podniebienia
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

salsa

Cytat: golinda w 14 Gru 2011, 15:23:48do każdej kapusty trzeba dodać zmielonego kminku,
:bad: :bad: :bad: :bad:

jak to dobrze, ze w moich rodzinnych stronach ta przyprawa nie istnieje
za to tu .........

nie moge nawet w myslach rpzełknąc tej kapusty :D
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

konwalia

opłatek, zupa rybna z łazankami, barszcz z uszkami, ziemniaki, karp smażony, łosoś grillowany, miruna smażona, kapusta z grzybami, pieczarki(najczęściej panierowane kapelusze), masło klarowane do ziemniaków, kompot z suszu i u nas je sie slodkie-kutia, sernik, makowiec

wrobelek0403

Cytat: emcia w 14 Gru 2011, 14:32:13
menu lubelskie ;)

- barszcz z uszkami
- karp smażony
- jakaś inna ryba smażona
- ryba po grecku
- kapusta z grzybami
- kapusta z grochem a raczej groch z kapustą
- ziemniaki z cebulką i tym ciemnym olejem  /mój ojciec to je/
- śledzie w occie z cebulą
- śledzie ze śliwkami i rodzynkami /polecam-przepis chyba twinnie/
- śledzie "po kaszubsku" mojej mamy
- pierogi z kapustą i grzybami
- racuchy /tego tu chyba nie było :D/



wiem od babci, ze kapusta z grzybami i z grochem była u niej na wigilii i pierogi z kapusta.

mojej mamie sie nie chce tyle robic, wiec jest,

barszcz z uszkami,
karp smazony
karp w galarecie,
3 rodzaje sledzi - z cebulką, z sosem musztardowym i pod pierzynką chrzanową,
kompot
kluski z makiem

wiecej i tak nikt nie jest w stanie wcisnąc :D

na swieta jest bigos, pieczone miesa na zimno, sałatka jarzynowa i kaczka/indyk. :)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

inkageo

Jak się robi te śledzie pod pierzynką chrzanową? Brzmi fajnie :)
Mi do szczęścia wystarczają barszcz z uszkami i karp :) No ale jakieś śledzie bez cebuli może bym zrobiła :)
Imagine there is no hate

wrobelek0403

#43
inkageo zapytam, zdaje sie ze tam tez jabłko jest :knuje:

Dodany tekst: 14 Gru 2011, 18:03:45

chrzan z jogurtem jako baza, do tego rodzynki

śledzie wcześniej zalewa się olejem z cebula przez kilka dni, przed podaniem odsacza,

posypac pokrojonymi ogórkami kiszonymi, i startym kwasnym jabłkiem, polac sosem,
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mobka

U mnie w rodiznnym domu tez sie za wiele nie robi, zazwyczaj jest:
Barszcz z uszkami, karp smazony, karp w galarecie, ziemniaki, pieczywo, od kilku lat pierogi z kapusta i grzybami, pieczarki duszone ze smietana, salatka jarzynowa, kluski z makiem. Z ciast zazwyczaj makowiec i sernik + jeszcze jedno. Ale nas zostalo piecioro doroslych i Kuba.
U tesciow jest jeszcze grzybowa, ryba po grecku, ryba zapiekana z parmezanem, kilka rodzajow sledzi, paszteciki z kapusta i grzybami, kompot z suszu, kutia i jakies salatki. DO tego duuuzo ciast. Zawsze wsyzstkiego masa zostaje, choc u nich maksymalnie na Wigilii jest 10 osob. 

W swieta u mnei sie je wedliny, pieczone miesa na zimno, salatke jarzynowa, karpia w galarecie...

Poniewaz na swieta zostajemy w Wawie we troje, to bedzie: barszcz z uszkami, pierogi z kapusta i grzybami, moze karp (choc w sumie oboje z mezem nie lubimy, wiec moze bedzie inna ryba, ale jakas ryba bedzie - obstawiam, ze pstrag pieczony moze), salatka jarzynowa, pierniczki i moze jeszcze inne ciasteczka (cranberry noel lub czeskie winne), tradycyjny sernik (bo za mna chodzi), makowiec zawijany. Na swieta cos upieke - moze kaczke? hmmm.

magoo

u nas na wigilie zawsze jest: barszcz z uszkami, zupa grzybowa, karp, inna ryba, pierogi z kapustą i grzybami, jakieś śledzie, kapusta z grzybami, kluski z makiem/łamańce, kompot z suszu - czyli postnie
wszelkie sałatki, bigosy, wędliny, mięsa i ciasta jemy już na święta

magdalinska

Cytat: golinda w 14 Gru 2011, 15:31:25
tego W OGÓLE nie czuć, bo się na cały gar dosypuje ćwierć łyzeczki

zgodze sie, nienawidze kminku bardziej niz zurku, a nie czuje tego zmielonego np. w bigosie czy czyms innym

zwierzatko_mojej_mamy

-barszcz czerwony z pasztecikami
-kapusta z grochem i grzybami
-karp smazony
-sledzie, zwykle 3 rodzaje
-kompot z suszu
-kutia

do tego wszystkiego tylko chleb do przegryzienia
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

nionczka

#48
Nie spotkałam się do tej pory z ziemniakami na wigilię.

Dodany tekst: 14 Gru 2011, 20:01:38

Zapomniałam o mięsach pieczonych. Moja mama piecze ze 3 różne, ze śliwką, z czosnkiem i mdławe. Wszystkie pyszne. Jest potem co podgryzać przez tydzień.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Kasia

u nas też ziemniorów nie ma ;) tyle żarcia ze chleb nie schodzi, co dopiero pyry ;)

a sluchajcie, jak macie dwie zupy to tak kolejno jecie czy to do wyboru?

bo u mnie np. grzybowa jest jako pierwsze danie, zaraz po opłatku
potem ryba smazona oraz kapusta jako odpowiedniki drugiego dania

a barszcz to tak do popicia do pierogów z kapucha np. :D