Chleb + maszyna/automat do pieczenia chleba

Zaczęty przez tachogti, 24 Paź 2007, 23:17:28

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gioseppe

czy któraś z Was ma automat/maszyne do pieczenia chleba?
jesli tak to zadowolone jestescie? dobry chlebus piecze? trudne i dlugie przepisy czy rach ciach, wlozyc do maszyny i czekac az chlebek sie zrobi?


PS niby maszyna ale do chleba wiec postanowilam watek rozpoczac w tej strefie ;)
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

fasolka1980

Gios - jesli masz za duzo miejsca w kuchni... jest mnostwo latwych, szybkich przepisow na chleb bez uzycia maszyny  ;)

gioseppe

Cytat: fasolka1980 w 20 Sty 2009, 14:57:18
Gios - jesli masz za duzo miejsca w kuchni... jest mnostwo latwych, szybkich przepisow na chleb bez uzycia maszyny  ;)
w piekarniku?
wlasnie to "miejsce" mnie skutecznie zniecheca :) jedyne - na lodowce ;)
zwierzak, dzieki za link!
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

fasolka1980

ja zawsze pieke w piekarniku i jest pyszny

gioseppe

Cytat: dagi w 19 Gru 2008, 13:08:49
to ja dorzucę jeszcze taki przepis, z którego robiłam ostatnio chleb - wszystkim bardzo smakował i na pewno co jakiś czas będę go robić
(przepis pochodzi z forum gazety:  http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,60478506,60478506.html
o ja cie ale czad!

Cytat: Majeczka w 14 Wrz 2008, 14:02:12
wczoraj dostalismy jeszcze jeden prezent, taki poslubny i to wlasnie byla maszyna do chleba.
a jaki ten automat? mozesz wkleic foto?

Cytat: nionczka w 13 Sty 2008, 13:50:08
Wczoraj kupilam maszyne do robienia chleba.
piekny chlebus!

Cytat: ze_nitka w 03 Sie 2008, 20:58:29
O taką maszynę mam : http://www.moulinex.pl/products/electrical-cooking/breadmakers/Homebread.htm

nionczka, ze_nitka, majeczka
dalej jestescie zadowolone ze swoich maszyn?
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

gioseppe

masz jakies sprawdzone przepisy?
w maszynach podoba mi sie to, ze mozna nastawic chleb na wlaczanie o danej godzinie i pyszny chlebus gotowy na rano...
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

noki

Maszyny nie mam, bo miejsca w kuchni za malo :(
Korzystam z przepisow zamieszczanych na blogach:
http://pracowniawypiekow.blogspot.com/
http://whiteplate.blogspot.com/

golinda

#32
ja mam, mąż się zajmuje pieczeniem, a gotowe mieszanki różnych chlebów kupuje tutaj:
http://www.bogutynmlyn.pl/

wsypuje tylko zawartość do maszyny, dodaje wody (koniecznie ciepłej!!!) i odrobinę oliwy, włącza i po jakichś 3h chlebek jest gotowy
mi najbardziej ostatnio smakują wszystkie odmiany chleba orkiszowego
naprawdę polecam, bo chlebuś jest pyszny i bez zbędnych dodatków

a maszynę mamy Moulinex, z tą opcją do robienia dodatkowo bagietek

p.s. ciasto na pizzę wyrabia bajecznie!!!

Dodany tekst: 20 Sty 2009, 20:52:38

Cytat: gioseppe w 20 Sty 2009, 15:11:59

w maszynach podoba mi sie to, ze mozna nastawic chleb na wlaczanie o danej godzinie i pyszny chlebus gotowy na rano...

na to bym się nie napalała, jednak lepiej nastawić późnym wieczorem i mieć rano letni chleb, bo bardzo ważna jest ta ciepła woda, a niestety przy opóźnionym włączaniu jest to niemożliwe
ta woda sprawia, że chleb jest o wiele bardziej pulchny i miękki (dobrze nawet gorącą dać, jak do ciasta na pierogi)

gioseppe

#33
golinda dzieki
ten moulinex to na zywo taka wielka krowa?:) czy daje rade?

Dodany tekst: 20 Sty 2009, 21:39:15

noki dzieki za stronki!

Dodany tekst: 20 Sty 2009, 21:39:48

zwierzatko_mojej_mamy
czy moglabys skleic jeden watek z drugim? nie chce wprowadzac zamieszania ;)
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

golinda

gioseppe, no małe to to nie jest..., na razie stoi na lodówce, ale w nowej kuchni już mąż sobie na to jedną szafkę zarezerwował :)

gioseppe

moj maz namawia mnie na ten wehikul juz od pol roku a ja ciagle sie bronie rekami i nogami ;)
ale coraz bardziej mnie kusi, w krakowie jakis ten chleb malosmaczny jest
jedyny normalny sprzedaja chyba w piekarni u mojego taty
moze sie zlamie i kupie ?:)
a robilas chleb w piekarniku? masz porownanie czy jest inny lepszy w smaku?
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

golinda

Cytat: gioseppe w 20 Sty 2009, 21:47:14

a robilas chleb w piekarniku? masz porownanie czy jest inny lepszy w smaku?

robiłam, nie smakował mi - zresztą ta maszyna za Ciebie wyrabia ciasto, więc nie ma babrania się i robienia pobojowiska w kuchni ;)

my też kupiliśmy tą maszynę ze względu na (nie)smak chleba warszawskiego
ale bardzo ważne jest też dla mnie to, że wiem, co jem :)
w piekarniach dodają jakieś emulgatory etc., tutaj masz wszystko naturalne
no i te gotowe mieszanki to jest naprawdę super sprawa! polecam!

giga

golinda,ile waży taki chlebek po upieczeniu i jak długo się go piecze.Ja w planach mam zakup takiej machiny .
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

gioseppe

Cytat: golinda w 20 Sty 2009, 22:00:17
robiłam, nie smakował mi - zresztą ta maszyna za Ciebie wyrabia ciasto, więc nie ma babrania się i robienia pobojowiska w kuchni ;)
a jak z myciem tej maszyny? duzo babrania? :D

Cytat: golinda w 20 Sty 2009, 22:00:17
no i te gotowe mieszanki to jest naprawdę super sprawa! polecam!
ale z niegotowych mieszanek, po swojemu tez mozna, nie?
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

golinda

Cytat: gioseppe w 20 Sty 2009, 22:16:06
Cytat: golinda w 20 Sty 2009, 22:00:17
robiłam, nie smakował mi - zresztą ta maszyna za Ciebie wyrabia ciasto, więc nie ma babrania się i robienia pobojowiska w kuchni ;)
a jak z myciem tej maszyny? duzo babrania? :D

Cytat: golinda w 20 Sty 2009, 22:00:17
no i te gotowe mieszanki to jest naprawdę super sprawa! polecam!
ale z niegotowych mieszanek, po swojemu tez mozna, nie?


nie ma mycia, wyciągasz tą foremkę, w której piecze się chleb i ją przecierasz szmatką

z niegotowych też można, jasne! ale więcej roboty i nie wyszedł nam ani razu taki dobry..., no ale to pewnie kwestia wprawy

gioseppe

piwko!
w takim razie musze to gruntownie przemyslec
miejsce na lodowce jest ;)
mnie kusi zelmerowska maszyna ze wzgledu na przekonanie do marki
ta
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


ewentualnie ta
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


ale malo o nich opinii w necie
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

gioseppe

Cytat: dagi w 19 Gru 2008, 13:08:49
to ja dorzucę jeszcze taki przepis, z którego robiłam ostatnio chleb - wszystkim bardzo smakował i na pewno co jakiś czas będę go robić
(przepis pochodzi z forum gazety:  http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,60478506,60478506.html


czy wiecie moze kiedy dosypuje sie ziarna na wierzch chleba? i czym pomerdac chlebek z gory zeby sie trzymaly?:)
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

noki

Jedyne ziarna jakimi posypywalam to sezam, slonecznik i mak - dawalam przed wlozeniem do pieca/piekarnika. Co do smarowania wierzchu, to probowalam zoltka, zoltka z woda, zoltka z bialkiem, bialka, bialka z woda, mleka... Imho zoltko z bialkiem najlepiej sie sprawdzalo jesli chodzi o przywarcie ziaren, ale po samym zoltku skorka ladniej wygladala.

gioseppe

Cytat: noki w 23 Sty 2009, 21:36:36
Imho zoltko z bialkiem najlepiej sie sprawdzalo jesli chodzi o przywarcie ziaren, ale po samym zoltku skorka ladniej wygladala.
dzieki :) piweczko!
a nie przyjarało sie za bardzo na tym zoltku z bialkiem?
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

noki

nigdy nie zdazylo - ani w przypadku buleczek, ani bochenka. (buleczki pieke 10 minut krocej)

gioseppe

ale wedlug tamtego przepisu tem chleb sie piecze dluugo
1h i to w 230 C
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

noki

Cytat: gioseppe w 24 Sty 2009, 16:42:26
ale wedlug tamtego przepisu tem chleb sie piecze dluugo
1h i to w 230 C
tylez samo chleb trzymam, tylko na 200-210 w piekarniku z termoobiegiem.

gioseppe

#47
no dobra, upieklam wedlug tego przepisu z gazety...
nie mialam 2 keksowek wiec zrobilam w duzej blaszce (wlasnie taki podwojny keks)
wyglada ladnie ale smaku boje sie poznac :P


Dodany tekst: 25 Sty 2009, 22:30:37

w smaku spoko ale jak na moj gust za slodki ;)
niepotrzebnie w przepisie jest cukier
i nie smakuje to jak chleb a raczej jak bulka (chyba przez krupczatke)
ale bardzo smaczne :)
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

sputnik_sweetheart

#48
tachogti zrobiłam wczoraj wg Twojego przepisu i w ogóle nie urosło...czy tam nie powinno być drożdży? sam proszek do pieczenia? bo wyszło dobre w smaku tylko płaskie...potem zrobiłam drugie takie bardziej drożdżowe i z mąką żytnią ale bliżej temu do ciasta niż do chleba :(

Dodany tekst: pon 23 lut 2009 15:50:47 GMT-1

hmmm, tutaj jest dużo chlebowych przepisów, tylko ciekawe czy to tak pięknie wychodzi...
http://mojewypieki.blox.pl/2008/10/Chleb-mleczny-na-zakwasie.html

Dodany tekst: wto 24 lut 2009 09:12:25 GMT-1

Mojego uporu chlebowego ciąg dalszy :D wczoraj wykonałam i wyszedł :D

Babciny chleb pszenno-żytni na maślance





Składniki na 2 bochenki:


1 paczka suszonych drożdży granulowanych (7 g) lub 14 g świeżych
1/4 szklanki ciepłej wody (40 - 45 st.)
2 łyżki cukru
6 łyżek miękkiego masła lub margaryny
2 łyżeczki soli
1,5 szklanki ciepłej maślanki (40 - 45 st.)
2,5 szklanki mąki żytniej razowej
2 -2,5 szklanki mąki pszennej
W dużej misce rozczynić drożdże z wodą; dodać cukier i odstawić na 5 minut (aż drożdże się spienią). Domieszać masło, sól, maślankę. Dodać mąkę pełnoziarnistą i dokładnie zagnieść. Powoli dodawać mąkę pszenną, zagniatając, aż ciasto będzie gładkie, ale twarde. Odstawić na kwadrans. Ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i zagnieść, aż będzie gładkie i sprężyste, około 10 minut. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1 godziny). Ciasto podzielić na dwie części. Uformować dwa bochenki, na kształt okrągły, pozostawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości na blaszce lub lepiej - w koszyku (45 - 60 minut). Przed pieczeniem można naciąć bochenki, posmarować z wierzchu mlekiem. Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 190 st., aż chleb się przyrumieni, a postukany od dołu będzie wydawał głuchy odgłos. Wyjąć, ostudzić na kratce.


mniam :) tym razem smakował jak chleb :)

kotabma

sputniczku a czy mozesz upiec taki chlebek i przeslac mi do domku
tylko pamietaj ze ja lubie cieply

jak patrze na to zdjecie to az mi slinka leci ;P
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login