tarty NIE na słodko

Zaczęty przez golinda, 02 Paź 2011, 13:15:13

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

foszek

Ja pieke albo w tortownicy albo w formie zaroodpornej, wyciagam lopatka do tortu, nie ma problemu jak cos wyjdzie nie tak wizualnie :D

Ja ostatnio robilam tarte paprykowa, a druga z tunczykiem.
Zastanawiam sie jakby wyszla tarta, jakbym dzien wczesniej upiekla spody  :hmm: czy duza strata bylaby na smaku.

rudasekawf

Cytat: foszek w 19 Paź 2011, 21:28:26Zastanawiam sie jakby wyszla tarta, jakbym dzien wczesniej upiekla spody  hmm czy duza strata bylaby na smaku.
Nigdy nie robiłam, ale w necie pisali, że będzie pyszne jeśli w lodówce zostawisz lekko podpieczone. Dużo osób robi też więcej ciasta i taką surową kulkę wkłada do zamrażalki i wyjmuje dzień przed planowaną tartą.

magoo

foszek surowe ciasto zostawiałam na noc, podpieczonego nigdy

aaaa i masa  :beer: dla elvelve za patent żeby ciasta nie podpiekać, tylko bułka podsypać
ostatnio tak robiłam i bardzo dobre wyszło
spód nie był wilgotny (tego nie znosze)

Basia

Hallo;-)

ale mnie tu dawno nie było  :blush:

a że uwielbiam tarty pod każda postacią to dorzucę jeszcze mój jeden sprawdzony przepis.
Przepis przetestowany m.in na Zuzi, Riannce i Mikulcu  ;)

ciasto francuskie
pierś z kurczaka
6 plasterków boczku pokrojone na kawalki
ok 15 dkg pieczarek
pół papryki
1 cebula
garść różyczek brokuła lub szpinak w liściach
1 żółtko
1 jajko
ricotta
1/2 kubka śmietany 18%

foremke wykladamy ciastem francuskim, nakłuwamy widelcem spód. Ja nie podpiekam wcześniej ciasta tylko ustawiam piekarnik na grzanie górne;-)
Kurczaka posolić, popieprzyć i usmażyć na oliwie. Potem pokroić w kostkę. Na tej samej oliwie podsmażyć boczek . Na sam koniec dodać szpinak lub brokuły.
Śmietanę wymieszać z ricottą, jajkami. posolić, popieprzyć.
Wszystkie składniki wymieszać razem ze śmietaną i przełożyć do formy.
Piec w temp 190 stopni: 35 minut tylko na grzaniu górnym i 15 na grzaniu góra i dół.

Modyfikacji przepisu jest mnóstwo. Ja dodaje to co mam aktualnie w lodówce :thumbup: np szynkę, pora, cukinie, łososia...

Smacznego!


Koniec ery grzecznej dziewczynki .....................

Basia

Cytat: golinda w 28 Paź 2011, 18:40:41
brzmi bosko! ;D

i takie jest  :blush:
aż sama się zdziwiłam jaki ten farsz z ricotta jest dobry;-)
polecam!
Koniec ery grzecznej dziewczynki .....................

rudasekawf

#80
Zrobiłam tartę według przepisu golindy, tym razem z boczkiem w plastrach tak jak w przepisie i o niebo lepsza od poprzedniej z podpieczonym boczkiem. Jedyne co to podczas pieczenia pochodzi mi trochę wodą chyba sosu pomidorowego, pomimo, że daję go bardzo gęsty.

Polewam za przepis :) Super smaczne


Cytat: Basia w 28 Paź 2011, 17:51:14

ricotta


Powiedzcie ignorantowi jak się ten ser kupuje, pakowany jak camembert czy na wagę ? Nigdy nie używałam, a tarta z nim też brzmi pysznie.

salsa

ja na wigilie z dziewczynami zamierzam zrobic tarte z grzybami :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

magoo

Cytat: golinda w 14 Gru 2011, 11:29:34
ja też robię na wigilię, ale z grzybami, kapustą i śliwkami
możesz podać przepis???

Cytat: golinda w 14 Gru 2011, 13:54:53

sałatka śledziowa w stylu włoskim


i na to też???

salsa

Cytat: emcia w 14 Gru 2011, 14:45:09
bo to mocno dziwne jest :D
też nie przepadam
no jest i jak widze jak sie tym u męza zajadają to az mi niedobrze na sam widok :D
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

magoo

a ja sobie z pl przywiozłam kapustę kiszoną (tak wiem  :stupid: ) i zastanawiam sie czy dać ją do pierogów czy do tej tarty
do wszystkiego chyba mi sie wystarczy
a kapusta rewelacja, z targu, od sąsiada mojej babci, normalnie pycha

zwierzatko_mojej_mamy

oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

magoo

Cytat: golinda w 14 Gru 2011, 14:48:49
magoo, nie pomogę, bo jedno i drugie extra ;)

a dzisiaj kolega obiecał mi że da trochę grzybów suszonych, bo mam ich ciągły deficyt
grzyby też przywiozłam ;)

salsa

moja mama ma taka kolezankę ktora zbiera te grzyby jak opentana a potem rozdaje znajomym bo jzu nie ma co z tym robić
ja mam w zamrażalniku jeszcze woreczek suszonych zeszłorocznych a mama mowi ze pani Jadzia juz naniosła jej torby nowych :D
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

magoo

mi mama zapas podarowała
a sama dostała od ciotki, której chlopak jest zapalonym grzybiarzem :)

salsa

Zwierzu wez to jeszcze przerzuć :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

zuzia

golinda
a na weekend żadnej tarty nie przewidujesz? albo w piątek wieczorem? lol

rudasekawf

Kilka dni temu wyszła mi nawet dobra tarta. Tak w ramach inspiracji :) Ciasto jak zawsze, farsz - suszone pomidory, pomidory zwykłe, salami i resztka podstarzałej krakowskiej suchej lol, cebula czerwona, trochę czerwonej fasoli i kukurydzy. Przed nałożeniem farszu posmarowałam ciasto mieszanką przecieru pomidorowego i pikantnego ketchupu, na to farsz, wszystko zalałam sosem beszamelowym do którego dałam dwa serki topione, tarty ser, sól i dużo pieprzu. Na wierzch plastry sera, posypane ziołami prowansalskimi.