tarty NIE na słodko

Zaczęty przez golinda, 02 Paź 2011, 13:15:13

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

konwalia

#25
Cytat: fasolka1980 w 04 Paź 2011, 10:03:02
a czy mozecie tez podac sprawdzony przepis na ciasto kruche do tarty?
ja robię tak:300g maki pszennej(czasem pół na pół z orkiszowa), 100g masła ekstra, 2 łyzki zimnej wody, zółtko, sól-zimne składniki szybko łacze i do lodówki, potem do formy, wykładam papierem, wysypuje fasole(wielorazowa :D) i na 10-15min do nagrzanego piekarnika, potem wysypuje fasole i jeszcze z  minut i dopiero nadzienie(robie w czasie pieczenia)
wychodzi extra kruche, całej roboty z 30min

fasolka1980

konwalia dzięki, u Ciebie jest mniej masła, wypróbuję  :beer:

salsa

moj maz tez nie bierze całej kostki
ale robi bez jajka
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

konwalia

Cytat: salsa w 04 Paź 2011, 11:55:01ale robi bez jajka
tylko zółtko daję(optymalnie to ugotowane i przetarte ale za duzo roboty)
nigdy białka, bo nieprzyjemnie by stwardniało i lekko podrosło

fasolka i jak wyłozysz formę, podociskaj i ponakłuwaj widelcem

salsa

zołtko to dalej jajko (jego czesc)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

rudasekawf

Tarta siedzi w piekarniku :) Zobaczymy co mąż powie :)

Ja ciasto robię z:
250g mąki
125g masła
1/2 łyżeczki soli
1 ł. oliwy
1/4 szklanki wody


zwierzatko_mojej_mamy

#31
o - w przepis rudaska wierze, w golindy nie ;) bo do kostki masla wsypalam wiecej niz szklanke maki, a szklanka ma 250g, a u golindy jest jesszcze woda do tej kostki i tylko 30 g maki;) moze ktos sie rypnal i mialo byc 300 ? :D

Dodany tekst: 04 Paź 2011, 12:06:01

ale ze mnie cwok lol lol gramy i dekagramy mi sie popieprzyly lol lol
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

konwalia


iksa_nl

tak czytam i czytam ten watek i nabieram ochoty na pierwsza probe z tarta.
A to maslo to takie zwykle maslo-maslo czy np. "Kasia"?

konwalia

#34
MASŁO EXTRA!!!!! czyli min 82%tł

zwierzatko_mojej_mamy

no przeciez zlozylam samokrytyke, zem ćwok jest :D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

Angie

200 mąki, 90 masła, 50 wody i sól :D
Ciasto na pół godziny do lodówki.
Jest super :)

emcia

#37
to Was zaskoczę :D
biorę szufelkę mąki, cukru ciut, pół masła, trochę wodą poleję i też daje radę
jak się nie lepi, to dodam czegoś i wychodzi

tiliam

ja dzisiaj chyba zrobię z brokułami, szynką i cebulką ...
naszło mnie jak nie wiem co
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

rudasekawf

#39
Dobra, zrobiłam polecaną przez golindę tarte z boczkiem. Mąż mnie ubóstwia i nosi na rękach :)  

katgoli

Cytat: golinda w 02 Paź 2011, 13:15:13
proponuję w tym wątku wpisywać swoje propozycje

ja ostatnio robiłam z podgrzybkami - dobre, ale pachnie ładniej niż smakuje

za to moim nr 1 jest taka tarta:

sos gęsty pomidorowy (pomidory, czosnek, zeszklona cebulka, zioła, pieprz, sól)
kładę go na podpieczoną tartę
na to boczek wędzony (plastry Morliny)
cienkie plastry cebuli, najbardziej lubię tę cukrową
kawałki pomidorów świeżych i suszonych
trochę gorgonzoli i fety


kobieta w ciazy nie powinna czytac takich przepisow  :blush:....teraz bedzie ta tarta za mna chodzic az zrobie :-)

golindo czy moglabys prosze napisac ile tych pomidorow na sos i jakie ziola bierzesz?  :thankyou:

emcia

Cytat: rudasekawf w 04 Paź 2011, 17:03:02
Dobra, zrobiłam polecaną przez golindę tarte z boczkiem. Mąż mnie ubóstwia i nosi na rękach :) 

zrobiłam cebulowo-kiełbasianą
zachwycał się okrutnie, choć chyba liczył na ciasto

rudasekawf

Cytat: golinda w 04 Paź 2011, 21:51:37podsmażam czosnek (plastry) na oliwie z pestek winogron (każdy na czym lubi) i cebulkę
dodaję obrane ze skórki pomidory (jeśli świeże) albo z puszki
duszę wszystko
dodaję pieprz świeżo mielony, zwykle czarny i zielony, oregano i bazylię, pieprz cayenne albo  odrobinę świeżej piri piri bo lubię ostre sosy (no i sól)
wszystko razem miksuję
duszę, a potem zwiększam "ogień", żeby zgęstniało (ewentualnie dodaję łyżkę koncentratu, będzie gęstsze)
Robiłam na czuja ten sos, ale bardzo podobnie jak się okazuje. Boczek miałam tłusty niestety, więc go minimalnie podpiekłam na patelni, żeby się wytopił lekko. I na sos dałam jeszcze salami, na to druga partia sosu i dalej jak  golindy :)

katgoli

Cytat: golinda w 04 Paź 2011, 20:51:37
podsmażam czosnek (plastry) na oliwie z pestek winogron (każdy na czym lubi) i cebulkę
dodaję obrane ze skórki pomidory (jeśli świeże) albo z puszki
duszę wszystko
dodaję pieprz świeżo mielony, zwykle czarny i zielony, oregano i bazylię, pieprz cayenne albo  odrobinę świeżej piri piri bo lubię ostre sosy (no i sól)
wszystko razem miksuję
duszę, a potem zwiększam "ogień", żeby zgęstniało (ewentualnie dodaję łyżkę koncentratu, będzie gęstsze)




wielkie dzieki  :thankyou:  :beer:

fasolka1980

a podajcie jeszcze plis przepisy na tarte ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - z proporcjami pls :pray: :pray: :pray: :pray:


:thankyou:

salsa

fasolka - robisz szpinka jak  do makaronu tylko bez zadnego "zabielacza"
szpinak + czosnek + przyprawy
pomiroy kroisz w kawałki - ile uznasz za stosowne
robisz sos: miksujesz jogurt grecki, ser  lazur , ze dwa zabki czosnku (ja daje wiecej) mozna dodac odrobinke fety a ja nie feta to soli
pieprz, mozna dodac ewentulanie jajko ale ja nie daje


szpinak walisz na podpieczony spod posypuszesz pomidorami i polewasz sosem

zapiekasz :D
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

magdalinska

#46
ale takie dokładne przepisy, bo ja mam dwie lewe rece w kuchni  :pray:

Dodany tekst: 05 Paź 2011, 12:39:59

a jakie przyprawy do szpinaku?

emcia

Cytat: magdalinska w 05 Paź 2011, 12:38:26
ale takie dokładne przepisy, bo ja mam dwie lewe rece w kuchni  :pray:

Dodany tekst: 05 Paź 2011, 11:39:59

a jakie przyprawy do szpinaku?
na pewno gałka, sól i pieprz

salsa

czosnek tyle ile lubisz (ja poł głowki) posiekac i na oliwe
na to szpinak  praktycznie po chwili zeby czosnke nie zbrazowiał - jak lisciasty to duzo (posiekac wczesniej! ), ze dwa peczki
jak mrozony to jedno opakowanie
swiezy podsazyc chwile sol pieprz gałka
mrozony - jak sie rozmrozi to jeszcze chwile do podsazenia - sola pieprz gałka
ja daje na oko

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

magdalinska

ok, dzieki :) robie w sumie podobnie (z fetą, do makaronu), tylko o gałce nie wiedzialam