tarty NIE na słodko

Zaczęty przez golinda, 02 Paź 2011, 13:15:13

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

golinda

proponuję w tym wątku wpisywać swoje propozycje

ja ostatnio robiłam z podgrzybkami - dobre, ale pachnie ładniej niż smakuje

za to moim nr 1 jest taka tarta:

sos gęsty pomidorowy (pomidory, czosnek, zeszklona cebulka, zioła, pieprz, sól)
kładę go na podpieczoną tartę
na to boczek wędzony (plastry Morliny)
cienkie plastry cebuli, najbardziej lubię tę cukrową
kawałki pomidorów świeżych i suszonych
trochę gorgonzoli i fety

zapiekam

zajadam się aż się nie skończy, aż nie pęknę

i najbardziej lubię tartę na zimno!

robię też ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą

salsa

#1
a był gdzies watek o tartach wytrawnych.......

Dodany tekst: 02 Paź 2011, 14:20:13

stare te przepisy pewnie większość z nas juz je pozmieniała , np ja :) http://strefaslubna.pl/forum/index.php/topic,4660.0.html

http://strefaslubna.pl/forum/index.php/topic,1298.0.html

http://strefaslubna.pl/forum/index.php/topic,4490.0.html

http://strefaslubna.pl/forum/index.php/topic,2092.0.html

http://strefaslubna.pl/forum/index.php/topic,3818.0.html

http://strefaslubna.pl/forum/index.php/topic,4655.0.html

o i ja nie wstawiałam przepisu na moja ulubiona tarte ze szpinakiem serami i pomidorami suszonymi ?? ani na druga - brokułową ? ! jestem soba zdegustowana :D
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

konwalia


zwierzatko_mojej_mamy

z kurkami, cebula, porem i plesniakiem siedzi w piecu ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl


brawurka

ja uwielbiam i często robię, bardzo prostą i zwykłą, tanią tartę cebulową.
na podpieczone ciasto wrzucam podduszony czosnek z cebulą, czasem dodaję paprykę, czasem pieczarki, zalewam śmietaną wymieszaną z dwoma jajami. przyprawiam tylko solą i pieprzem.

rudasekawf

Cytat: golinda w 02 Paź 2011, 14:15:13za to moim nr 1 jest taka tarta:

sos gęsty pomidorowy (pomidory, czosnek, zeszklona cebulka, zioła, pieprz, sól)
kładę go na podpieczoną tartę
na to boczek wędzony (plastry Morliny)
cienkie plastry cebuli, najbardziej lubię tę cukrową
kawałki pomidorów świeżych i suszonych
trochę gorgonzoli i fety

zapiekam

Dziś na obiadek ma być ta tarta. Moje pytanie, ile czasu muszę zapiekać ją z tym boczkiem, żeby zdążył się zrobić, a ciasto nie sfajczyło? będzie to moja druga w życiu tarta, więc nie bijcie za głupie pytanie :)

emcia

najpierw podpiekasz ciasto
a potem to pewnie jak pizza, widać co widać

konwalia

ja zapiekam 15-20min(spód 10-15 + 5)

salsa

rudasek zasada jest taka ze podpiekasz spód potem dajesz suche składniki na koniec polewasz gestym sosem :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

salsa

Cytat: golinda w 04 Paź 2011, 09:50:15a czyja to zasada?
no ja tez znam takie gdzie sos pozniej - ale to nie sa wersje z sosem do zapiekania
a jak sos wczensniej to cienka warstwa a nie takie "polewanie"-chodzi o to,zeby sie to nie rozciapało
tak jak pizza - nie daje sie zbyt wielu mokrych skłądników bo potem sie rozciapuje
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

tiliam

#11
co do sosu, to co kto lubi i jaką tartę / sos robi

ale mi narobiłyście smaka na tartę NO!
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

elve

ja wszystko piekę razem, nigdy nie podpiekam spodu od tart i wychodzi, podsypuję tylko spód lekko bułką tartą

salsa

#13
Cytat: golinda w 04 Paź 2011, 09:00:42
no tak tak - sos musi być gęsty
nie może się na wierzchu zrobić zupa :)

no tak tak :) zupa nie jest wskazana :)

Dodany tekst: 04 Paź 2011, 09:04:13

elvelve i po pieczeniu masz chrupki suchy spód i zapieczone składniki???? czy raczej miekki?
ja pierwszy raz zapiekłam bez wcześniejeszego podpiekania spodu i ten mokry szpinak + polewka do zapiekanie rozmiekczyły nieco ciasto i było to jak placek a nie jak tarta ....
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

elve

salsa spód jest chrupki, pod masą lekko miękki ale całość więcej niż akceptowalna, dla mnie ok, a mniej roboty

salsa

no wałsnie chodzi o to, zeby nie był lekko miekki pod masą ;) tzn dla mnie to wazne ;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

elve

nie bardziej niż w pizzy

OlaFasola

Ja jeszcze polecam z pieczoną dynią, cebulką i czosnkiem. Sos standardowy śmietanowo jajeczny. Przyprawy do smaku. Ja lubię ze świeżym imbirem.
Dynię pokrojoną w kostkę, cebulkę i czosnek podpiekam ok 20 minut, potem sru na podpieczoną tartę, na to sos i do piekarnika aż nabierze ładnego koloru :)

salsa

Ola fasola o dzieki :) mam duza dynie - chciała z czesci zrobic duzo zupy a druga zamrozic ale moze zrobimy tartą :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

magdarynka

Cytat: golinda w 04 Paź 2011, 08:50:15
a czyja to zasada?
faszystowskiego ruchu tartowego ;D
ja z francuskiego nie podpiekam
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

fasolka1980

a czy mozecie tez podac sprawdzony przepis na ciasto kruche do tarty?

salsa

woda mąka masło sól - proporcje sa w tych przepisach chyba nawet ;) ja mam w domu karteczkę, ale ja nie robi tylko G. wiec nie pamietam ;) ciasto siekaj nożem i tylko na koniec je zagniec - ale b. ktorko
a bedzie wspaniale kruche ;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

magdarynka

kruche po wyrobieniu dobrze jest wlozyc na godzine do lodowki, lepiej sie potem walkuje i naklada na forme
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

salsa

Cytat: magdarynka w 04 Paź 2011, 10:08:36
kruche po wyrobieniu dobrze jest wlozyc na godzine do lodowki, lepiej sie potem walkuje i naklada na forme
no tak :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

fasolka1980

Cytat: golinda w 04 Paź 2011, 10:14:20
Składniki:
Ciasto: kostka masła, 30 dag mąki, 1/3 szklanki zimnej wody, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki cukru.

Jak przyrządzić?
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i cukier. Masło (nie za miękkie, ale też nie prosto z lodówki) siekamy na stolnicy dużym nożem razem z mąką. Jak już mamy drobną kruszonkę, to dodajemy wodę, wyrabiamy ciasto i zimną ręką szybko zagniatamy kulę. Kulę owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę lub do zamrażarki na 20 minut.

:beer: :beer: :beer: