Torty

Zaczęty przez rudasekawf, 07 Wrz 2011, 14:16:56

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

golinda

Cytat: bozena.dp w 09 Sty 2013, 13:59:38
chyba sobie daruje pieczenie tego tortu (tak się odmienia?) ;D

tort się robi, a nie piecze ;)

bozena.dp

Cytat: golinda w 09 Sty 2013, 14:03:28
tort się robi, a nie piecze ;)

oj tam, oj tam :P
tor się robi, ale biszkopt do niego się piecze, no ;)

margareta

#127
bozena.dp nie poddawaj się. W czym problem, że chcesz zrezygnować?
Co do nasączania, to ja to robię wodą z sokiem z cytryny.

ishka82

Cytat: bozena.dp w 09 Sty 2013, 13:59:38
chyba sobie daruje pieczenie tego tortu (tak się odmienia?) ;D
ja nie doczytałam po co Ci ten tort, ale na urodziny Niusi, to zawsze zamawiam w cukierni, bo sama nie czuję się na siłach...w sumie to kilka razy sama robiłam na mniejsze okazje i nigdy nie wyszedł tak dobry i ładny jak z cukierni ;D

iksa_nl

Ja tez zamowilam. Zwlaszcza, ze w Sylwestra nie chcialoby mi sie piec raczej (Mlody ma urodziny 1 stycznia), nie mowiac juz o umiejetnosciach ;)

bozena.dp

no chciałam na urodziny Pawła, które odprawiamy teraz w sobotę, zrobić

jestynka

#131
Cytat: niewiemjaka w 09 Sty 2013, 13:44:18no ale herbata z wodka w biszkopcie to nie czuc tak jak bys sie miała tego napic przecież

dokładnie ;D


Dodany tekst: 09 Sty 2013, 16:31:53

Cytat: ishka82 w 09 Sty 2013, 15:02:31nigdy nie wyszedł tak dobry i ładny jak z cukierni Grin

mi często wychodzi lepszy,ale wizualnie niestety nie dorównuję
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

bozena.dp

#132
no dobra, postanowiłam jednak zrobic tort z przepisu foszka
a biszkopt upiec ten rzucany ;) ale mam pytanie, bo przepis (moje wypieki) jest podany na tortownice o śr. 22 cm, a ja mam 26cm - myślicie, że będę go umiała potem na 3 części przekroić, czy musze zwiększyć ilość składników?

sonja

bozena.dp ja bym zwiększyła ilość składników.
4 centymetrów różnicy w średnicy to dużo.

bozena.dp

a powiedzcie mi kiedy najlepiej upiec biszkopt i robić całą resztę?
tzn. wyczytałam, że biszkopt najlepiej dzień wcześniej
tort jest potrzebny na sobotę na 16, to kiedy piec biszkopt - dziś już czy dopiero jutro i w sobotę rano przekładać kremem i dekorować?
robię tort śmietankowo-owocowy ;)

emcia

moja mama piecze biszkopt i 3 dni wcześniej
upiecz w wolnej chwili ;)

bozena.dp

#136
najpierw myślałam, że dziś/teraz upiekę biszkopt, jutro wieczorem go zrobię, ale nie wiem czy do doboty biszkopt nie będzie już "stary" :hmm:
wybaczcie jeżeli moje pytania są głupie, ale nigdy nie piekłam biszkoptu ani nie robiłam tortu ;D


Dodany tekst: 10 Sty 2013, 20:01:55

emcia odp. jak ja pisałam ;)
biszkopt po tylu dniach nie jest "stary"?

emcia

nie będzie stary


sonja

bozena.dp świeży biszkopt fatalnie się kroi. Jeśli chcesz przekładać jutro, upiecz go koniecznie dziś.

bozena.dp

po przemyśleniu doszłam do wniosku, że jutro rano upiekę biszkopt, a w sobotę rano go przełożę masą, bo to masa śmietana+mascarpone i owoce, więc chyba lepszy będzie świeży, nie?

sonja

bozena.dp myślę, że to dobry plan :)

bozena.dp

#142
dzieki :)
zobaczymy co z tego wyjdzie ;)

Dodany tekst: 10 Sty 2013, 20:52:19

i jeszcze jedno pytanie
czy jak mam podane proporcje na tortownicę 23-24 cm a moja ma 25cm (wcześniej źle zmierzyłam) to przeliczać, czy to już będzie ok?

sonja

Ja bym już nie przeliczała, najwyżej troszkę cieńsze te blaty będą ;D

margareta

Ja bym nie przeliczała

bozena.dp

dzięki dobre kobiety :beer:

rudasekawf

Cytat: bozena.dp w 10 Sty 2013, 20:46:16i jeszcze jedno pytanie
czy jak mam podane proporcje na tortownicę 23-24 cm a moja ma 25cm (wcześniej źle zmierzyłam) to przeliczać, czy to już będzie ok?
Nie przeliczaj, nic się nie stanie.

Z braku czasu piekłam biszkopt na tort w środę na sobotę, wystarczy trzymać w folii i nic się z nim nie dzieje.

aniak1211

Cytat: bozena.dp w 10 Sty 2013, 20:39:30
po przemyśleniu doszłam do wniosku, że jutro rano upiekę biszkopt, a w sobotę rano go przełożę masą, bo to masa śmietana+mascarpone i owoce, więc chyba lepszy będzie świeży, nie?
Jak tort na sobote to ja bym przelozyla w piatek wieczorem,
wole jak tort postoi przez noc w lodowce,smaki sie przegryza;)

Co do nasaczania,ja rozrabiam sok z cytryny( z woda;) ) i dodaje troche cukru;)

bozena.dp

nasączę sokiem z brzoskwiń, bo robię z brzoskwiniami

aja

bozena jak tort???? zadowolonaz efektu, smaku?