Patelnia ceramiczna - czy warto?

Zaczęty przez margareta, 03 Lip 2011, 14:38:40

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

salsa

nie no na talerz nałozyc to jest rpzymus przedkonsumpcyjny, ale mnie sie chyba nigdy nie zdarzyło, zeby nałozyc na patelnie i zaczac myc przed konsumpcją, to jest niepojete dla mnie :D :D

poza tym ja sie nie zajumje naczyniami u nas w domu wiec nie zwracam na to uwagi kompleteni :D
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

mobka

Grrr i juz wiem, co chce na najblizsza gwiazdke, urodziny itd ;) Dodatkowo jeszcze na blogu White Plate akurat post o wokach byl...

nionczka

a czy one nadaja sie do plyt indukcyjnych?
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Kasia

Cytat: nionczka w 24 Lip 2011, 22:17:17
a czy one nadaja sie do plyt indukcyjnych?

to czy się nadają czy nie nie zalezy od tworzywa tylko od tego czy w dnie patelni jest ta płytka metalowa,
trzeba sprawdzać, jest płytka to się nadaje, nie ma płytki - nie nadaje się

patelnie z duki raczej się nadają

mobka

Cytat: nionczka w 24 Lip 2011, 22:17:17
a czy one nadaja sie do plyt indukcyjnych?
Sa takie co sie na indukcje nadaja, trzeba czytac opisy ;D Albo jak sie stacjonarnie kupuje wziac jakis magnesik ze soba ;)

margareta

Kupiłam tę patelnię. Jak na razie smaży się super a mycie to już w ogóle bajka. Zobaczymy jak będzie po jakimś czasie. Według opisu można stosować w kuchenkach indukcyjnych.
Teraz chodzi mi po głowie nóż ceramiczny. Macie? Polecacie?

zwierzatko_mojej_mamy

margareta ale wymyslasz ;D znow musze guglac ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

zosia2007

jest wogole noz ceramiczny? :hmm:\
pierwsze slysze :D

Kasia

jest :) nawet wczoraj kupilismy ;) mama dzisiaj się nim pocieła ;) taki ostry ....


zwierzatko_mojej_mamy

a czy to sie ostrzy potem ostrzalka? :> czy nigdy sie nie tepi ? :D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

mobka

Tesciowa noze dostala pod choinke, IMO nie byly mega ostre, Przynajmniej w porownaniu do nozy ze stali samurajskiej, ktore pod te sama choinke dostala jej corka. Dla mnie te ceramiczne noze mialy za grube ostrza. Ale to nie byla jakas super wysoka polka z tego co pamietam. Natomiast te samurajskie to byly te http://www.megapunkt.pl/index.php?show=product&action=fromBrand&id=8 I te sa fajne. tez mam na takie ochote.

aja

Cytat: margareta w 27 Lip 2011, 16:04:47nóż ceramiczny. Macie? Polecacie?
ma 3 i wszystkie zniszczyłam ale moje były i mimo iż mają teraz zabki (to są bardzo delikatne noze) bardzo ostre
z nimi to jak z jajkiem trzeba

aniak1211


Kasia

#38
Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 27 Lip 2011, 19:55:25
a czy to sie ostrzy potem ostrzalka? :> czy nigdy sie nie tepi ? :D
właśnie nie wiem
tepią się tak samo i dodatkowo tak jak aja napisała trzeba z nimi jak z jajkiem
upadnie na podłoge i może pęknąć

zalety to to ze sa niemetalowe czyli mieso nie ciemnieje, nie przechodzi smakiem metalu, czosnak smiało mozna ciachać itd :D chociaz ja nigdy nie widziałam aby mieso ciemniało i raczej nigdy smaku żelaźnego nie łapało ;)




Dodany tekst: 28 Lip 2011, 08:00:44

Cytat: aniak1211 w 27 Lip 2011, 22:08:15
Znalazlam te noze w promocyjnych cenach :D
http://www.hiendkitchen.com/category/nowa-kategoria--17

one ogólnie sa drozsze od normalnych nozy

w auchan taki zwykły mały nóż kupilismy za 18zł -

Dodany tekst: 28 Lip 2011, 09:01:23

Cytat: mobka w 27 Lip 2011, 22:41:20Przynajmniej w porownaniu do nozy ze stali samurajskie
chodzi ci o damascenską? czy to jeszcze coś innego?


zwierzatko_mojej_mamy

ee.. jakos nie widzialam w top chef'ie i master chef'ie i innych gordonach ramsay'ach, zeby ktos uzywal takich ;) chyba wole drugi porzadny noz typu chef - ostatnio ucze sie ciachania na czas lol lol
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

Kasia

#40
te caramiczne to dość nowa nowość
a gordony moga być dawniej krecone :knuje:
dodatkowo kucharz to cz esto swoje noże ma przez ileśtam lat i nie kupuje nowinek
tak jak fryzjer, nozyczki moze miec na lata :D



mnie tam jakoś nie jarają szczególnie, mój D. sie zajarał - widze ze rodzi się w nim pasja do nozy kuchennych lol

Dodany tekst: 28 Lip 2011, 09:17:58

a taki z damasceńskiej stali chcieli nam kiedyś na pokazie wcisnąć za 700zł
taki sam kupiliśmy dla tesciówki za 160 :D IDENTYCZNY!

zwierzatko_mojej_mamy

no wiesz, ale jakby ten czosnek mial walic metalem to by przynajmniej rozgniatali przez papier, czy silikonowy glut, czy cokolwiek ;) a wala nozem ;) skoro im nie wadzi to ja nie bede swietsza od papieza czy jak to sie tam mowi ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

emcia

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 28 Lip 2011, 09:02:36
ee.. jakos nie widzialam w top chef'ie i master chef'ie i innych gordonach ramsay'ach, zeby ktos uzywal takich ;) chyba wole drugi porzadny noz typu chef - ostatnio ucze sie ciachania na czas lol lol
wiedziałam, że jak oni nie mają to nie zechcesz :D

Kasia

dlatego tez na[pisałam że ja tam żadnego ciemnienia miesa nie widzę ;)

no ale teoria jest taka :D lol

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: emcia w 28 Lip 2011, 09:24:27
wiedziałam, że jak oni nie mają to nie zechcesz :D

no raczej lol stylizacji od gordona czy bourdena to sie uczyc nie zamierzam, ale gotowania raczej tak :D ostatnio mnie wkurzyl maz, bo przekonywal, ze  ksiazka marka pierra white'a mi sie jest niepotrzebna i nie kupilam ;( i zaluje, bo kosztowala jedynie 9,90 zamiat 40 ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

emcia

mam jakieś stare noże devil's kitchen czy coś i działają
noże mnie jednak nie kręcą ;)

margareta

A czy to prawda, ze taki nóż jak się ukruszy, to już nie nadaje się do używania? Ja bym chciała taki mały do obierania np ziemniaków, bo nie cierpię jak mi się zwykły ciągle tępi. Jak by się sprawdził to ewentualnie kupiłabym drugi większy do krojenia mięsa. Resztę kroję w większości krajalnicą.

Kasia

Cytat: margareta w 28 Lip 2011, 15:02:41bo nie cierpię jak mi się zwykły ciągle tępi.
ten tez sie tępi

aja

Cytat: margareta w 28 Lip 2011, 15:02:41A czy to prawda, ze taki nóż jak się ukruszy, to już nie nadaje się do używania?
nadaje się, spokojnie tnie i potępiony ostro

elfana

Ja mam takie małe nożyki właśnie do ziemniaków i warzyw.. heh.. za kilka złotych kupione a dają rade i to nawet całkiem całkiem :D:D:D