szpiankowa tarta w cieście filo

Zaczęty przez jo_miekka, 20 Kwi 2011, 09:43:30

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jo_miekka

Pomysł mojego ulubionego Jamiego.

Orzeszki pinii lub jak u mnie - ziarna słonecznika podprażamy.
Szpinak rozmrażamy lub podduszamy świeży na patelni i przyprawiamy pieprzem, solą, gałką muszkatołową, skórką z jednej cytryny.
W misce roztrzepujemy 4 jajka z 200-300g sera feta. Do tego te orzeszki/słonecznik. Przyprawiamy pieprzem, oregano (sporo), ciut soli.
Do tego szpinak.
Mieszamy.
Ciasto filo rozkładamy warstwami na dużym kawałku zmoczonego papieru do pieczenia.
Każdy płat smarujemy delikatnie oliwą i sypiemy pieprzem kajeńskim lub papryką. Kilka warstw, 3-4)
Całość razem z papierem wkładamy do nagrzanej patelni na gazie. W to wlewamy szpinakową masę i zawijamy boki ciasta do środka.
Po dwóch minutach na gazie, wkładamy patelnię do piekarnika na 15 minut (200 stopni). Na wierzch rozmaryn.

To jest proste jak piorun:

wrobelek0403

jo_miekka absolutnie zajebiste :D :D

a gdzie kupujesz ciasto filo???
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

zosia2007


zwierzatko_mojej_mamy

jo_miekka widzialam to, widzialam ;) sie wkrecilam w wieczornego jamiego przez Ciebie ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

jo_miekka

wieczorny Jamie jest zajebisty
oglądam co wieczór i mam ślinę do pasa

ciasto filo to takie greckie ciasto, jak francuskie, ale nie tak maślane i cienkie jak gazeta
dłuuuugo go nigdzie nie mogłam znaleźć, a teraz jest w almie (produkcji... 7 days :) )

zwierzatko_mojej_mamy

oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl