cos dobrego z ciasta francuskiego ;)

Zaczęty przez marlen_ka, 03 Mar 2011, 11:44:27

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marlen_ka

szukam pomyslu na cos dobrego z ciastem francuskim, do tej pory uzywalam go tylko do robienia rogalików albo nadziewalam szpinakiem. Jesli macie jakies dobre sprawdzone pomysly to chetnie wyprobuje.


Dodany tekst: 03 Mar 2011, 11:45:05

jesli juz takie pomysly sa na kuchennej, to tylko wrzuccie jakis link :)

zuzia

marlen_ka
gdzieś na kuchennej był przepis na mumie - polecam :)

jo_miekka

kochana z ciasta francuskiego można zrobić dosłownie, co się chce
wsadzić w nie rybę, kurę, warzywa
zrobić babeczki, tartaletki, na słodko, słono
nadziać szpinakiem, groszkiem, ciecierzycą i upiec w postaci pierożków
zawinąć kiełbaskę
na plasterek ciasta położyć gruszkę, ser pleśniowy
naprawdę, naprawdę, co tylko Ci się zamarzy!

rudasekawf

Hejo ja robię z ciasta francuskiego dwie rzeczy baaardzo czesto:
- parówki (tylko takie trochę lepsze) z serem zawijane w cieście francuskim. pycha
- http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt.php?id_o=1102 (pyszniutkie)

feeling.good

też polecam parówki. Często nadziewamy też ciasto łososiem albo serem pleśniowym.

Czasami układamy też na cieście francuskim rzędy pomidorów i mozzarelli, doprawiamy i wychodzi pycha.

emcia

paszteciki
pierożki z kapustą i grzybami

marlen_ka

polewam  za inspiracje :beer:
ale jak macie to wrzucajcie tez sprawdzone przepisy, bo tyle jest tego w necie, ze ja zawsze wybieram jakis nietrafiony przepis

mayagaramond

A ja robie na francuskim ciescie tarty ;D Bo jak podaje francuska wikipedia:

Il existe trois sortes de pâtes à tarte :

    * sablée ;
    * brisée ;
    * feuilletée.

;D ;D
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

Angie

marlen_ka ja mieszam szpinak mrożony z czosnkiem, śmietaną, fetą i śmietankowym serkiem
topionym w proporcjach dowolnych i ten farsz wkładam do ciasta:)

inkageo

Angie ale to wcześniej na patelni mieszasz?
Imagine there is no hate

aniak1211

Ja ostatnio robilam z szynka,serem i pieczarkami-wczesniej podsmazonymi z cebulka i papryka-wyszlo przepysznie:)
U szwagierki jadlam z serem fata+warzywa(partyka,cebula,oliwka i nie wiem co jeszcze;))

Robilam tez na slodko z jablkami,cynamonem i galka muszkatolowa-mniam:)

magdarynka

Ja ostatnio namietnie robie na francuskim tarte z porem i boczkiem
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Angie

Cytat: inkageo w 03 Mar 2011, 20:38:36
Angie ale to wcześniej na patelni mieszasz?

w garnku :) szpinak zamożony wrzucam do garnka, jak pamiętam to dorzucam trochę masła,
bo kiedyś przeczytałam, że do szpinaku się daje :D I jak się rozmrozi, to resztę. Czosnek,
serek topiony, smietanę i fetę. Trochę to gotuje, żeby zgęstniało. Ale jak wystygnie,
to też gęstnieje :)
Ze mnie żadna kucharka, ale tego jakoś nie popsułam :D

aja

to chyba się powtórzę ale najczęsciej robię
farsz mięsny identyczny jak do pasztecików naleśnikowych
z łososiem
z czekoladą (wkładam zwykłe kostki czekolady albo nutelle)
z gruszką i czekoladą