znowu muszle

Zaczęty przez golinda, 23 Lut 2011, 09:36:35

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

golinda

wczoraj, korzystając z okazji całego dnia w domu, wreszcie coś upichciłam

makaron muszle nadziewane serem fetą zawiniętą w plastry boczku wędzonego

gotujemy muszle, mocno al dente

prostokąciki fety zawijamy w cienkie plastry boczku wędzonego Morliny (chyba że ktoś lubi inny, ja ten uważam za ideał ;))
układamy na rozgrzanym na patelni oleju/oliwie
obsmażamy z dwóch stron, żeby boczek był chrupiący, po czym po jednym kawałku wkładamy w muszle

przygotowujemy sos pomidorowy bardzo bazyliowy
na oliwie podsmażamy czosnek, na to pomidory (teraz tylko z puszki, czy kartonu niestety)
całość doprawiamy wg gustu, ale powinno być bardzo dużo świeżej bazylii

na płaskie naczynie żaroodporne wylewamy trochę sosu i na tym układamy muszle
zakrywamy naczynie i całość pieczemy ok. 25 minut w temp. 210C

muszle wykładamy na talerz, dekorujemy listkami świeżej bazylii, całość oblewamy sosem i posypujemy świeżo tartym parmezanem

moje podniebienie było przeszczęśliwe, męża też :)

bozena.dp

brzmi ciekawie...
a zdjęcie gdzie?

fasolka1980

ja bym tylko musiała boczek zlikwidować...mozna to czyms zastąpic?

rubin04

Fasolka, ja myśle że ta szynka parmeńska (i parmeńsko-podobne) by dała radę,
bo ja boczku też nie znoszę, bo tłuste i takie bez sensu ;) a taka szynka tez ma wyraźny smak - kiedys robiłam dorsza zawijanego w taką szynkę i pieczonego w piekarniku i było super.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
  Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

fasolka1980

rubin04 miałam na myśli coś niemiesnego  :rotfl:

bo O. nie zje nic co miało kiedyś oczy  :crazy:

nionczka

#5
Cytat: fasolka1980 w 28 Lut 2011, 13:15:09rubin04 miałam na myśli coś niemiesnego
pieczarki?
A to do zawijania miało być czyli nie pieczarki :-)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

rubin04

to mozę cieniutkie plastry cukinii krojonej wzdłuż - dostałam kiedys na kolacji w stylu "ą" i "ę"
takie sushi jakby, własnie z użyciem cieńkiego, grilowanego plastra cukinii.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
  Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

fasolka1980

oo, rubinie, to jest myśl!  :beer:   sokiem oczywiście :)