Zupa krem marchewkowa i buraczkowa, nie tylko dla maluchow ;)

Zaczęty przez foszek, 17 Lut 2011, 19:58:51

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

foszek

Zupa krem buraczkowa: Składniki:

• 2 duże buraki (około 600 g)
• 1 ziemniak
• 1 marchewka
• 1 czerwona cebula
• 1 ząbek czosnku
• 40 g masła + 1 łyżka oliwy extra vergine
• 750 ml bulionu warzywnego (lub wody)
• 1 łyżka soku z cytryny
• sól, pieprz, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, cukier do smaku

• do podania: szczypiorek, tary ser Pecorino

Przygotowanie:

•Buraczki i ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w talarki. Cebulę obrać i posiekać w kosteczkę, czosnek pokroić na plasterki. W garnku z grubym dnem roztopić masło, dodać oliwę, następnie włożyć wszystkie przygotowane warzywa: cebulę, czosnek, marchewkę, buraczki oraz ziemniaki.
•Smażyć mieszając od czasu do czasu przez 10 minut, następnie dodać szczyptę soli, pieprzu, tymianek, 1 łyżeczkę cukru, wymieszać, przykryć garnek, zredukować ogień i dusić warzywa przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu zamieszać.
•Wlać gorący bulion, zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 30 - 40 minut, aż warzywa będą miękkie.
•Przełożyć do pojemnika stojącego blendera i miksować zupę na gładki krem na największej prędkości przez około pół minuty. Przelać zupę z powrotem do garnka, doprawić sokiem z cytryny, dodatkową solą lub pieprzem i ewentualnie cukrem do smaku. Zupę podgrzać, podawać ze szczypiorkiem, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i tartym serem Pecorino.


Zupa krem marchewkowa:
• 500 g marchewki
• 1 ziemniak
• 1 mała cebula
• 1 por (biała część)
• 1 ząbek czosnku
• 40 g masła + 1 łyżka oliwy extra vergine
• 1 łyżka słodkiej papryki w proszku + do smaku papryka wędzona
• 500 ml bulionu warzywnego (lub wody)
• 1 łyżka soku z cytryny
• sól, pieprz oraz cukier do smaku
• 250 ml mleka

• do podania: szczypiorek, tary ser Pecorino

Przygotowanie:

•Marchewkę obrać i pokroić w talarki. Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać w kosteczkę, pora i czosnek pokroić na plasterki.
•W garnku z grubym dnem roztopić masło, dodać oliwę. Włożyć warzywa: marchewkę, ziemniaki, cebulę, pora i czosnek. Posypać czerwoną papryką, szczyptą soli i pieprzu oraz łyżeczką cukru. Wymieszać, przykryć garnek i dusić warzywa na małym ogniu przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu..
•Wlać gorący bulion, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 - 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Zmiksować na gładki krem, dodając mleko i sok z cytryny. Spróbować i doprawić ewentualnie solą, pieprzem i cukrem. Zupę podgrzać, podawać ze szczypiorkiem, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i tartym serem Pecorino.

Przepisy ze strony http://www.kwestiasmaku.com/