TIRAMISU :-)

Zaczęty przez gioseppe, 07 Paź 2007, 19:02:34

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

nionczka

Czytalam kiedys prezpis na jakims wloskim forum, ktory mñowil, zeby ubijac zoltka na parze i ze wtedy lepiej trzyma fason tiramisù. I tak pare razy zrobilam. I) teraz sie zastanawiam czy te zoltka sa nadal surowe czy sciete ergo prawie gotowane???
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

jo_miekka

nionczka takie żółtka są formą pośrednią :)

nionczka

Cytat: jo_miekka w 05 Maj 2008, 12:42:42
nionczka takie żółtka są formą pośrednią :)

Czyli jednak lepiej nie :-) No cóz, trzeba sie bedzie zadowolic innymi deserami.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

aja

#28
Składniki  :chef:
ok. 400 g ciasteczek Vicenzovo (czyli włoskie biszkopy lub jak nie ma to zwykłe, jednak te włoskie są najlepsze)
400g sera mascarpone (Galbani)
4jaja
100g cukru
2 filiżanki mocnej kawy
kakao

właśnie sprawdziłam - było ... więc nie ma co zaśmiecać
proszę o skasowanie

zosia2007

Cytat: ishka82 w 25 Wrz 2008, 09:57:16
Cytat: sonja w 24 Wrz 2008, 20:47:07
Aja, a moze po prostu przekleic do starego wątku? z tego co pamietam to ja kiedys dawalam przepis, troche inny, ale dobrych przepisów nigdy za wiele:))
A ja nie kojarzę innego tiramisu :shy: Musiałam przeoczyć :shy:
A ten przepis fajny i prosty, pewnie wypróbuję :)

kiedys gios wstawiala przepis na tiramisu, pamietam bo go robilam i wyszlo przepyszne ;)

aja

#30
 :foch:powoli kończy się sezon truskawkowy więc przyszła pora na Truskawkowe Tiramisu
robię podobnie jak oryginale tyle,że tu na soku z pomarańczy i alkoholu zamiast kawie

szelma

WOW! Zaśliniłam się dokumentnie!

claridad

Cytat: szelma w 07 Lip 2010, 14:50:53
WOW! Zaśliniłam się dokumentnie!

o tiramisu nic nie powiem bo się na Dukanie skupiam dość mocno i staram się być skupiona cały czas, ale zdjęcia - baaardzo fajne! :)

OlaFasola

Boże i po co ja wchodziłam na ten wątek. Teraz mi slina kapie po brodzie, a tu ani truskawek, ani tiramisu nie mogę.

jestynka

znalazłam tiramisu :)
jakim kakaem je posypujecie?
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

cherry

Cytat: jestynka w 30 Gru 2011, 12:36:45jakim kakaem je posypujecie?
gorzkim tzn. takim do pieczenia
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

jestynka

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

rudasekawf

#37
Tiramisu zawsze robię z tego przepisu, jest pyszne

http://www.wielkiezarcie.com/recipe1967.html

Dodany tekst: 09 Sty 2012, 09:12:23

Najlepsze jest zrobione min 24h przed podaniem. Wszystko pięknie przejdzie smakiem, a biszkopty się rozpływają. Jeden pucharek  został w mojej lodówce jakimś cudem na 72h i też był pyyyyyszny.

konwalia

moze jestem dziwolagiem albo nie jadlam na tyle dobrego

nie lubie

aja

Cytat: konwalia w 09 Sty 2012, 16:03:36moze jestem dziwolagiem
oj jestes  ;) ;) ;)  zartuje oczywiscie
kazdy ma swoje smaki
ja uwielbiam

ale w zyciu bym nie kupiła gotowego ze sklepu -bo to nie smakuje tak jak powinno

nionczka

#40
Cytat: aja w 09 Sty 2012, 18:02:31ale w zyciu bym nie kupiła gotowego ze sklepu -bo to nie smakuje tak jak powinno
nieee, sklepowe to cukier i odbijajacy sioe alkohol, nawet kakao nie jest kakao
tiramisù to moj ulubiony deser. Zawsze zamawiam, ale i tak najbardziej lubie moj wlasny domowy

Dodany tekst: 09 Sty 2012, 19:45:27

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

aniak1211

Tez uwielbiam,
ale jeszcze nigdy nie robilam;)

aja


wrobelek0403

matko, sie osliniłam, zwłaszcza na widok tego truskawkowego :dreaming:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mignon

Cytat: wrobelek0403 w 10 Sty 2012, 14:53:48matko, sie osliniłam

ja też, kto mnie zaprosi? :D

aja

ja zapraszam
lubię przygotowywać ten deser bo nie ma tu zbytnio zadnej trudnosci

i podaję przepis na Tiramisu bez jajek - bardzo smaczne :)

4 X 125 g mascarpone czyli 500g
0,5 l mietany 30 %
2 cukry  waniliowe
7 łyzek cukru
3 łyzeczki  kawy rozpuszczalnej na 0,5 l wody
4 łyżki Amaretto
biszkopty V.

Smietanę 30% lekko ubijamy, serek mascarpone mieszamy z cukrami a następnie dodajemy ubita śmietanę (reszta tradycyjnie)

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: konwalia w 09 Sty 2012, 16:03:36
moze jestem dziwolagiem albo nie jadlam na tyle dobrego

nie lubie
tez piona :D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

aja


zwierzatko_mojej_mamy

moze ;) ale caly 3 razy w zyciu, kiedy jadlam tiramisu, to raz bylo calkowicie tluste smietankowo, drugi raz cholernie kawowe, a za trzecim razem ilosc prochu kakowego wzbijajacego sie w powietrze przy ataku na deser mnie zabila ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

sonja

zwierzatko_mojej_mamy przyjedź do Torunia. Robię bardzo smaczne tiramisu :)