Klopsiki meksykańskie - pyszne i sparwdzone

Zaczęty przez angy78, 09 Sie 2007, 12:05:31

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

angy78

500 g mięsa mielonego
1 ząbek czosnku
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
2 cebulki posiekane
1 łyżeczka soli
1 porcja sosu taco
olej do smażenia
przyprawa do potraw kuchni meksykańskiej


Sposób przyrządzenia

Mięso wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, bułką tartą, jajkiem, solą i 2 łyżkami przyprawy. Uformować kuleczki i obtoczyć w mące. Obsmażyć na rozgrzanym oleju. Wyjąć klopsiki, osuszyć, włożyć do naczynia żaroodpornego i polać sosem taco. Zapiekać przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ryżem lub guacamole

SOS TACO:

1 łyżka oleju
1 cebula
1 zielona papryka
1 ząbek czosnku
240 g pomidorów z puszki
sól
pieprz czarny mielony
chili

Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę, paprykę i dusić powoli aby nieco zmiękły. Dodać zmiażdżony czosnek, 1/4 łyżeczki chilli, szczyptę pieprzu i dusić przez 2-3 minuty. Pomidory rozgnieść widelcem, dodać do duszących się warzyw i pozostawić wszystko jeszcze przez 5-6 minut na umiarkowanym ogniu. Przyprawić do smaku solą. Podawać na zimno jako dodatek do tostada, nacho, prażynek tortilla, lub na ciepło jako sos do głównego dania z ryb, mięsa czy drobiu.


Smacznego! Wydaje sie czasochłonne ale nie jest