Sałatka gyrosowa

Zaczęty przez literka82, 09 Sie 2007, 11:48:29

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

aja

#25
Cytat: riannka w 09 Sie 2007, 15:01:07ja znam jeszcze inną odmianę tej sałatki
warstwy od dołu
- kurczak  przyprawie do gyrosa (mieszam przyprawę w szklance wody i wrzucam drobno pokrojona pierś kurczaka nast. duszę na patelni aż woda odparuje)
-cebulka (w kosteczkę)
-korniszonki (w kosteczkę)
-majonez (warstwa rozsmarowana) i ketchup we wzorek
- kukurydza
- kapusta biała, lub pekińska ( osobiście wolę pekińską)
- warstwa majonezu z ketchupowym wzorkiem


dokładni  u mnią zajadają się ta sałatką - tylko najlepiej sparwdza się przyprawa kotynian do gyrosa :)  a sos robię z majonezu, jogurtu naturalengo i czosnku i na to keczup

i robię tak -
kurczak podsmażony w przypraawie
sos
ketchup
ogórki konserwowe
cebula spazona wrzatkiem (sałatkowa)
kukurydza
sos
ketchup
i na to pekińska - jest zakryta kapusta i wygląda przez to ciekawie

bozena.dp

Cytat: aja w 02 Sty 2010, 20:15:47i robię tak -
kurczak podsmażony w przypraawie
sos
ketchup
ogórki konserwowe
cebula spazona wrzatkiem (sałatkowa)
kukurydza
sos
ketchup
i na to pekińska - jest zakryta kapusta i wygląda przez to ciekawie

robię prawie tak samo ;) tzn. warstwy takie same i w tej samej kolejności ;)
tylko na kurczaka daję sam ketchup, a potem na kukurydze majonez zamiast sosu i na to ketchup ;) no i cebulka normalna, nie spazona ;)


ze_nitka

Po co spażać cebule? Łagodniejsza jest?

aja

wiesz co ta różnica jest słabo wyczuwalna co do cebuli ale ja jakoś tak się przyzwyczaiłam,że zawsze do tej sałatki spażam :)
ja tez daję sam ketchup a sos oddzielnie - ale spróbujcie połączyć majonez z jogurtem naturalnym i czosnkiem zobaczycie że jest dużo lepsza w smaku

zuzia

zrobiłam z ogórkiem kiszonym. niezłe :)

rudasekawf

Cytat: zuzia w 09 Cze 2012, 21:01:01zrobiłam z ogórkiem kiszonym. niezłe
duża różnica niż z konserwowymi, czy raczej niewyczuwalna?

zuzia

Cytat: rudasekawf w 09 Cze 2012, 20:02:30
duża różnica niż z konserwowymi, czy raczej niewyczuwalna?
roznica jest ale mi smakuja obie wersje :)

vobi

#32
zuzia widze ze dzisiaj sie kulinarnie realizujesz :mocking:

zuzia

Cytat: vobi w 09 Cze 2012, 23:30:35
zuzia widze ze dzisiaj sie kulinarnie realizujesz :mocking:
M. miał urodziny.
szczegóły na obiadkach

bozena.dp

ostatnio robiłam te sałatkę wg przepisu riannki, z tym, że zamiast cebuli był pomidor, a kapusta pekińska była wcześniej wymieszana z sosem czosnkowym, a dopiero potem dałam ją do miski, jako ostatnią warstę sałatki - polecam ;)

vobi

#35
haha, zaden portal z przepisami nie ma takiej mocy jak strefa kuchenna ;)
Jakos nigdy nie robilam salatki gyrosowej, dzisiaj potrzebowalam czegos salatkowo-sycacego, i padlo na gyrosowa - bardzo dobra! Robilam wersje "riankowa", z modyfikacja sosu by aja, i z ogorkiem kiszonym (czyli pomysl zuzi). Pycha! Polewam  :beer:

Dodany tekst: 27 Sty 2013, 22:49:07

dodam tylko, ze przyprawy Prymatu sa do bani - oni do wszystkiego dodaja glutaminiam sodu  :thumbdown: z tego co kojarze Kotanyi i jakies jeszcze inne gyrosowe przyprawy tego uroczego dodatku sa pozbawione, niestety w sklepie byl tylko Prymat :(

mobka

Prymat sie tez poprawia. Dzisiaj widzialam wlasnie do gyrosa bez glutaminianu. I do pizzy (ale te juz jakies kilka(nascie) miesiecy temu kupilam bez). Minusem sa jednak tluszcze w tych przyprawach. Nie wiem jak w kotanyi, czy kamisie, ale ta do pizzy cos tam z oleju w skladzie ma.