Makarony

Zaczęty przez sonja, 25 Sie 2010, 18:41:45

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sonja

Nie ma chyba szybszego obiadu niż makaron vel pasta żeby brzmiało lepiej ;) Pomyślałam więc, że warto im poświęcić osobny wątek. Pchnął mnie ku temu nasz dzisiejszy obiad: makaron z kurkami

Składniki:
łyżka masła
por
kurki - małe opakowanie
sól
pieprz
oregano

tagliatelle albo tagliatelline

Pora pokroić w cieniutkie półplasterki i poddusić na maśle. Dodać kurki. Posolić, popieprzyć (dużo), dodać oregano. Poddusić. Wymieszać ze wcześniej ugotowanym makaronem.
Można posypać parmezanem albo grana padano.



magdalinska

fakt, szybszego nie ma :D moj M. od kilku mcy co dwa, trzy dni je makaron :D

goga

ja jem makaron z kalafiorem :D
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

sonja

O, a kolejny nasz ulubiony mega szybki to:

Ugotowane tortellini/ravioli/capeletti (najlepiej z prosciutto albo quattro formaggi)
z sosem z:
Pokrojone w drobną kosteczkę tzw carpaccio z indyka, podduszone ze słodką śmietanką i zielonym pieprzem. 15 min roboty ;D

zosia2007

ja dzis sobie zrobilam makaron z oliwa z oliwek z chilli, bazylia i pomidorami pokrojonymi w kostke - przygotowanie 5 min ;D

mayagaramond

Co prawda juz po sezonie, ale robie ze szparagami i chrzanowym serkiem albo lososiem i chrzanowym serkiem.
Teraz z cukinia. caly rok z pieczarkami i szynka albo suszonymi grzybami.

Albo cos podobnego jak nionczka.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

sonja

mayagaramond a jak robisz z pieczarkami i szynką?

mayagaramond

Cytat: sonja w 25 Sie 2010, 20:36:01
mayagaramond a jak robisz z pieczarkami i szynką?

podsmazam cebule, pieczarki i szynke (ale szynke mozne tez dac na koniec, ale ja lubie podsmazona). Dodaje serek ziolowy i rozrzedzam smietana albo rosolem. Do tego wrzucam ugotowany makaron, mieszam, fertig.

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

foszek

#8
Ja uwielbiam makaron sze szpinakiem i ricotta

Składniki dla około 3 - 4 osób:
400 g ulubionego makaronu
350 g ricotty (lub quarku, ewentulanie tradycyjnego polskiego twarogu*)
300 g szpinaku (mrożonego lub świeżego)
2 łyżki masła
pół pęczka szczypiorku
6 ząbków czosnku, lub więcej, posiekanych
sól, pieprz do smaku
starty parmezan, niekoniecznie, do oprószenia

Makaron zagotować wg instrukcji na opakowaniu.

Podczas gdy makaron się gotuje, do garnuszka wrzucić szpinak, rozmrozić, doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek i czosnek, masło. Wymieszać, chwilę pogotować. Na końcu dodać ricottę, wymieszać, chwilę pogotować.

Wymieszać z ciepłym makaronem, podawać na ciepło. Przed podaniem można oprószyć parmezanem.

* twaróg powinien być mokry, należy uważać, gdyż lubi się warzyć (dodawać na końcu i krótko gotować)
http://magiasmakow.blox.pl/2010/03/Makaron-ze-szpinakiem-i-ricotta.html

sonja

Dziś znów 15 minutowy makaron.

Parę plasterków kindziuka pokrojonych w drobną kostkę podsmażyć z jednym porem pokrojonym w półplasterki. Dodać ser pleśniowy (u nas camembert). Posolić, popieprzyć, dodać ze dwa ziarna zielonego pieprzu. Podawać z tagliatelle :)

magdarynka

Moj ulubiony to oliwa z oliwek, do tego czarne oliwki pokrojone w plasterki, czosnek, lekko podsmazyc, wymieszac z makaronem i serem. doprawic sola i pieprzem.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

effik

makaron z sosem Alfredo, czyli śmietanowo-serowym.
z pieczarkami i cebulką
z sosem ze świeżych pomidorów i cebuli

zosia2007

co to arrabiata?

justynaaaa2

mój ulubiony to:
aglio olio
z krewetkami i nerkowcami
z sosem pomidorowym z posiekanymi oliwkami, cukinią i czosnkiem (do tego czasem jeszcze krewetki)
z kawałkami kurczaka, suszonymi pomidorami i pestkami słonecznika
a dzisiaj miałam z pesto z dodatkiem octu balsamicznego i grillowaną cukinią :)
nie lubię za to żadnych sosów śmietanowych, serowych itp. w sensie makaronu "na mokro" nie lubię (wyjątkiem jest pomidorowy) ;)

salsa

#14
Cytat: zosia2007 w 30 Sie 2010, 22:17:09
co to arrabiata?
sos z pomidorów i chilli

Dodany tekst: 31 Sie 2010, 08:31:25

moje ulubione to:
pesto (ale tylko wcześniej podsmażone z czosnkiem)
wszystko ze szpinakiem (klasyczne, z suszonymi pomidorami, z kurczakiem, z róznymi serami itp)
pomidorowy z cukinią (lub brokułem) i kurczakiem
boloński (ale dobrze zrobiony co się rzadko zdarza)
cukinia i papryka ( i wszelkie wariacje na ten temat)
aglio olio
z łososiem
z tapenadą i suszonymi pomidorami

nie lubie gęstych sosów śmietanowych, tych na bazie dużej ilości sera oraz z tuńczykiem
nie lubie tez sosów tłustych
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

aja

Cytat: golinda w 30 Sie 2010, 22:02:21z sosem kurkowym z kurczakiem
poprosze przepis?

w streecie mają genialny ten sos ... ile ja bym dąła za ich przepis mniam

ja lubię spaghetti napoli, Saporitę  lub
- z kurczakiem i serami
czyl:
ser gorgonzola
ser mascarpone
pierś kurczaka

PIerś kroimy na małe kawałeczki, doprawiamy(bez soli)  i podsmażamy na patelni. Sery (daję np.20 dag mscarpone i tyle samo gorgonzoli) topię w kąpieli wodnej. Wrzucam podsmazonego kurczaka i dokładam ugotowany kolorowy makaron.

effik

dziś był makaron z pieca czyli pasta al forno. oczywiście do takiego jak we włoskiej knajpce to mi bardzo daleko, ale D. smakowało :D

składniki:
mięsko mielone wołowe
trochę pieczarek (ale to opcjonalnie, ja musiałam do czegoś zużyć)
1-2 ząbki czosnku
bazylia
mozarella
kilka plastrów żółtego sera lub tarty
makaron ugotowany al dente (np rurki)
przecier pomidorowy (ja używam takiego z kartonika, jest rzadszy i nie dosładzają go cukrem)

Przygotowujemy sos pomidorowy z przecieru i przesmażonego czosnku, doprawiamy (jak ktoś chce, można dodać trochę śmietany).
Mięso przesmażamy z przyprawami i pieczarkami, można też z cebulą.
Na samo dno naczynia żaroodpornego szklanego lub ceramicznego wylewamy trochę sosu, kładziemy warstwę makaronu, posypujemy bazylią, na to trochę pokrojonej mozarelli i znów trochę sosu, następnie mięso z pieczarkami, znów trochę mozarelli, sos, bazylię i na samą górę ser w plastrach albo potarty.
I do piekarnika, ok. 180 - 190 stopni, ok. 20 - 30 minut.

konwalia

2 cebule, 40dkg pieczarek posmażyć(olej+maslo), odstawić jak przestygnie dodać 2 żabki czosnku, łyżeczkę maki, kwasna smietanę dużą, sól, pieprz, trochę vegety, wymieszać, zagotować na malym ogniu, wyłączyć, dosypac posiekany pęczek natki

ugotować pół paczki makaronu, minutę krócej niż na al dente, wymieszać z sosem

3 plastry schabu pokroić na paski, wymieszać z roztrzepanym jajkiem, obtoczyć w bułce tartej, usmazyć na oleju

nałozyć makaron, posypać mięsem i natką

smacznego :)

goga

no super super - dzięki za podpowiedź obiadową :)  :beer:
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)


abkasia

Cytat: zosia2007 w 25 Sie 2010, 19:36:32
ja dzis sobie zrobilam makaron z oliwa z oliwek z chilli, bazylia i pomidorami pokrojonymi w kostke - przygotowanie 5 min ;D
:dreaming: :dreaming: :dreaming: :dreaming:
i czosnek do tego!!!

szelma

U nas dzisiaj mój ulubiony z wędzonym łososiem:
Podsmażam cebulę, dodaję małe kawałki wędzonego łososia, chwilę podsmażam razem, dolewam śmietany, doprawiam pieprzem i czekam, aż się zagotuje. Szybkie i takie mmmm :D.

mayagaramond

Smietanowe sosy juz mi sie znudzily. Lososia robie z pomidorami.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

szelma

Mmmm, ja lubię sosy śmietanowe. Ale rzadko takie jemy. Zazwyczaj kiedy gotuję tylko dla siebie, to robię makaron z podstawowym sosem pomidorowym: czosnek, pomidory z puszki, dużo bazylii - i na to parmezan. Uwielbiam, a taka prościzna, że aż wstyd :).

rudasekawf

Cytat: szelma w 26 Lut 2011, 17:34:01Mmmm, ja lubię sosy śmietanowe. Ale rzadko takie jemy.
o mniami ja też uwielbiam ;)
Cytat: szelma w 26 Lut 2011, 17:34:01Zazwyczaj kiedy gotuję tylko dla siebie, to robię makaron z podstawowym sosem pomidorowym: czosnek, pomidory z puszki, dużo bazylii - i na to parmezan. Uwielbiam, a taka prościzna, że aż wstyd

tym lepiej jak cos jest proste i baaardzo pyszne ;)

Niestety mój M. nie cierpi makaronow i jem tylko jak jestem sama, on innego niz spagetti nie tknie niestety :/