Nasze obiadki

Zaczęty przez giga, 14 Maj 2010, 12:10:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wrobelek0403

Cytat: dragonfly w 12 Paź 2016, 15:51:35
a mówiłam ci, ze "nasz" KA jest z maszynka do mielenia? lol


dragon, no nie denerwuj mnie :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

wrobelek0403

boszzzz, jaką obłędną zupę dyniową jadłam wczoraj w knajpie :dreaming: Była polana odrobiną oliwy pomaranczowej i posypana pestkami, ale za cholere nie wiem, jak kucharz osiągnął taką boską kremową konsystencję i delikatny smak (ale nie mdły). Nie chcieli mi powiedziec :zly:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

golinda

ja też posypuję prażonymi pestkami, mdła nigdy nie jest dzięki świeżemu imbirowi i paście z ostrej papryki

wrobelek0403

golinda, ale ona nie była pikantna, a jednak tez nie mdła.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


golinda

Cytat: rudasekawf w 13 Paź 2016, 17:42:31
Dajcie jakiś sprawdzony przepis na zupę dyniowa?

Po pierwsze to najlepiej jak zostanie Ci z niedzielnego obiadu trochę rosołu :)

Kroisz obraną dynię w kostkę
Na oliwie/oleju podsmażasz cebulkę z czosnkiem. Jak się cebula zeszkli wrzucasz dynię, zalewasz rosołem (szklanka) i dusisz pod przykryciem aż dynia zmięknie, dodajesz starty świeży imbir, szczyptę kurkumy, soli (lub vegety), pieprzy, pół łyżeczki pasty z ostrej papryczki (lub odrobinę świeżej).
Wlewasz wszystko do blendera, miksujesz na gładką masę. Wlewasz do miseczek
Posypujesz parmezanem, na to prażone pestki dyni, dookoła trochę świeżej pietruszki.
Mniam.

wrobelek0403

ja dzis doczytalam, ze mozna do miksowania dodać serka filadelfia, zamierzam wypróbowac :)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

golinda

Cytat: wrobelek0403 w 13 Paź 2016, 18:07:48
ja dzis doczytalam, ze mozna do miksowania dodać serka filadelfia, zamierzam wypróbowac :)


aż się pośliniłam :D

choć robi się mało dietetycznie

wrobelek0403

niewątpliwie :D

dzis i jutro mam dietetyczne leczo, to z dynią moge w sobote odrobinke poszalec :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

calla

#4759
Cytat: golinda w 13 Paź 2016, 18:02:48
Po pierwsze to najlepiej jak zostanie Ci z niedzielnego obiadu trochę rosołu :)

Kroisz obraną dynię w kostkę
Na oliwie/oleju podsmażasz cebulkę z czosnkiem. Jak się cebula zeszkli wrzucasz dynię, zalewasz rosołem (szklanka) i dusisz pod przykryciem aż dynia zmięknie, dodajesz starty świeży imbir, szczyptę kurkumy, soli (lub vegety), pieprzy, pół łyżeczki pasty z ostrej papryczki (lub odrobinę świeżej).
Wlewasz wszystko do blendera, miksujesz na gładką masę. Wlewasz do miseczek
Posypujesz parmezanem, na to prażone pestki dyni, dookoła trochę świeżej pietruszki.
Mniam.


Robię dokładnie tak samo, tylko dynie tez podsmazam.
I polewam olejem z pestek dyni.
Albo robie wersje z mlekiem kokosowym.
Wenn Dir das Leben eine Zitrone gibt, mach Limoncello ;)

jestynka

ja robię z pieczonych warzyw
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

calla

jestynka, raz pieklam dynie w piekarniku. Niczym w smaku nie różniła się od podsmazanej:/
Wenn Dir das Leben eine Zitrone gibt, mach Limoncello ;)

rudasekawf

Cytat: golinda w 13 Paź 2016, 18:02:48
Po pierwsze to najlepiej jak zostanie Ci z niedzielnego obiadu trochę rosołu :)

Kroisz obraną dynię w kostkę
Na oliwie/oleju podsmażasz cebulkę z czosnkiem. Jak się cebula zeszkli wrzucasz dynię, zalewasz rosołem (szklanka) i dusisz pod przykryciem aż dynia zmięknie, dodajesz starty świeży imbir, szczyptę kurkumy, soli (lub vegety), pieprzy, pół łyżeczki pasty z ostrej papryczki (lub odrobinę świeżej).
Wlewasz wszystko do blendera, miksujesz na gładką masę. Wlewasz do miseczek
Posypujesz parmezanem, na to prażone pestki dyni, dookoła trochę świeżej pietruszki.
Mniam.

Dzięki serdecznie. Dostałam wielką dynię i nie musiałam.pojęcia co z niej zrobić. Cześć poszła na leczo. Pycha

Justynna

Cytat: golinda w 13 Paź 2016, 18:02:48Kroisz obraną dynię w kostkę
Na oliwie/oleju podsmażasz cebulkę z czosnkiem. Jak się cebula zeszkli wrzucasz dynię, zalewasz rosołem (szklanka) i dusisz pod przykryciem aż dynia zmięknie, dodajesz starty świeży imbir, szczyptę kurkumy, soli (lub vegety), pieprzy, pół łyżeczki pasty z ostrej papryczki (lub odrobinę świeżej).
Wlewasz wszystko do blendera, miksujesz na gładką masę. Wlewasz do miseczek
Posypujesz parmezanem, na to prażone pestki dyni, dookoła trochę świeżej pietruszki.
Mniam.
Robię bardzo podobnie tylko dodaję też ziemniaki i mleko.

jestynka

Cytat: calla w 13 Paź 2016, 21:54:45
jestynka, raz pieklam dynie w piekarniku. Niczym w smaku nie różniła się od podsmazanej:/

Ja piekłam włoszczyznę cebulę i czosnek. I dynię. Czy smakuje tak samo to nie wiem bo innym sosobem nie próbowałam. Na plus jest to ze nie trzeba patelni pilnowac
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

jusia

Moim zdaniem roznica miedzy pieczona a gotowana dynia jest ogromna.Ja robie zawsze zupe z dyni pieczonej
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

golinda

jusia, na pewno jest mega różnica. spróbuję!

margareta

Pieczoną dynię można też dodać do sernika http://www.kwestiasmaku.com/przepis/sernik-dyniowy
Ja robiłam na zwykłych herbatnikach i jako polewę dałam solony karmel.

golinda

jadąc do domu, myślałam, co zrobić na obiad. w domu jest dynia z farmy ;)
zatrzymuję się pod sklepem, wchodzę w neta, szukam dań z dyni, znajduję:

Curry indyjskie z dynią i ciecierzycą.

Przepyszne!

Zaraz wrzucę przepis.

martullek

no i gdzie ten przepis? :)



Kaisi

Ja zrobiłam sobie długą listę różnych dań i tak właśnie ciągle miałam różne pomysły na obiad.

marax

#4773
A ja mam 3 książki z Lidla to dopiero mam listę dań .

rubin04

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
  Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login