Alternatywa do kostki rosolowej - pasta warzywna

Zaczęty przez cherry, 24 Kwi 2010, 13:22:48

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

cherry

Staram sie nie uzywac gotowych kostek, mam taki przepis wyprobowany

700g warzyw na zupe (marchewka, por, seler, pietruszka zielona, liscie selera - proporcje wg smaku ja nie lubie za duzo selera)
100g soli

miksujemy to wszystko na mus - wychodza mi 2 sloiczki takie po grzybkach.
Jeden wkladam do zamrazalnika jeden do lodowki. W lodowce mozne ta paste
przechowywac do pol roku. Mus sprawdza sie jako dodatek do zup ale i innych potraw.

Proporcje 1 lyzka stolowa na 1 litr zupy

Mam jeszcze przepis na esencje rosol - zamraza sie w kostki lodowe. Moze tez mozna
to zrobic z wolowina, jak wyprobuje jakos to sie sprzwdzi, podam przepis.
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

fasolka1980

cherry fajny pomysł! dzięki, wypróbuję!  :beer:


nionczka

Cytat: cherry w 24 Kwi 2010, 13:22:48
Staram sie nie uzywac gotowych kostek, mam taki przepis wyprobowany

700g warzyw na zupe (marchewka, por, seler, pietruszka zielona, liscie selera - proporcje wg smaku ja nie lubie za duzo selera)
100g soli

miksujemy to wszystko na mus - wychodza mi 2 sloiczki takie po grzybkach.
Jeden wkladam do zamrazalnika jeden do lodowki. W lodowce mozne ta paste
przechowywac do pol roku. Mus sprawdza sie jako dodatek do zup ale i innych potraw.

Proporcje 1 lyzka stolowa na 1 litr zupy

Mam jeszcze przepis na esencje rosol - zamraza sie w kostki lodowe. Moze tez mozna
to zrobic z wolowina, jak wyprobuje jakos to sie sprzwdzi, podam przepis.

Polewam! Kiedys juz o tym slyszalam i chcialam sama zrobic, ale nie mialam przepisu!
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

cherry

Cytat: dragonfly w 25 Kwi 2010, 13:04:51a te warzywa to jakos podgotowac czy miksowac na zywca?
ja miksuje na zywca. Wazne, zeby na taki mus zmiksowac.
Sloiczki traktuje wrzatkiem i wkladam mase - narazie mi sie
trzyma i nic sie nie psuje, to chyba ta sol tak konserwuje.
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


mayagaramond

Cytat: cherry w 24 Kwi 2010, 14:22:48Mam jeszcze przepis na esencje rosol - zamraza sie w kostki lodowe.

moja mam tak robila.

Jest tez wegeta bez ulepszaczy, same suszone warzywa. Kupilam jak bylam teraz w PL.


"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

foszek

Wlasnie uslyszalam w radiu ze glutminan sodu wplywa uspasabiajaco na wystepowanie ADHD, wiec ten przepis na pewno wyprobuje i wyrzuce wszystkie kostki rosolowe z domu, bo ostatnio zlapalam tesciowa jak dodawala ja malemu do zupy, bo jego dzieciece wyszly
Cytat: mayagaramond w 27 Kwi 2010, 10:05:26
moja mam tak robila.

Jest tez wegeta bez ulepszaczy, same suszone warzywa. Kupilam jak bylam teraz w PL.



Ja kupuje dla malego z Alnatura

nionczka

Sa kostki dla dzieci? Nawet nie wiedzialam

A te kostki nie maja tluszczu? Bo jednak rosolki sa tlustawe.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

katgoli

hej cherry i jak Ci wyszla ta esencja rosol? Mozesz polecic?
ja wlasnie testuje Produkty Rapunzel ale taka esencja uwazam tez bardzo ciekawa

olcia

I ja byłabym bardzo zainteresowana tym rosołkiem :) za przepis na pastę warzywną już polałam i planuję jak najszybciej zrobić

cherry

#11
Cytat: katgoli w 01 Lip 2011, 10:09:56hej cherry i jak Ci wyszla ta esencja rosol? Mozesz polecic?
:blush:  :padam: o matko ponad rok juz minal a jeszcze nie zrobilam,
postaram sie przepis przetlumaczyc i wpisac tu
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

katgoli

Cytat: cherry w 02 Lip 2011, 16:16:03
:blush:  :padam: o matko ponad rok juz minal a jeszcze nie zrobilam,
postaram sie przepis przetlumaczyc i wpisac tu

wielkie dzieki  :beer:

salsa

jakiś czas temu odkryłam alternatywe z Vegety - w składzie same suszone warzywa i troche zwykłej kuchennej soli - bez sztucznosci :) wiadomo ze jak tego uzyje to jzu nie sole zupy
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

cherry

Rosol

1 caly kurczak z koscmi (1,5kg)
4 litry wody (moze byc mineralna)
1 posiekana cebula (Vidalia lub czerwona)
2 posiekane lodygi selera z liscmi
2 posiekane cebulki z zelenina (wiosenne) (Schalotten – nie wiem jak przetlumaczyc)
1 posiekany zabek czasnku
1 peczek pietruszki
4-5 galazek swezego tymianku lub lyzeczka suszonego tymianku
1 lyzka trzykolorowych ziaren pieprzu lub 2 lyzeczki mielonego czarnego pieprzu
1 lisc laurowy

Kurczaka umyc i podzielic na czesci , wlozyc do garnka, i doprowadzic do gotowania przy duzym ogniu. Zebrac piane z powierzchni.

Dodac cebule, seler, inne cebule i czosnek. Zagotowac ponownie i odrazu zredukowac na srednia temperature. Gotowac na lekkiem ogniu (bez pokrywki) 2 godziny I regularnie zbireac piane. W razie potrzeby dodac wody, by kurczak byc caly czac "pod woda".

Dodac pietruszke, tymianek, pieprz i lisc laurowy I gotowac jeszcze 1 godzine.

Rosol przecedzic przez sitko i odsaczyc wycisnac mase (mieso, warzywa). Mieso mozna zuzyc w innym celu.

Rosol ostudzic w temp. pokojowej, (mozna usunac tluszcz z powierzchni). Rosol zamrozic w woreczkach na lod kostki. Moza przechowywac do 3 miesiecy.

Pisza, ze wychodzi 12 porcji.
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Kasia

Cytat: cherry w 10 Lip 2011, 14:03:272 posiekane cebulki z zelenina (wiosenne) (Schalotten – nie wiem jak przetlumaczyc)
dymka?

emcia


Kasia