zakwas na żurek

Zaczęty przez panikarola, 21 Mar 2010, 22:44:35

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

panikarola

macie jakiś sprawdzony przepis na zakwas na żurek?
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

Lwica

Ja mam taki przepis.

zakwas:
·   1 paczka płatków owsianych (400g)
·   4 ząbki czosnku
·   1 kopiasta łyżka mąki
·   3 ˝ l ciepłej wody

Paczkę płatków owsianych przesypać do kamionkowego naczynia, dodać kopiastą łyżkę mąki i czosnek, po czym zalać ciepłą wodą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni. Gotowy zakwas przelać do słoików i wstawić do lodówki (może tam stać nawet 3 tygodnie).
Kiedy życie daje ci sto powodów do płaczu, pokaż mu, że masz tysiąc powodów do uśmiechu!

giga

Dorotka1981 jaka dodajesz make.? Czy to jest maka zurkowa?
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Lwica

Cytat: giga w 22 Mar 2010, 07:38:25Dorotka1981 jaka dodajesz make.? Czy to jest maka zurkowa?

Zależy jaką mam. Najczęściej daje żytnią, czasem owsianą.
Kiedy życie daje ci sto powodów do płaczu, pokaż mu, że masz tysiąc powodów do uśmiechu!

giga

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

panikarola

dorotka, dzieki!!!!!!

a cos mi sie kojarzy, ze jeszcze jest zakwas na chlebie razowym?
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

twinnie77

Ja robię z mąki żytniej razowej, bez płatków...

A niektórzy dodają kawałek skórki razowego bądź zwykłego chleba, aby się szybciej ukisił :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

panikarola

wg przepisu dorotki, tylko ze skórką z razowca? obok mąki? gdzie oni tę skórkę wrzucają?

jeszcze do kuchni polskiej zajrza po przepis, tam też powinien byc
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

twinnie77

Ok, to podaję przepis, ale ja jestem z tych, co to raczej 'na oko' działają ;D

Mąkę żytnią razową ok. 1 szkl wsypuję do dużego słoja i zalewam letnią wodą, dodaję sól i dużo czosnku. Przykrywam słoik gazą i zostawiam na kilka dni, ale codziennie 2 razy mieszam. Gotowość stwierdzam po smaku i zapachu ;D
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

panikarola

lol

twinnie, to faktycznie będzie mi ciężko wcelować lol lol

kilka dni to tak bliżej trzech czy tygodnia?
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

twinnie77

Cytat: panikarola w 22 Mar 2010, 22:23:09
lol

twinnie, to faktycznie będzie mi ciężko wcelować lol lol

kilka dni to tak bliżej trzech czy tygodnia?

Jak ciepło jest, to bliżej trzech :D
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

panikarola

Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

panikarola

doinformowalam sie w kuchni polskiej, mozna te szklanke platkow zamienic na make razowa a reszta tak samo.

mi dluzej zalegaja platki wiec sypne platki :)

twinnie, juz wstawilas?
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

twinnie77

Nie, dzisiaj wstawię.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

ishka82

Podziwiam Was, że chce się Wam robić domowy zakwas. Ja zawsze kupuje w butelce :blush:

zosia2007

Cytat: ishka82 w 29 Mar 2010, 14:15:00
Podziwiam Was, że chce się Wam robić domowy zakwas. Ja zawsze kupuje w butelce :blush:
ja kupilam 4 torebki barszczu bialego Winiary - na swieta bedzie jak znalazl :D

ishka82

Cytat: zosia2007 w 29 Mar 2010, 17:09:34
ja kupilam 4 torebki barszczu bialego Winiary - na swieta bedzie jak znalazl :D
:D :D :D

giga

Ja tez robie zakwas , bo z torebek barszcz to taki sztuczny.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

twinnie77

Cytat: giga w 31 Mar 2010, 08:35:05
Ja tez robie zakwas , bo z torebek barszcz to taki sztuczny.

robisz barszcz czy żurek?
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

panikarola

przygotowanie tego zakwasu jest tak banalnie proste, że aż w to nie wierzę
założę się, że mniej czasu mi zajęło zmieszanie go niż szukanie gotowego na półce lol

wprawdzie zapominam go pomieszać, ale mam nadzieję że się i tak skwasi

robiłam z Kuchni Polskiej i przepis jest jednak trochę inny, bez soli i zalewa się zimną wodą, jest i czosnek i cebula. ciekawa jestem :)

a, jak się miesza to daje ostro tą cebulą lol lol
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

ishka82

Cytat: twinnie77 w 31 Mar 2010, 09:22:45
robisz barszcz czy żurek?
A właściwie to czym różni się barszcz biały od żurku ??? :hmm: :blush: :blush: :blush:

Kasia

#21
Cytat: ishka82 w 31 Mar 2010, 13:40:00
A właściwie to czym różni się barszcz biały od żurku ??? :hmm: :blush: :blush: :blush:

w jednym jest chyba mąka pszenna a w drugim zytnia :hmm: dobrze nie pamietam ;)

Dodany tekst: 01 Kwi 2010, 11:11:22

Cytat: zosia2007 w 29 Mar 2010, 17:09:34
ja kupilam 4 torebki barszczu bialego Winiary - na swieta bedzie jak znalazl :D

my zawsze go kupujemy :highfive:

magoo

Cytat: zosia2007 w 29 Mar 2010, 17:09:34
ja kupilam 4 torebki barszczu bialego Winiary - na swieta bedzie jak znalazl :D

u mnie wystarczy w tym roku jedna torebka :D

panikarola

ja mam jeden w zapasie, jakby mi zakwas nie wyszedł ;)
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

twinnie77

#24
Podbijam temat, bo święta się zbliżają i żur będzie na tapecie.

Na Facebooku akcja zakwas, może być na chleb jak i na żur podejrzewam. Niestety trzeba się zalogować. Podaję link do profilu gościa, który w Dzień Dobry TVN gotuje

http://www.facebook.com/home.php#!/pages/Piotr-Kucharski-Gotuj-o-wszystko/165007986864174?sk=wall&filter=2

Dodany tekst: 17 Mar 2011, 10:34:08

O, link nie działa. W takim razie na moim profilu można znaleźć gościa :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login