Panga zapiekana w sosie chrzanowo-orzechowym

Zaczęty przez rubin04, 08 Sie 2007, 23:14:33

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rubin04

Nie wiem jak ten przepios szedł ale jest genialny - zwłaszcza dla lubiacych ryby.
To jeden ze specjałow mojego M. (on gotuje genialnie!) wiec jak wróci zza morza to tu wpisze jak to szło. Na razie zdjęcie na pobudzenie ślinianek....

PS
Generalnie jest tak ze ten starty chrzan i orzechy włoskie jakos sie tam smaży, pangę zwija i zapieka chwile w piekarniku.
Może jak M. zadzwoni to zapytam go :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
  Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

salsa

byliśmy dziś na rybce w North Fish-u , właśnie na pandzie, maja tam niesamowicie pyszne rybki:))
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

vobi

Rubin, czekam niecierpliwie na przepis - nie przepadam za rybami, ale zdrowe toto i czasem trzeba jesc, a nielatwo przyrzadzic smaczna rybke (ja przynajmniej mam z tym straszny problem). Ostatnio w jakiejs reklamie chlopczyk miauczal "Mamo, ryby sa nudne!" - i cos w tym jest, trzeba sie naprawde troche "nagimnastykowac" zeby danie z rybki bylo pyszne (nie mowia o tunczyku z puszki, to inna bajka jest ;)

Panga w sosie chrzanowo-orzechowym... juz sama nazwa mi smakuje!  :lol:

rubin04

No to mam przepis:
Składniki:

• 2 filety z pangi
• 50 g orzechów włoskich
• 200 ml śmietanki słodkiej
• 1 seler korzeniowy
• 3 ząbki czosnku
• 50 ml białego wina
• natka pietruszki
• 1,5 łyżeczki świeżo tartego chrzanu (jak nei am daje ze słoiczka)
• 1 cytryna
• 6 pomidorków koktajlowych (moga byc zwykłe)
• sól, pieprz, oliwa

1. filet z pangi czyścimy i kroimy na pół; doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i zwijamy w rulonik i spinamy wykałaczką
2. seler kroimy w kostkę (1x1 cm), wrzucamy na gorącą oliwę na patelni i dusimy aż do zeszklenia
3. dodajemy posiekany czosnek, posiekane orzechy (ja by było szybciej to je tłuczkiem do mięsa tłukę przez sciereczkę), dolewamy wino; kiedy wino odparuje dodajemy śmietankę i świeżo tarty chrzan
4.  dusimy do miękkości (w suie szybko miękknie), doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny
5. przekładamy rybę do żaroodpornego naczynia, obkładamy gulaszem z selera i chrzanu
6. przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10-15 minut
7. wyjmujemy rybę z piekarnika, przybieramy listkami natki i pokrojonymi w ćwiartki lub na pół pomidorkami koktajlowymi; podajemy w naczyniu żaroodpornym9tym co zapiekalismy)

Wbrew pozorow wcale nie ma z ty duzo pierdzielenia a jest pyszne..
Nawet mój M. choc za rbami ie przepada to akurat to danie chętie..

Jak ktos zrobi to napiszcie jak smakowało.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
  Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

riannka

wygląda pięknie a przepis brzmi kusząca,
zrobię napewno jak tylko mąż przywiezie nową dostawę pangi znad morza - ta warszawska z supermarketu nie smakuje tak jak z nadmorskiej hutowni - nawet jeśli mają takie samo żródło pochodzenia  ;-)

marax

ooo musze zorbic wyglada pysznie mniam mniam

callja

Muszę wypróbować... Ryby lubię bardzo, za to nie znosze smażenizny - stanowczo za tłuste dla mnie  :-/ A tu - zapiekane, czyli jak znalazł...

Zrezygnowałabym tylko z selera, bo to jedyne warzywo (oprócz porów) od którego mnie odrzuca :evil:  Może alternatywą byłaby cukinia :?:
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

rubin04

wiesz, nie wiem jak bardzo Cie odrzuca - mój M. ogólnie jakos za warzywami nei bardzo.. No i ja sama selera tak po prostu bym nie jadła.. Ale smak jest taki specyficzny tego wszystkiego razem ze moze warto? Najlepiej zaproś znajomych - jak coś to oni zjedzą i się nie zmarnuje :)

Cukinia moim zdaniem moze byc "za wodnista" Bardziej bym w kierunku pietruszki poszła jak już...
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
  Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

talula

Na pewno wypróbuje...tylko musze poczekać jeszcze kilka miesiecy na piekarnik....hihi..ale bedzie się działo;)
A bez wina tez sie uda? a moze mozna je czyms zastąpić? moze sokiem winogronowym? moze to gluoie pytanie, ale zawsze załamuję rece, gdy w jakimś przepisie jest taki dodatek...bo nie wiem, czym go zastąpic.

zuzia

talula19,
a czemu chcesz/musisz wino czymś zastępować? jeżeli chodzi ci o zawartość alkoholu to tam nie ma tyle wina, żeby moglo zaszkodzić, a daje bardzo fajny smaczek.